USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні може різко збільшитися неякісного товару, - експерт

17 Листопада 2010 17:23
Перш ніж приймати закон "Про ринковий нагляд та контроль продукції", український уряд має надати учасникам ринку перехідний період для підготовки нової технічної документації, - вважають експерти.

"Цим законопроектом передбачається введення з 1 січня 2011 ринкового нагляду за продукцією з метою встановлення її відповідності вимогам технічних регламентів. Слід зазначити, що в даний час технічні регламенти на продукцію в Україні практично відсутні, і темпи їх розробки дуже низькі за відсутності належного фінансування. За станом на 26 серпня в Україні розроблено 30 технічних регламентів, з них 23 на продукцію. Діючих на продукцію є лише 7 технічних регламентів", - розповів в коментарі УБР начальник науково-технічного центру стандартизації, інформаційного забезпечення і підтвердження відповідності "Укрметртестандарту" Володимир Місячний.
Виходячи з цього, експерт відзначив, що переважна більшість продукції не буде підлягати ринковону нагляду протягом тривалого часу. За його словами, за відсутності законів і технічних регламентів виникне "юридичний провал" в сфері вимог до безпеки та якості продукції, що призведе до насичення ринку України небезпечною, неякісною, фальсифікованою продукцією вітчизняного та імпортного виробництва.
"Значна кількість вітчизняних підприємців - і виробників, і постачальників - на жаль, ставлять за мету за короткий час і будь-яку ціну отримати максимальний прибуток, незважаючи на будь-яке законодавство", - відзначає Місячний.

Крім того, за його словами, законопроектом встановлюється перелік видів продукції, на які не поширюється дія цього закону.

"Харчові добавки, ароматизатори, дієтичні добавки та продукти тваринного походження не підпадають під дію даного документа. Крім того положення майбутнього закону не стосуються спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, так як на ці види продукції існує спеціальне законодавство, яке вимагає державного нагляду за її виробництвом та обігом ", - пояснив Місячний.

На його думку, прийняття законопроекту "Про ринковий нагляд та контроль продукції" призведе до руйнування існуючої системи державного нагляду за безпекою та якістю продукції, але не забезпечить створення дієвої та ефективної системи ринкового нагляду.

"У разі прийняття законопроекту у запропонованій редакції …вищезазначені види продукції з підвищеним ступенем ризику не будуть охоплені ринковим наглядом, що приведе до насичення споживчого ринку неякісної та небезпечної продукцією ", - упевнений експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus