USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

По 20 гривень для людей і бізнесу: з вересня в Україні різко дорожчає газ

29 Серпня 2021 13:46
Бізнесу з вересня за газ прийдеться платити 20 гривень за куб. Починає зростати ціна газу й для населення. Правда, поки тільки по місячним тарифам, річні залишаються незмінними. Але тим, хто використовує місячний тариф, доведеться платити близько 20 гривень за куб.

Про це йдеться у матеріалі Страны.

Ми вже писали про рекордні ціни на газ в Європі, які впритул наблизилися до 600 доларів за тисячу кубів, і ще більше зросли, після того, як «Газпром» припинив продажі після рішення німецького суду щодо «Північного потоку-2» (нагадаємо: згідно з ним, газопровід повинен підпадати під вимоги Третього енергопакету, тобто, бути доступним для інших трейдерів).

Ще на початку серпня на Українській енергетичній біржі з’явилися цінники для комерційних покупців на вересень – вище 18 гривень за куб, що з доставкою досягає 20 гривень за куб.

Читати також: «Нафтогаз» ввів новий тариф на опалювальний сезон: ціна та умови

У вересні ця планка закріпиться. Але головне – починається ріст цінників для населення. Правда, поки тільки по місячним тарифам, річні залишаються незмінними. Але тим, хто використовує місячний тариф, доведеться платити непідйомні суми – близько 20 гривень за куб.

Утім, як каже аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук, зараз йдуть спроби пролобіювати підвищення тарифів і для населення, і за річним тарифом – до 12 гривень за куб.

Тим часом, навіть при нинішніх цінниках намітилася загроза зриву опалювального сезону.

«Нафтогаз» вже попередив, що опалення в цьому році можуть включити із запізненням – підприємства теплокомуненерго не поспішають підписувати договори й закуповувати газ. На 27 серпня контракти підписало тільки 45% тепловиків.

Ті ж пояснюють: «Нафтогаз» запропонував їм кабальні умови – величезні штрафи, які можуть безпосередньо списувати з рахунком комунальників, плюс обмежені обсяги недорогого газу, і то передоплатою.

«Решту ж доведеться закуповувати за ринковою ціною – по 20 гривень за куб. Так що вже в листопаді опалювальний сезон у багатьох містах може закінчитися», – говорить глава Старокостянтинівського КП «Тепловик» (Хмельницька область) Олександр Душенко.

Розбиралися, скільки українці платитимуть за газ з вересня, і які перспективи щодо опалювального сезону.

За місячним тарифом – вже 20, річний тягнуть до 12

Днями газівники почали оголошувати тарифи для населення на вересень. Для людей є дві новини – погана і жахлива.

Перша – газ буде порівняно дорогим. Розрахунки на те, що цінники для населення знизять, відкривши доступ постачальникам до газу українського видобутку за 4 гривні за куб, не виправдалися.

За річним тарифом цінники у вересні, як і в серпні, будуть варіюватися від 7,8 грн до 13,5 грн за куб без урахування доставки. Підсумкова ціна, залежно від регіону, – від 8,8 - 9,8 грн до 14,5 - 15,5 грн за куб, що істотно дорожче, ніж напередодні минулого опалювального сезону.

Найнижчі ціни за річним тарифом запропонували компанії «Агросинтез Трейд» (7,8 гривні за куб), «Евод Трейд КП Луцькводоканал» (7,88 грн), «Черкасигаззбут», «Уманьгаззбут» (7,89 грн), «Нафтогаз» (7,96 грн), Регіональна газопостачальна компанія (облгази) – 7,99 грн за куб.

Газ по 8-9 гривень за куб пропонують компанії «Львівенергозбут», «Київгазенерджі», Yasno, «Тернопільоблгаз» і ін. Цінник до 10 гривень – у «Лубнигазу», «Асканії Енерджі», «Маргази», «Полтава газзбуту» й інших.

Найвищий тариф – 13,5 гривні за куб – у Чернівецькій, Житомирській, Херсонській обласних енергопостачальних компаній.

Нижче – докладна інформація за річними газових тарифів від «Газправди».
Погана новина для українців полягає в тому, що місячні тарифи на газ з вересня злітають з гальм.

«Київгазенерджі» заявила цінник 19,8 гривні за куб вже з першого вересня. У серпні ця компанія продавала людям газ на 4 гривні дешевше – по 15,76 грн.

Трохи дешевші тарифи у «Черкасигаззбуту» й «Уманьгаззбуту» – 16,76 і 16,78 гривні за куб. У Yasno місячний тариф такий же, як і річний, – 8,94 грн за куб.

Газ по 19,8 без доставки – це близько 20,2 гривні на кухні (по Києву тариф на доставку один з найнижчих в Україні – близько 40 копійок за куб). Тобто, психологічний рівень в 20 гривень вже фактично подолано.

У Черкасах газ з доставкою буде коштувати близько 17,4 грн, в Умані – близько 19 гривень за куб. Що фактично робить його непідйомним для приватного сектора, що опалюються газом. Так, на обігрів невеликого будинку взимку йде мінімум 400 кубів. Тобто, у тій же Умані платити доведеться близько 7,6 тисячі грн на місяць.

Багато компаній місячні тарифи взагалі скасували, залишивши тільки річні.

«В цілому споживачів, які купують газ по місячним тарифам, не так багато. Але те, що цінники з цих пакетів будуть рости, не викликає сумніву. Навіть якщо газопостачальна компанія має газ на зберіганні по 8-10 гривень, вона скористається ситуацією і спробує продати його по 18 гривень за куб», – говорить експерт енергоринку Олег Попенко.

Що стосується річного тарифу, то поки він стабільний. Але й там є нюанси.

«Ціни за річним тарифом для населення зафіксовані до 30 квітня 2022 року. Правила доставки природного газу не дозволяють її підвищувати. Але цінник виросте, якщо «Нафтогаз» розірве контракти з постачальниками, це буде форс-мажор», – пояснив нам представник регіональної газової компанії.

НАК договору з газівниками поки розривати начебто не збирається. Хоча глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко вже заявляв, що вони для компанії не вигідні.

Юрій Корольчук каже, що зараз йдуть спроби пролобіювати підвищення річного тарифу для населення до 12 гривень за куб. Нібито протягнути таку ідею намагаються трейдери, які мають на зберіганні великі обсяги газу і не проти вигідно його перепродати.

Чи спрацює задумка трейдерів – поки сказати складно. З одного боку, у Зеленського бояться підвищення тарифів і нових тарифних майданів. Вітренко поставили мету – тримати тариф.

Але реальної влади в НАКу Юрій Юрійович поки не має. МВФ же вже давно наполягає на ринкових цінах для населення, а вони явно вищі 8-9 гривень за куб.

Тому теоретично підвищення цін для населення за річним тарифом можливо. Для цього, як кажуть газівники, НАК може розірвати чинні контракти з постачання газу, скажімо, під приводом того, що компанії пускають дешевий газ для населення «наліво» або ж в прив’язці до рекордного зростання цін на європейських біржах.

Окреме питання – щодо тарифів на розподіл. Вони можуть вирости, якщо Росія після запуску «Північного потоку-2» перестане качати газ через Україну, хоч і буде платити за транзит (а така ймовірність є). Справа в тому, що зараз газ в магістральних трубах (хоч і «чужий») дозволяє підтримувати необхідний тиск. Якщо ж його не стане, доведеться закуповувати додаткові технічні обсяги, так і в цілому експлуатація розподільних мереж подорожчає.

Не кажучи вже про те, що дорожчає і купується в Європі газ. Він і зараз, звичайно, оформляється як «імпорт з ЄС», але, насправді, фізично він до нас із Заходу чи не хитається – Україна його бере з транзитної труби.

Якщо труба спорожніє, але доведеться купувати вже реально газ в ЄС, який буде дорожчим, по-перше, через витрати на доставку. А по-друге, через дефіцит (адже додаткові ліміти для України «Газпром» навряд чи за іншими маршрутами виділятиме).

Удар по бізнесу та енергетиці

Що стосується комерційних покупців, то для них зростання цін взагалі без варіантів. Цінник на вересень різко зростає. Згідно з даними Української енергетичної біржі, на 27 серпня середньозважена ціна ресурсу вересня складає 18049 гривень за тисячу кубів, але пропонуються й більш дорогі партії – на останніх торгах зафіксовано цінники близько 18,4 грн за куб, і це на умовах передоплати. Тобто, з урахуванням доставки газ для бізнесу буде по 20 гривень за куб або навіть дорожчим.

Для порівняння: середньозважена ціна на газ в серпні, згдно з даними Української енергетичної біржі, становила близько 15,7 гривні за куб.

Тобто, здорожчання за місяць – понад 2 гривні.

«Якщо порівнювати з біржовими котируваннями липня, зростання на 22%», – додав Попенко.

«Економіка України просто не витримає таких цін на газ. Промисловість і енергетика «ляжуть». Вугілля на ТЕС не вистачає, замінити його газом при таких цінах теж нереально. Уже в минулому році «Центренерго» згенерувала збитки, а при газі по 20 гривень за куб буде просто колапс», – говорить Попенко.

За даними нардепа, голови Незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, зараз на складах менше 800 тисяч вугілля, тоді як потрібно як мінімум 1,5 млн. В Україні вже зайшли перші партії вугілля з США, але воно дуже дороге – близько 3,4 тисячі за тонну (при тому, що у держшахт вугілля викуповують по 800-1600 гривень).

До слова, НАК вже домовляється з Міненерго про те, що займеться постачаннями вугілля для «Центренерго» (натомість хоче отримати електроенергію, яку буде продавати на ринку). Тобто, схоже, на продаж газу на потреби ТЕС в «Нафтогазі» не сильно розраховують, зазначає Попенко.

І це ще не зрозуміло, що буде з цінами на газ далі. Цінники в Україні визначаються за імпортним паритетом – в залежності від того, які котирування на європейській біржі TTF.

«Тобто, йде прив’язка до спотових (наявних) цін, а вони завжди спекулятивні і дуже чуйно реагують на будь-які форс-мажори. В теорії котирування можуть стрибнути і до 700 доларів за тисячу кубів, і вище. Верхньої планки немає», – каже керівник спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

Це означає, що ринкові ціни на газ в Україні цілком можуть дійти до позначки у 25 гривень за куб що, по суті, – вирок для багатьох підприємств.

Що буде з опаленням

На перший погляд, тарифи на опалення для населення захистили – НАК запропонував комунальникам трирічні контракти з газом по 7,42 грн за куб (без доставки). Також вже пішов тиск на місцеву владу з Офісу президента. Там ясно дали зрозуміти, що тарифи потрібно тримати будь-якою ціною. При цьому вже намітилася тенденція, коли тарифи для населення намагаються зберегти, підвищують цінники на опалення для комерційних структур і бюджетних організацій.

Але не факт, що навіть такий хід дозволить утримати тарифи для людей.

Читати також: Волиняни боргують 820 мільйонів за комуналку. Найбільше – за газ

«Ліміти на дешевий газ, який погодив для комунальників НАК, розраховані по середньому споживанню за останні три роки і занижені. Якщо ж недорогий газ закінчиться, ТКЕ будуть змушені купувати газ на біржах по ринкових цінах», – пояснив Попенко.

Олександр Душенко вважає, що газу за ринковими цінами доведеться закуповувати як мінімум 15% від усіх обсягів. Тобто, середня вартість газу в тарифі буде вже не 7,42, а в кращому випадку, 12-13 гривень за куб.

Що навряд чи дозволить утримати тарифи для населення – вони збільшаться, у кращому випадку, на третину.

Але опалення в Україні може просто не бути – ні за якими цінами.

«Нафтогаз Трейдинг» вже заявив, що є ризики затримки початок опалювального сезону. Причина – «низька активність» виробників тепла, які не поспішають укладати з НАКом контракти на закупівлю газу.

Станом на 26 серпня трирічні контракти підписали 493 компанії, що складає близько 45% від їх загальної кількості.

У лідерах по договірній роботі – Волинська, Хмельницька і Черкаська області. Але є регіони, де всього третина тепловиків домовилися про закупівлі газу. Це, наприклад, Закарпатська, Полтавська, Харківська, Одеська області, відзвітували в НАКу. Там також закликали пересічних українців брати ситуацію на контроль – «перевіряти наявність у вашого виробника тепла договору на поставку газу. Підписання такого є необхідною умовою для своєчасного входження підприємства в опалювальний сезон».

Тобто, людям мало того, що доведеться оплачувати космічні платіжки, потрібно ще й проконтролювати закупівлі газу тепловиками.

Останні, до слова, мають свій список аргументів, чому не поспішають підписувати договори з НАКом. Їх умови Душенко називає «кабальними» – газ потрібно закуповувати за передоплатою, яка є далеко не у всіх КП, «Нафтогаз» зможе отримати прямий доступ до банківських рахунків підприємств і списувати з них суми за газ і штрафи і т.д.

За таких умов опалювальний сезон, навіть якщо й почнеться у жовтні, в листопаді вже може закінчитися, попереджають комунальники.

Нагадаємо, з 1 травня в Україні діє річна ціна газу. Вона не може змінюватися в бік підвищення. «Нафтогаз» визначив річний тариф на рівні 7,96 грн / куб. м.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 47
дідо Показати IP 29 Серпня 2021 14:09
за все треба платити...а не плакати та жебрати
Василь Показати IP 29 Серпня 2021 14:10
Хто не скаче, той москаль! Скачімо далі браття
Я голосував до Василь Показати IP 29 Серпня 2021 18:07
Після Майдану такої йухні не було і не передбачалось. А зараз якесь зелене обдурілово народу. Обідно.
1 до Василь Показати IP 29 Серпня 2021 18:30
Тобі хтось по голові поскакав.
скептик Показати IP 29 Серпня 2021 14:30
пора вже ту зелену банду гнати в три шиї
Просто до скептик Показати IP 29 Серпня 2021 15:11
Ну хто ще за Зе?
Луцький Показати IP 29 Серпня 2021 14:58
Ну щож, сушіть весла, панове,- припливли!(
ПриЛуцький до Луцький Показати IP 29 Серпня 2021 18:30
Готуйте старі шини.
Джельсоміно Показати IP 29 Серпня 2021 15:02
Ну що , синку, допоміг тобі той ринок газу ?
Дідо Показати IP 29 Серпня 2021 15:33
торочили ж дурням, ні європа, ринок газу, євроінтеграція... валянки
пиняботокс до Дідо Показати IP 29 Серпня 2021 16:55
Мудень старий, до чого тут Європа і ринок газу ? Якщо у нас яке такого ринку газу немає, а всім керують шістки ахметова і фірташа. Глянь хто в уряді і в регуляторних інстанціях на посадах, - все шістки олігархату, слуги бл.
Анонім до Дідо Показати IP 29 Серпня 2021 17:20
Валянкам ,таким як ти,треба до Сибіру. Там благодать ,і по гектарах дадуть,і газ дешевий
пиняботокс до Анонім Показати IP 29 Серпня 2021 18:08
Там цього діда родичі по інтелекту, які пєтухів з авна ліплять.
Дідо до Анонім Показати IP 29 Серпня 2021 19:24
Ви ще не у пана на трускавках? То бігом на потяг чи маршрутку і до пана, на газ заробляти, а я тут народився і маю право на свою думку, багато вас тут писаків, і всі на захід тікають, на схід тікайте, всипте "москалям", чи страшно?
Анонім до Дідо Показати IP 29 Серпня 2021 20:32
Дідо, ну тобі ж не потрібно так багато писати коментів, що б усі зрозуміли що ти ідіот. І запам'ятай старе потороччя, НЕ ТОБІ потомствєнному СЕКСОТУ, людей на схід чи захід направляти. Сиди мишою і не смерди.
Дідо до Анонім Показати IP 30 Серпня 2021 02:19
процитую вас "таким як ти,треба до Сибіру", тепер ще раз подумайте про те що ви написали, вам не здається що ви перший почали вирішувати куди кому їхати?
К.В. до Дідо Показати IP 30 Серпня 2021 13:50
Але ви теж зверніть увагу, що вам писала людина, а ви хто, старий сексот-алконавт. При чому, старий сексот-алконавт, якому все не подобається в Україні. Тому й так, не хочете до Сибіру, тоді просто ПНХ.
Дідо до К.В. Показати IP 30 Серпня 2021 15:36
І вам того ж, ПНХ до польщі, холопам потрібен пан, ви без нього сліпі й безпомічні
К.В. до Дідо Показати IP 30 Серпня 2021 16:23
Ви, в силу свого обмежено-совкового сприйняття світу, без пана (начальника, керівника, партії, генсека, вождя) і життя не уявляєте. А крім панщини і миття сортирів походу в житті й нічого не бачили. Шкода мені вас, просто шкода, але послати я вас мушу туди де ваше місце
Дідо Показати IP 29 Серпня 2021 15:42
Дякую валянкам які промайданили трубу, купуйте горох, виробляйте і наповнюйте її тепер самі, жаль тільки тих хто через психічнохворих теж буде страждати
Ау до Дідо Показати IP 29 Серпня 2021 16:56
Діду, тобі ж казали не припиняти приймати ліки. В тебе шизоїдна акцентуація на Майдані, але повір, те що ти стара пропойца, то Майдан не винен, то ти такий є.
Дідо до Ау Показати IP 29 Серпня 2021 19:26
Щирий українець суржиком... звідки ж ви лізете?
Ау до Дідо Показати IP 29 Серпня 2021 20:33
Головне ліки пропий, може бельми відкриєш.
Анонім до Дідо Показати IP 31 Серпня 2021 11:35
Дід ти прибухнув?
Я Показати IP 29 Серпня 2021 15:43
За Зе , аби не бандит гетьман
Павлик Морозов Показати IP 29 Серпня 2021 15:49
Нехай далі скачуть, зі своїм гаслом: "Хто не скаче, той москаль!!!". Вони думали можна ображати народ РФ, називати "ху.лом" президента Росії, а він їм газ на халяву буде пхати. Ні дорогі керівники України (український народ тут не при делах). Тут винний президент-маріонетка, його коло і бандити, які захопили владу ще в 2014 році. А розплачується за бардак в державі простий українець, об котрого багатії витерли ноги та якого кожного для зомбують, що скоро будемо в ЄС. Президент Естонії пані Керсті Кальюлайд вірно сказала, що раніше чим через 25-30 років Україна не стане членом ЄС.
ботоксШМЯК до Павлик Морозов Показати IP 29 Серпня 2021 16:57
О! Ще одна недобита ботоферма, з голосом "народу рф". Просто ПНХ, а собі ще 1000 "+" накрути клоун.
Зелёный нацюцюрнык Показати IP 29 Серпня 2021 15:52
А не будут брать - отключим.. Свифт! И санкции как шариям.
Сміх та й годі Показати IP 29 Серпня 2021 15:58
таке враження, що всі забули, як порох тарифи постійно підвищував, порох і зе це одна і та ж нечисть, проблеми простих людей їх не цікавлять, а підняття тарифів - пряма вимога МВФ, без кредитів мвф - дефолт нам кажуть, от тільки всі забувають, що аби в нас вся верхівка не була корумпованою, то не треба був би нам той мвф, з тієж з самої митниці кожного року бюджет втрачає 40 мільярдів зелених
Мінуточку до Сміх та й годі Показати IP 29 Серпня 2021 16:59
Ми памятаємо що саме зе обіцяв перед виборами знизити тарифи, бо Порох на них наживається. Саме зе обіцяв, а коли його вибрали, то зробив все наоборот.
До Я до Мінуточку Показати IP 29 Серпня 2021 17:39
Газ при порохові,гнойсман вонючий ціну підняв до 10 гривень,і пільговий тариф до 2000 кубів скасував,пока наші хлопці в Іловайському котлі гинули,*сивочолий*гроші по офшорах розпиховав разом з фірташами і ахметками -ротердамами.Скільки патріотів положив при допомозі галетеїв.Стуліть писка поціновувачі бариги,ви думаєте ми забули це.
Мінуточку до До Я Показати IP 29 Серпня 2021 18:09
От ти прочитав затерту методичку, з якої все виявилось фсб - шним фейком. А що по суті, про передвиборчі обіцянки зе? І що робити обдуреному наріду? Хоча багато хто з 73% вже шукає старі шини...
Сміх та й годі до Мінуточку Показати IP 29 Серпня 2021 17:43
так ніхто зе і не вихваляє, читайте уважніше, зе багато чого обіцяв, а в результаті він розвернувся на 180 градусів і став порохом 2.0: армія, мова, віра, у всьому винна Росія, от тільки за транзит газу ми трусимось, щоб Росія нам платила, а от щоб взяти газ на пряму в росіян, без фірм-прокладок, щоб ціну для населення можна було знизити, то ні, бо це ж агресор, точніше так не вийде заробити через підставні фірми, та безліч можна прикладів таких навести, але не хочеться впадати в негативний настрій
Мінуточку до Сміх та й годі Показати IP 29 Серпня 2021 18:10
Якби зе став Порохом 2:0, то все б було навпаки, і такої *опи не було б. А так куди не глянь, всюди *опа.
Ага до Мінуточку Показати IP 29 Серпня 2021 18:49
Порох створив і був головою * Партію регіонів *яка висунула і привела Януковича до влади,був самим ефективним міністром економіки в уряді Азарова-Януковича по пенсійній реформі.Він проффесіонал своєї справи.
Мінуточку до Ага Показати IP 29 Серпня 2021 19:20
Ви забули, що Порошенок у 90х вбив свого рідного брата у Молдові ...
Ага до Мінуточку Показати IP 29 Серпня 2021 19:58
Убив і закопав і надпісь написав...Мінськ1+Мінськ2.
Анонім до Ага Показати IP 29 Серпня 2021 20:34
А що ж там з передвиборчими обіцянками зе про тарифи? Чи тебе зациклило на Порошенку?
Кузя до Сміх та й годі Показати IP 29 Серпня 2021 18:32
В тебе глюки чи біла гарячка? Коли ти чув від зе про віра, мова, армія ?
До Я Показати IP 29 Серпня 2021 16:19
*гетьман*-тато,Зе-син,яблуко від яблуні далеко не відкотиться.
Дядько Показати IP 29 Серпня 2021 18:40
Що патрашенко, що зелений - маріонетки. Країна просто некерована, що скажуть *брати -партнери*, то й роблять, під того й скачуть. Забули, скільки разів МВФ вимагав підвищення цін?
Дурин до Дядько Показати IP 29 Серпня 2021 19:19
Не брешіть !!! Країною керують наші милі олігархи, через обраних нами ж "слуг народу".
Анонім Показати IP 30 Серпня 2021 07:33
Перечитавши всі коментарі та переглянувши їх плюси і мінуси, зробив для себе висновок. 1. Зростання цін і тарифів це дуже добре. 2. Ботоферми (як одних так і інших) нікуди не поділися. 3. Вистава повинна продовжуватись.
Анонім до Анонім Показати IP 31 Серпня 2021 17:31
Всі з ботоферм, а ти один дартан"ян бл...
Правда Показати IP 30 Серпня 2021 09:51
Зростання цін і тарифів зупинити вже неможливо,хіба адміністративно,але ми це вже проходили.Тільки ринок і справжня конкуренція впорядкують це,але ж ми українці вибираємо популістів і чекаємо "манни небесної",чекаймо...і знову затягуємо пояси,якщо ще зостались дірочки.
все прочитав Показати IP 30 Серпня 2021 17:14
А я думаю тут набагато простіше, треба просто взяти за яй..я ту купку газових олігархів, в тому числі і тих хто собі премії по 200 лямів виписує і зробити щось подібне як із Чаушеску (в нас на жаль по-інакшому неможливо), дивись і тарифи зміняться.Бо видно дехто в Україні вже себе майже богом рахує, і ср..в він з високої дзвіниці на ваші проблеми, головне щоб йому було добре. А то керують людом як хочуть - то повністю безпідставна оплата за транспортування газу, то тариф піднімуть, який вигідно їм і спишуть хз на кого - то на Путю, то на Європу, але не на себе,і т.д. Українці терплячі, але в гніві страшні...
Дідо до все прочитав Показати IP 31 Серпня 2021 12:58
В гніві страшні, еге, н**еруть під дверима

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus