USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні подорожчають імпортні харчі

6 Липня 2009 17:37
Відновлення дії 13%-го ввізного мита призведе до подорожчання імпортних продуктів харчування на 10-20%. Таку думку висловила начальник аналітичного відділу консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник. Про це повідомляють «Волинські Новини».
«Це призведе до подорожчання продукції на 10-20%. Якщо імпортер захоче перекласти частину ризиків на себе, то може статися 10%-ве зростання ціни, не більше. Однак це в тому разі, якщо ризики і зменшення прибутку імпортер візьме на себе з огляду на те, що дуже низький рівень продажу, пов`язаний з кризою. Якщо ринок досить затребуваний, то ціни можуть зрости навіть до 20%, і це буде перекладено на кінцевого споживача», – сказала пані Колесник.
При цьому експерт наголосила, що не може чітко сказати, яку групу товарів подорожчання зачепить насамперед. «Це стосується цілої галузі, залежно від конкретної компанії і того, як менеджмент ухвалюватиме рішення», –  пояснила вона.
При цьому експерт висловила переконання, що Верховна Рада України не встигне скасувати дію закону про 13%-ве мито на імпорт. «У ВР планується внести законопроект про скасування дії мита, однак, незважаючи на незадоволення з боку СОТ і ЄС, парламент фізично не встигне ухвалити будь-що, щоб скасувати цю норму», – вважає Марія Колесник.
Як повідомляв УНІАН, 20 лютого 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України № 923-VІ «Про внесення змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв`язку з світовою фінансовою кризою». Законом передбачалося введення терміном на шість місяців тимчасової надбавки у розмірі 13% до діючих ставок ввізного мита.
Цим законом Кабінету міністрів надано право зменшувати (відміняти) розмір тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита, а також продовжувати застосувати тимчасову процедуру шляхом ухвалення відповідного рішення.
18 березня 2009 року своєю ухвалою Кабінет Міністрів скасував 13-відсоткову надбавку до ввізного мита на всі товари некритичного імпорту, окрім легкових автомобілів і холодильників.
Конституційний Суд своїм рішенням від 23 червня 2009 року визнав неконституційними норми законодавства, згідно з якими Кабінет міністрів може ухвалювати рішення про продовження процедури застосування, зменшенні розміру, скасування тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита на деякі товари.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Vlad Показати IP 7 Липня 2009 00:13
Бариги, жріть свої оливки самі. Жили без них багато років і на буряках ще проживем. А кому не йметься в европі купить дешевше.
Vlad Показати IP 7 Липня 2009 00:24
Не зрозумів, модератору не сподобалось, чи сам барига, тобто " бизнесмен ".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus