USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні прогнозують подорожчання молока

24 Січня 2011 14:38
Обсяги виробництва молока в Україні скорочуються швидкими темпами: в 1990 році було вироблено 24,5 мільйона тонн молока, а в 2009 – 11,6 мільйона тонн.
За перші 10 місяців 2010 року виробництво молока знизилося ще на 3,5%, повідомляє Кореспондент, посилаючись на ІК Foyil Securities.
В Україні дефіцит молока може збільшитися, що призведе до подальшого зростання його вартості, розповів аналітик Foyil Securities Андрій Ястреб.
Зараз ця проблема посилюється тим, що в цьому році змінюється система дотацій для виробників молока, а також міжнародними зобов'язаннями України перед СОТ та ЄС про підняття вимог щодо якості молока, зазначив аналітик.
З 2001 року поголів'я великої рогатої худоби в Україні знижувалося в середньому на 8% в рік. За рахунок збільшення ефективності виробництва надої на одну корову за цей же час знижувалися лише на 2% на рік, пояснив експерт.
Основною причиною зниження виробництва галузі була низька рентабельність – фермерам значно вигідніше займатися вирощуванням зернових або олійних культур, ніж вкладати значні кошти в розвиток нерентабельного виробництва молока.
Тому, за словами аналітика, більше 80% молока в Україні виробляють не фермерські, а підсобні господарства.
Цей факт вже призводив до негативних наслідків для українських виробників: ще в 2005-2006 роках Росія заборонила імпорт молока і молочних продуктів з України у зв'язку з їх невідповідністю новим стандартам за якістю. Тоді це призвело до обвалу закупівельних цін на молоко і до прискорення вирізання молочного стада селянами.
Зараз Україна, через вступ до СОТ і переговори про зону вільної торгівлі з ЄС, взяла на себе зобов'язання щодо підвищення стандартів якості на молоко, що на практиці означає: молоко, вироблене в підсобних господарствах, де немає спеціальних холодильників і немає можливості дотримуватися необхідного рівня санітарних норм, не можна буде здавати на заводи.
«Залишається тільки сподіватися, що зростання цін зробить цей ринок привабливим для великих агрохолдингів, які здатні забезпечувати ефективне виробництво молока високої якості. Але навіть у випадку буму інвестицій у цей сегмент з боку приватного бізнесу на покриття дефіциту молока знадобиться кілька років», - впевнений експерт .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus