USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україні затвердили додаткове маркування мобільних телефонів

18 Жовтня 2010 17:45
Національна комісія регулювання зв'язку затвердила зміни до порядку ввезення в Україну радіоелектронних засобів, що передбачають використання контрольних марок для позначення легально ввезених мобільних телефонів.

Так, як зазначається в рішенні регулятора № 465 від 14 жовтня, держпідприємство Український державний центр радіочастот повинен почати видавати імпортерам контрольні марки через місяць після набрання чинності рішення, - пише Кореспондент.

Варто відзначити, що зміни в порядок реалізації радіоелектронних засобів, затверджені іншим рішенням комісії, передбачають вільну реалізацію немаркованих телефонів протягом трьох місяців після набрання чинності рішення.

Згідно з рішенням НКРЗ, через два місяці після набрання чинності рішення продавці телефонів можуть звернутися в УДЦР для отримання контрольних марок на телефони, що залишилися в реалізації.

Директор УДЦР Павло Слободянюк зауважує, що остаточно зазначені зміни має затвердити уряд. "Рішення прийме уряд і він визначить терміни початку реалізації, те, скільки часу піде на підготовку. Може три, може чотири місяці", - зазначив він.

Нагадаємо, що НКРЗ вже вводила додаткове (до вже чинного, що позначає можливість експлуатації конкретної моделі пристрою в українському радіочастотному просторі) маркування імпортованих РЕЗ у 2007 році, як додаткову міру для захисту ринку від ввезення неякісних терміналів. Український державний центр радіочастот (УДЦР) в кінці січня 2008 року почав видачу облікових марок для такого позначення.

З 7 червня 2008 року всі мобільні телефони, що перебувають у роздрібній реалізації, повинні були мати на упаковці облікову марку, а Міністерство внутрішніх справ наділялося повноваженнями для перевірок роздрібних мереж на предмет виявлення контрабанди. Однак введення додаткового маркування викликало серйозний опір з боку роздрібного ринку. Як супротивники ідеї активно виступали декілька виробників і торговельних мереж. У результаті дискусій було ухвалено рішення про поступовий перехід до авторизованих поставок терміналів в Україну і скасування додаткового маркування.

На початку червня 2008 року НКРЗ призупинила контроль над дотриманням норми про введення додаткового маркування, а у вересні рішення про його запровадження було скасоване. Натомість НКРЗ розробила систему контролю ввезення РЕЗ на основі бази даних IMEI-кодів (унікальних ідентифікаційних номерів телефонів, що привласнюються при виготовленні), створеної УДЦР.

Як повідомлялося, прийнятий у березні 2009 року порядок передбачав на першому етапі внесення до бази всіх легально ввезених в Україну телефонів. На другому етапі (вересень 2009 року) в систему були внесені як легально ввезені IMEI-коди всіх пристроїв, що працювали в мережах операторів на той момент.

Після цього УДЦР, оперативно одержуючи дані від операторів про коди пристроїв, що працюють у мережах, повинен був звіряти їх зі своєю базою даних легально ввезених пристроїв, визначати невідповідності й формувати список т.зв. "сірих пристроїв" (законність ввезення яких в Україну не підтверджена), а потім передавати його мобільним операторам. Оператори, в свою чергу, повинні були інформувати абонентів про те, що їх телефони перебувають в "сірому" списку, і якщо ті не зареєстрували пристрої у встановленому порядку, відключити їх через три місяці після попередження від послуг зв'язку.

Однак і ця ініціатива була саботована, цього разу мобільними операторами, які називали систему надто складною і такою, що потребує до того ж додаткових витрат на встановлення обладнання. Передавши ще в листопаді 2009 року операторам перші списки сірих телефонів, УДЦР досі не дочекався розсилки попереджень і відключень власників контрабанди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus