USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Валерій Міщук: «Я кандидат, але нереальних обіцянок не даю»

11 Жовтня 2010 14:10
Директор луцького підприємства «Метал-Альянс» Валерій Міщук у політиці – нова людина. Проте, каже, на якомусь етапі життя зрозумів, що власні досвід і бажання змінювати життя на краще він може застосувати не лише на власному підприємстві, а й приносячи користь місту, в якому живе. Свого часу, повіривши політичній силі Арсенія Яценюка «Фронт змін», Міщук вирішив балотуватися до Луцької міської ради у шостому виборчому окрузі міста Луцька. Про його погляди на проблеми району і міста, а також про причини, які спонукають молодого підприємця претендувати на довіру своїх сусідів по району, – у розмові з Валерієм Міщуком.

– Валерію, пропоную почати з трохи нетипового запитання: чому ви вирішили дати інтерв’ю?

– Це очевидно: тому що я є кандидатом у депутати Луцької міської ради. Тому хочу, аби мої погляди, мої думки, мої переконання стали відомі тим, хто буде 31 жовтня обирати новий склад міськради.

– Відверто…

– А навіщо обманювати? Навіщо хвалитися, інколи навіть просто брехати, і сором’язливо не згадувати, що ти – кандидат? Взагалі, вважаю однією з найбільших проблем кандидатів нещирість. Або й відверту брехню. Звісно, можна наобіцяти золоті гори. Але у мене інша думка. Я обіцятиму лише реальні речі.

– Про ваші обіцянки – трохи згодом. А зараз скажіть, чому ви вирішили йти у депутати міськради?

– Якщо коротко – бо вважаю, що маю необхідний досвід і сили, аби допомогти змінити на краще життя у місті. До того ж вважаю позитивом те, що лучани отримали можливість обирати у міськраду представників свого району. Ці депутати будуть «прив’язані» до виборця і лобіюватимуть у раді – в хорошому смислі цього слова – інтереси свого району.

– Який район міста входить у шостий виборчий округ, у якому ви висуваєтеся?

– Це район вулиць Володимирської і Чернишевського. Це вулиці Тарасова, Баранова, Степова, Колгоспна, Чернишевського, Журавлина, Стефаника та цілий ряд інших.

– Цей район має якісь «свої», власні проблеми?

– Проблем тут, як і по цілому місту, достатньо. Але особливим питанням є дороги. Там приватний сектор. І проблеми з дорожнім покриттям були від початку, й ніхто не думав їх вирішувати. Доріг там практично й не було. Вулиці Педагогічна, Зелена, Колгоспна – там практично немає твердого покриття. Люди власними силами місцями щебенем замощували, робили що могли. Але й там, де є покриття, – воно давно не ремонтувалося.

– Обіцяєте покласти новий асфальт у всьому районі?

– Я вже казав: нереальних обіцянок давати не збираюся. Але я знаю, що за останні 4 роки ніхто у міськраді й не думав звертати увагу на цю проблему – навіть ямкових ремонтів не велося. Такого більше не буде – я заставлю звернути увагу влади на цей район. І хоч щось, але буде зроблено.

Така ситуація не тільки з дорогами. Освітлення, транспорт, вивіз сміття…

– А що не так із вивозом сміття?

– Вивіз сміття у приватному секторі має свої особливості. Не у всіх місцях є контейнери, не дотримано графіку вивозу, у деяких місцях сміттєвоз збирає сміття, яке мешканці виносять на дорогу… А щоб вирішити проблему, не треба значних матеріальних витрат. Достатньо просто звернути увагу на цю проблему: переглянути графік, провести збори лучан, вислухати їх пропозиції… Я чув, що люди навіть готові платити за вивіз сміття трохи більше, аби все робилося чітко і якісно – щоб на вулицях не валялося сміття, щоб бездомні собаки не розсовували його... Просто зараз у владі нема кому піднімати це питання.

– У вашому районі багато бездомних собак?

– Так, це ще одна значна проблема району. Що б не говорили гуманісти, я вважаю, що проблему треба вирішувати радикально. Або шукати гроші на притулки і стерилізацію. Але допускати, щоб собаки кусали дітей, не можна.

– Ви згадали про проблему транспорту у районі. Поганий доїзд, сполучення з центром?

– Звісно, це також проблема, проте інколи вона об’єктивна: маленькою вуличкою, де мало пасажирів, маршрутці ходити банально невигідно.

Більша проблема – з добиранням дітей до школи. Я її сам відчував, ще коли вчився у школі: школа на Даргомижського, а я живу на Володимирській. Автобусів мало, тиснява, багато зупинок. Ми часто спізнювалися на заняття, часом взагалі не могли сісти у переповнений автобус.

– Обіцяєте побудувати нову школу?

– Це нереально. Та й не потрібно – третя школа не переповнена. А проблему доїзду можна вирішити, запровадивши міський аналог програми «Шкільний автобус». Ідея така: під час проведення загальноміських тендерів на перевезення пасажирів зобов’язати перевізника один-два рази в тиждень завозити дітей до школи: експресом, без зупинок. Це не дуже накладно для підприємця, але реальна допомога для школярів.

– Ви часто згадуєте про те, що «все одно в бюджеті не вистачить коштів». А можливо, влада неефективно розпоряджається бюджетом?

– Я не просто так кажу про використання бюджетних коштів – я компетентний у цьому питанні. Мій проект бюджетної політики міста переміг у загальноукраїнському конкурсі «Школа влади». Якраз там зазначено, як збільшити доходи в бюджет і їх раціонально використати.

– Цікаво. І ви знаєте, як, наприклад, вирішити у місті проблему з Луцьким підприємством електротранспорту?

– Так. До речі, все очевидно: на наступному тендері треба поставити всі підприємства в одні умови, щоб вони працювали всі в одному податковому полі. Адже зараз ЛПЕ – в очевидному програші перед своїми конкурентами. Підприємство працює на загальній системі оподаткування. Більшість інших перевізників – на єдиному податку.

На деяких маршрутах план сягає навіть до 900 гривень у день. Ви уявляєте, скільки заробляє за місяць перевізник? І при цьому він платить 100 гривень податку. Це треба регулювати.

– Але проблема ЛПЕ – у невідшкодуванні витрат за пільгові перевезення!

Звісно, потрібно запровадити систему обліку пільговиків. Не вірю, що вони «наїжджають» на 7 мільйонів. Треба розібратися.
Я чітко розумію, що ЛПЕ треба компенсовувати витрати. Але оскільки це «навантаження пільговиків» на тролейбусне депо більше, ніж на інших перевізників, я пропонуватиму запровадити спеціальний податок з інших перевізників – близько 50 гривень у день сплачував у міський бюджет. І ці гроші йтимуть на відшкодування пільгових перевезень ЛПЕ. За моїми підрахунками, економії буде близько 3,5 мільйона гривень у рік. Це вже половина компенсації за пільгові перевезення.

– Ви ж розумієте, що це непопулярний крок.

– Ефективні кроки найчастіше непопулярні. А цей крок – однозначно ефективний. Та й у нашому місті часто приймалися рішення на користь 62 перевізників, і ніяк не на користь двохсот тисяч лучан. Наприклад коли підняли ціну за проїзд з півтори до двох гривень.

– Розкажіть детальніше про себе.

– Мені – 32 роки. Я – засновник і директор компанії «Метал Альянс», яка реалізовує в Україні нержавіючий і алюмінієвий металопрокат. Народився у Луцьку, навчався у третій школі, у 2002-му одружився. Виховуємо з дружиною сина і дочку. «Метал Альянс» заснував у 2005 році.

– Чому у своїх політичних симпатіях зупинилися на «Фронті змін»?

– Раніше я підтримував Юлію Тимошенко і партію «Батьківшина» – за них і голосував. Проте розчарувався. Сила Арсенія Яценюка «Фронт змін» для мене – нова і перспективна партія. Давно спостерігав за Яценюком, і вважаю його дуже адекватним, прагматичним, нормальним політиком.

Тим більше, мені подобається команда, яка йде зі мною від «Фронту змін» у Луцьку міську раду. У ній – головний тренер «Волині» Віталій Кварцяний – авторитет і професіонал своєї справи. У депутати від нашої політичної сили також іде вчитель історії, активний учасник УТОСу Богдан Мойса, – дуже сильна, вольова людина, якого я особисто дуже поважаю. Він, будучи незрячим, зумів реалізувати себе в житті, завоювати великий авторитет і повагу. До речі, «Фонт змін» постійно допомагає товариству сліпих, що я особливо ціную. Серед кандидатів від «Фронту змін» до Луцької міської ради також – бізнесмен і політик Олександр Пиза, футбольний тренер Микола Дендіберін, директор Палацу культури Луцька Юрій Войнаровський, громадська активістка Оксана Лойко, інші, не менш професійні й авторитетні люди.

– Ви – досвідчений політик?

– Я не вважаю себе політиком. Я людина з досвідом, якій політика дає можливість втілити цей досвід на практиці у владі.

– У чому полягає цей досвід?

– Підприємництво – це вміння заробляти гроші. Але це також і спосіб мислення. Бізнесмен розуміє, як заробляти гроші, куди їх вкладати, як їх ефективно витрачати. Для бюджету міста – це дуже болюче питання.

– Ви не боїтеся звинувачень у тому, що йдете у депутати заради лобіювання інтересів власного бізнесу?

– Не боюся, бо мій бізнес зовсім не перетинається з інтересами міської влади. «Метал Альянс» ніколи не претендував і не претендуватиме на бюджетні кошти Луцька.

Наші контрагенти – це будівельні компанії, що будують елітне житло, машинобудівні, харчові, деякою мірою нафтопереробні підприємства, а також виробники меблів для ресторанів, барів тощо.

До речі, якщо вже згадали про тендери, то це також одна з тих сфер діяльності влади, яка потребує посиленого контролю, особливо в частині ремонту доріг.

– Як саме?

– Вважаю за доцільне створити постійно діючу аналітичну групу незалежних фахівців, яка б не тільки контролювала, але й перевіряла діяльність учасників тендеру. Вона б моніторила кошторис компанії, яка виграла тендер на ремонт дороги, вартість будматеріалів, вартість оплати праці на цьому підприємстві – щоб не було завищених цін.

Вулиця Карпенка-Карого ремонтувалася капітально у 2007 році, а вже в 2008-му там робили ямковий ремонт. Є сенс працювати з таким переможцем тендеру? А гроші закатані шалені.

Я не вивчав детально, які видатки йдуть на муніципальну поліцію. Але як лучанин не розумію, яку користь місту вона приносить? За дуже приблизними підрахунками витрати на її утримання – близько 60 тисяч гривень щомісяця. Це тільки один приклад того, що у міській владі немає людей, які вміють ефективно витрачати гроші.

– І ви усе це обіцяєте змінити?

– Повторюю знову: я обіцяю, що підніматиму ці питання, робитиму усе, аби знайти у раді однодумців і працювати командою. Один у полі – не воїн. Але якщо у міській раді буде фракція «Фронту змін», куди входитиму і я, – вона працюватиме для лучан. Буду докладати максимум зусиль для покращення життя.
Якщо стану депутатом – кожен житель району знатиме мій номер телефону. Я відкрию приміщення, де мінімум двічі на місяць прийматиму громадян і потім старатимуся вирішити їхні проблеми.
Поки ж що – запрошую усіх жителів вулиць, які входять до виборчого округу №6, до відвертого спілкування. Мій телефон - 096 415 39 77, прошу телефонувати у будні дні з 10 до 12 години. Моя електронна адреса - [email protected]. Готовий слухати претензії, пропозиції, зауваження.

Розмовляла Ірина СЕРГІЄНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Tarantino Показати IP 11 Жовтня 2010 16:11
Нормальне інтерв"ю. Головне, видно що чувак зірок з неба не хапає. Але мені здається, що збивати з маршрутників по 50 грн щодня - примітивно і нереально. Знайдуть кучу законів, яким це суперечитиме, плюс перевізники дуже часто мають "своїх" у міськраді і цьоо бабла тупо не платитимуть. І ще для мене відкриття, що Мойса іде в депутати. От таких би туди побільше!
Валерій Міщук Показати IP 11 Жовтня 2010 17:19
От для того ми туди ідемо щоб не було "своїх" у міськраді, а 50гривень в тендерні умови закладемо...
Людмила Показати IP 11 Жовтня 2010 18:54
Чувак, усі твої соплі : буду піднімати, робити все, аби знайти однодумців.... народ обтимрає з минулих виборів....Особливо, депутати: Мамосюк, Прачук,Семенюк ....таких соплдів виборцям за 4 роки навішали : піднімали.... піднімали ...шукали однодумців.... Пиль нам в очі пускали .... А насправді тим часом : Прачук, Гриб і Мамосюк відхопили земельні діляночки на "тюльткіному флоті", Мамосюк "украла" з міського бюджету близько 800 тис. грн (потрібно ж за щорсь хатку на "тюлькіному флоті " будувати).... Так що хлопець, депутатом повинен стати той, хто вміє і згідно з нормами Констимтуції, знає як практично, права виборців з першого дня ЗАХИЩАТИ, а не зробить для нас все... буде шукати... Пошукай , поки-що без депутаттського мандату..... А коли знайдеш ( достатній досвід і знання), тоді приходь в депутати - ми за тебе проголосуємо!!!!!
Валерій Міщук до Людмила Показати IP 12 Жовтня 2010 14:39
Не зовсім зрозумів ваш комент, але дякую що за мене проголосуєте!!! P.S.Можна знати напам`ять Конституцію, але гарантувати Захист виборців не можна.Навіть яка зараз конституція чинна незрозуміло.Такі на жаль реалії.
goodok Показати IP 11 Жовтня 2010 19:40
я щось не можу в одній людині поєднати компетентність у бюджетних питаннях та ствердження цієї людини про єдиний податок у 100 гривень, який платять перевізники... Я ні в якому разі не конкурент, але просто хочу почути, як ви це прокоментуєте?
Валерій Міщук до goodok Показати IP 12 Жовтня 2010 14:18
Нормальне зауваження.Це моє перше інтерв`ю.Тому вибачте за неточності(або, що не уточнив). 100 гривень з найманої особи(1 маршрутки). Крім цього перевізник сплачує 200 гривень єдиного податку(за весь свій парк)... Є перевізники які ще доплачують в ПФ та інші фонди з заробітних плат своїх працівників.
ГП Показати IP 11 Жовтня 2010 20:52
А оченяти : порожні, жуліфкуваті
знайчий Показати IP 12 Жовтня 2010 14:49
Щодо кандидата у депутити Кварцяного то прошу кореспондентів поцікавитись, яку суму до відшкодування ПДВ їм було подано.Нехай прокоментує.
перевізник Показати IP 12 Жовтня 2010 22:01
треба шановному кандидату внести пропозицію сплачувати 50 грн. на користь ЛПЄ за кожний проданий кілограм нержавіючоїь сталі. А магазинам по продажу побутової техніки - 50 грн. за кожний телевізор. І т.д.Ви , пане фахівець дуже легко маніпулюєте розміром доходів перевізників, пероекручучи дійсність. Може проінформуєте громадськість, скілки заробляєте на тоні сталі, скільки її продаєте, скільки приховуєте податків? А скальки у вас неоформлених працівників? А яка у них заробітна плата?
Валерій Міщук до перевізник Показати IP 13 Жовтня 2010 09:04
Я розумію ваш комент. Це не крок проти перевізників, це крок за громадян міста. Я ціную вашу роботу, але ситуацію треба покращити. 50грн не на користь ЛПЕ, а на користь бюджету... І коли приймалося рішення до підняття ціни до 2грн, перевізники супротив не чинили. І на сам кінець: не треба допускати, щоб малозахищені верстви населення не змогли дістатися на ринок, в лікарню, аптеку, вокзал тощо(коли працівники ЛПЕ страйкують).Треба виправляти помилки діючої влади(в т.ч. лізинг Богданів), це тільки пропозиція, яка може бути не підтримана. І не забувайте -я тільки кандитат в окрузі де ще є 23 претендента. P.S. Дуже корисно почути і зрозуміти протилежну позицію.Дякую
перевізник 1 Показати IP 13 Жовтня 2010 12:24
Дякую за відповідь. Проблема пільгових перевезень створена популістськими політиками, яки можливо обгрунтовано призначили пільги,але не подбали про джерело іх фінансування . Звичайно,перевізники обурені тим, що іх постійно примушують надавати пільгові перевезення за власний рахунок. З іншого боку, немало пільговиків не можуть скористатися пільгами,оскільки не користуються транспортом. Якщо б з Ваших уст пролунало, що треба трасформувати пільги у вигляді адресної , то всі проблеми зійшли б нанівець. А на даний час Ваша ідея підтримує хибну думку , що в перевізників надприбутки . Якщо Вам цікаво,зустрінтесь з перевізниками, вони Вам пояснять, яки в них видатки. Нехтування проблемами перевізників, нажаль, можуть привести до такіх жалобних випадків, який трапився у Дніпропетровську.
Валерій Міщук до перевізник 1 Показати IP 13 Жовтня 2010 15:04
Я солідарний з вами на рахунок винекнення проблеми. В нас є також транспорт(вантажний), тому знаю всі видатки по транспорту.Я не претендую на ваші гроші, я пропоную шляхи вирішення проблем- в ідеалі мав би бути кожен пасажир індентифікований(система електронного контролю, як наприклад в Празі-де в пасажира карточка або квиток, який підносять до сканерів в автобусі.)Але це все шаленні видатки і при луцькому пасажиропотоці не дуже окупні. Як би я розвинув цю тему в інтерв`ю- то коменти були б кшалт:"Чувак ти з другої планети". Ще раз дякую за конструктив.Успіхів!
Батьки Показати IP 13 Жовтня 2010 15:23
"один-два рази в тиждень завозити дітей до школи: експресом, без зупинок" - а решту днів? Шановний, якщо вже братись за вирішення проблеми, то вирішувати її потрібно повністю, а не "косметично", Вам так не здається?
Сторонній до Батьки Показати IP 13 Жовтня 2010 15:55
Якщо я правильно зрозумів з тексту, мова йде про таку повинність для КОЖНОГО перевізника. відтак, одному окремов зятому й доведеться возити дітей не більше одного-двох разів в тиждень... Я правий?
Валерій Міщук до Сторонній Показати IP 13 Жовтня 2010 16:29
Так ви праві.
Валерій Міщук до Батьки Показати IP 13 Жовтня 2010 16:30
Відповідь- коментарій Сторонній.
Валерій Міщук до Батьки Показати IP 13 Жовтня 2010 18:01
Відповідь- коментарій Сторонній.
Яків Показати IP 13 Жовтня 2010 15:25
Чим футбольні авторитети можуть допомогти місту?
Валерій Міщук до Яків Показати IP 13 Жовтня 2010 16:32
Вони вже допомагають. Не всі обл центри України можуть похвалитися командою прем`єр-ліги.
СССС Показати IP 13 Жовтня 2010 17:09
На фіга нам футбол, якшо в нас по вулицях ходити неможливо - брудно і криво!
Наталка Показати IP 14 Жовтня 2010 08:34
Валерій - вперед! Ти молододець... і в тебе все вийде! P.S. А щодо таких, як "Людмила" - то , вибачте, саме вони і "жують соплі". Іди й роби, шо ж ти сидиш, когось обговорюєш...
Валерій Міщук до Наталка Показати IP 14 Жовтня 2010 11:39
Дякую, дуже приємний комент.
Олександр Показати IP 14 Жовтня 2010 21:53
Особисто я, буду голосувати за Валерія тому, що бачу в ньому перспективну та чесну людину.
Валерій Міщук до Олександр Показати IP 15 Жовтня 2010 12:36
Дякую, успіхів вам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus