USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Василенко віддав 220 га волинських бурштинових земель у приватні руки

7 Грудня 2017 14:03
220 гектарів землі з покладами бурштину у Маневицькому районі незаконно продали у приватні руки. Зараз такою оборудкою займається прокуратура Волинської області. У реєстрах зазначено, що продані землі нібито знаходяться на територіях шести сільських рад. Натомість представники окремих громад кажуть, що землі насправді за межами їхніх населених пунктів і місцеві чиновники не мають жодного відношення до цього оптового розпродажу волинських надр.

У бурштиновий край, де багатство закопане прямісінько під ногами, завітали журналісти ТРК Аверс.

«Аукціон небаченої щедрості організували волинські земельники. Одним махом Держгеокадастр, зокрема його екс-керівник Василь Василенко, продав 220 гектарів землі з покладами бурштину. Ці гектари у Маневицькому районі спочатку розписали на місцевих громадян, але потім вони опинилися у приватній власності однієї особи. У документах фігурують 6 сільських рад, одна з них – Куклівська. У Куклах про те, що у їх селі роздають направо і наліво по два гектари бурштинових територій дізналися від правоохоронців, які спохватилися лише тоді, коли нові власники оформили всі документи», - йдеться у сюжеті.

Як розповідає секретар Куклівської сільської ради Артур Трощук, про продаж 16 ділянок по 2 гектари землі дізналися лише із запиту, який вони отримали з поліції. «Ми вперше почули про те, що ці ділянки роздані, лише коли прийшов запит. Ці ділянки розташовані за межами населеного пункту, тож, вочевидь, цією землею розпоряджається Держгеокадастр», - розповів Артур Трощук. Та додав, що ділянки роздали не місцевим мешканцям.

У ще одному селі - Лісове - нещодавно був справжній клондайк: армію бурштинокопачів поліція розганяла пострілами. Зараз тут тихо, а місцеві мешканці запевняють, що за бурштином не ходять, бо ліси охороняє поліція. Біля Лісівської сільської ради теж продали землі, у яких є поклади «сонячного каміння».

У сільраді на робочому місці - лише касир Олександра Стасюк. Решти чиновників на роботі не виявилося.

Пан Олександр каже, що про продаж земель чув, але що до чого, не знає. Та додає, що десь поблизу є копанки бурштину, але там зараз тихо, мовляв, територія охороняється.

Бурштинокопачів з помпами та лопатами у лісі дійсно немає, люди, яких зустріли журналісти телеканалу, видобувають не «сонячне каміння», а новорічні дерева. Про те, що бурштинові землі продали, ці місцеві також не чули.

Як так вийшло, що 220 гектарів землі за межами сільських рад потрапили у чиїсь руки, «Аверс» спробував з’ясувати у Маневицькій райдержадміністрації. Але там на журналістів чекала ще більша дивина. Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк буквально напав на журналістів та перешкоджав зйомці: почав шарпати камеру оператора, а згодом і мікрофон кореспондента.

«Ви будете знімати у райдержадміністрації лише тоді, коли я дозволю», - заявив Линдюк. Згодом голова РДА зачинився в кабінеті від журналістів, а ті, своєю чергою, на місце події викликали поліцію.

Патрульні, які прибули у РДА, розповіли, що перешкоджання журналістам - це кримінал, і викликали на місце слідчо-оперативну групу.

«Лише одне запитання про те, як продається державна земля, викликало цілу хвилю обурення у голови райдержадміністрації. І це при тому, що він повинен чатувати інтереси держави і турбуватися за те, щоб жоден клаптик надр району, який він очолює, не потрапив у нечисті руки завдяки злочинним схемам».

Вже у наступному сюжеті журналісти «Аверсу» обіцяють повідомити про те, хто та яким чином придбав 220 «бурштинових гектарів».
Нагадаємо, голову Держгеокадастру Волині Василя Василенка, якого неодноразово звинувачували у корупції, перевели на аналогічну посаду в Хмельницьку область. Прохання звільнити Василенка з посади звучали у зверненнях облради. Зокрема, 2 лютого депутати Волинської облради підтримали звернення до міністра агрополітики Тараса Кутового із пропозицією звільнити з займаної посади очільника Держгеокадастру Волинської області Василя Василенка. Його звинувачують у «дерибані» земельних ділянок (в тому числі – з покладами бурштину), лобіюванні інтересів сторонніх фірм та непрозорих кадрових призначеннях. Однак замість звільнення корумпований чиновник отримав аналогічну посаду в іншій області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Маневичанка Показати IP 7 Грудня 2017 16:11
Жах цей лисий пі****р щей наші землі вирішив продати Люди вставаймо бо це чмо не тільки доканає Волиньторф а й нас продасть
Абориген Показати IP 7 Грудня 2017 17:43
Воно всіх продасть і кине, аби іще лишний день в крислі просидіти.
Василь Показати IP 8 Грудня 2017 12:52
А хто забрав землю ? Добринюк ?
Іван Показати IP 8 Грудня 2017 13:29
Це точно. Зять Сидорука, що ялинками торгує. Добринюк і Сидорук душу продадуть за гроші. І скільки їм треба, коли наситяться!
Суд Лінча Показати IP 8 Грудня 2017 13:42
Закон і аферисти ....в одній упряжці ! А судити за афери їх не потрібно і конфісковувати їх майно і діток і родичів гарбузових ? Мафію в тюрми ! Але судять ті, кого потрібно судити !!! Мафія безсмертна !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus