USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Ділянки біля Стиру: як заступник Василенка роздає землі під Луцьком

6 Вересня 2017 19:19
Особливості українського законодавства дозволяють виділяти землю в обхід сільських рад, якщо ділянки знаходяться поза межами сіл. У результаті, наділи отримує не громада, а «потрібні» люди. До прикладу, як львів'янин Михайло Говорін, який через свого знайомого, а нині першого заступника голови Держгеокадастру Анатолія Полякова, отримав декілька ділянок поблизу Луцька.

Через незрозуміле і непрозоре земельне законодавство на Волині, та й в Україні загалом, – земельний колапс. Місцеві громади не можуть користуватися угіддями, які є на їхній території, бо земля за парканом крайньої сільської хати – власність держави. Розпоряджається ними не сільська рада, а місцевий Держгеокадастр. При чому так, як його керівництво вважає за потрібне, подекуди відверто «дерибанячи» землю та роздаючи її за хабарі.

Одна з шахрайських схем доволі поширена і на Волині. Суть її полягає в тому, що кожен громадянин України має право отримати в особисте користування 2 гектари землі. За символічну суму людей просять написати заяву-прохання, а далі Держгеокадастр приймає рішення про виділення «звичайним селянам» ділянок. Після чого десятки ділянок по 2 гектари переоформляють на потрібну людину чи організацію, яка таким нехитрим способом отримує у своє користування десятки, а то й сотні гектарів землі.

Саме так на Волині за згоди очільника обласного Держгеокадастру Василя Василенка віддали більше сотні гектарів селянський земель у чужі руки. Після того, як депутати звернулись до міністра з проханням звільнити корумпованого чиновника, його позбавили посади. Проте знайшлися послідовники його «світлої справи», які і далі дерибанять недешеву землю.

Гектари під Луцьком поблизу Стиру

Ділянки під Луцьком, поблизу Стиру, відноситься до Боратинської сільської ради. Але враховуючи, що вони знаходиться за селом, то розпоряджається ними регіональне управління Держгеокадастру. Можливо, саме тому так сподобалась ця земля Михайлу Говоріну. Адже нинішній виконувач обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Анатолій Поляков – засновник фірми, в якій Говорін є керівником.
З декларації Полякова
З декларації Полякова

Відповідно до щорічної декларації, Анатолій Поляков у 2016 році отримав 18,5 тисяч гривень зарплати від ТзОВ «Юридично-землевпорядна фірма», керівником якої є саме пан Говорін, який отримав землю під Рованцями. Зауважимо, що обоє – львів’яни, як і сама фірма.

Отож, як отримати Михайлу Говоріну недешеву земельну ділянку? Елементарно – частинами, які попередньо оформлять, як повідомляють джерела, на учасників АТО. З публічної кадастрової карти стає відомо, що 23 червня для ведення особистого селянського господарства через приватного нотаріуса Тетяну Ариванюк Ігор Масний, Олександр Волохатий та Сергій Фураєв зареєстрували по 2 гектари на території Боратинської сільської ради; ще 1,4 гектари виділили Олександру Кондисюку. Проте вже 10 липня всі вищезгадані ділянки через нотаріуса Головача переоформили на вже знайомого нам Михайла Говоріна.
Схема розташування ділянок
Схема розташування ділянок

* * *

В той час, коли Василь Василенко безуспішно намагається через суд повернутись на посаду очільника Держгеокадастру, його перший заступник не втрачає часу та практикує схеми «шефа». При тому, що сотні бійців АТО досі не можуть отримати ділянки через блокування та зловживання керівництва Держгеокадастру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Активіст Показати IP 6 Вересня 2017 21:44
А ще плачуть, що учасникам АТО землю не дають.За один заход 7,4 га вділили. Якщо по 10 соток, то 74 ділянки. Інше питання, як цим хероям дивитись в очі побратимам?
батюшка Іван Показати IP 6 Вересня 2017 22:10
Бики вам хватить 2 метри квадратних які ви отримаєте в довічну власність на халяву
матушка до батюшка Іван Показати IP 7 Вересня 2017 02:24
Депутатам 1 м. стоячи з мішком бабла
Ффффффууууууу Показати IP 6 Вересня 2017 22:42
А потім водить тих атовців на всі зібрання де їх парафінять, ніби то ось ми добродєтєлі дали , а ці кричать Василенко хороший ! Всі продажні за бумажку
Активіст Показати IP 7 Вересня 2017 08:55
Це земля, на якій проводився Бандерштат. Цікавий розклад получається. А кому гроші за оренду землі пішли?. Гузь розкажи.
Активіст до Активіст Показати IP 7 Вересня 2017 08:56
Включаючи бюджетні кошти. виділені на фестиваль.
777 Показати IP 7 Вересня 2017 11:21
А що Ви хотіли, всі чекаємо продажі землі, яку і так вже давно продають...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus