USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Важить як 17 мільярдів Сонць: учені знайшли «найголоднішу» чорну діру

21 Лютого 2024 00:35
Команда астрономів на чолі з Крістіаном Вулфом з Австралійського національного університету виявила найбільш «голодну» чорну діру в центрі галактики-квазара під назвою J0529-4351.

Про це пише Бабель із посиланням на науковий журнал Nature Astronomy.

Ця чорна діра поглинає за день стільки газу та пилу, скільки важить Сонце. Зараз маса чорної діри становить 17 мільярдів Сонць.

Астрономи кажуть, що вона росте настільки швидко, що практично досягає максимальної кількості матеріалу, який може накопичити всередині. Водночас учені не знають достеменно, як такі надмасивні чорні діри утворюються.

Читати ще: Астрономи виявили найвіддаленішу та найстарішу чорну діру

Чорна діра перебуває в центрі величезної маси матеріалу, який обертається навколо неї. Інтенсивне тертя та гравітація змушують цей матеріал нагріватися до мільярдів або навіть трильйонів градусів, яскраво спалахуючи в просторі світлом у всьому спектрі. Дослідники можуть вивчати це світло, розбираючи його на частини, щоб визначити властивості чорної діри всередині.

Команда астрономів підрахувала, що чорна діра зростає зі швидкістю близько 370 мас Сонця на рік. Це дуже близько до межі Еддінгтона – максимальної стабільної швидкості, з якою може «харчуватися» чорна діра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus