USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Вчені розповіли, що відбувається з мозком, коли довго стояти в заторі

14 Березня 2023 06:48
Більшість водіїв знають час, коли на дорогах утворюються затори. Інша річ, що не кожному вдається залишитися вдома чи виїхати трохи згодом. Тим часом вчені з’ясували, що тривале перебування у машині руйнує наш мозок.

Їхати з роботи ввечері, але дорогою потрапити в затор, що розтягнувся на кілька кілометрів, – це вже звичний для багатьох ритуал. Той, хто живе у місті з населенням у кілька мільйонів, точно знає, що простояти так можна годину, дві, а то й три, пише Woman Life.

Деякі люди готуються заздалегідь: будують обхідні маршрути, беруть із собою книги, скачують фільми або просто переглядають стрічку новин у смартфоні. Виявляється, довге стояння в заторі руйнує мозок – чим більше годин ви перебуваєте на дорозі, тим більше страждають когнітивні здібності.

Такого висновку дійшла група дослідників з Університету Британської Колумбії та Університету Вікторії. У всьому винні дизельні вихлопні гази, які люди вдихають, перебуваючи в машині. При цьому, мозок «починає себе почувати набагато гірше» лише через 2 години. Але вплив збільшується, якщо відкрити вікна в машині, впевнені дослідники.

В експерименті взяли участь 25 дорослих добровольців. Всі випробувані проводили по кілька годин у заторах: люди піддавалися впливу вихлопних газів дизельних двигунів та фільтрованого повітря в лабораторних умовах. Тобто їм створили ті самі умови, що й типовому водієві чи пасажиру.

Упродовж дослідження вчені за допомогою спеціальних приладів оцінювали активність мозку учасників. Особлива увага приділялася областям, які відповідають за пам’ять та розумові здібності. Вчені з’ясували: що довше людина стоїть у заторі, то сильніше слабшали певні зони в мозку.

«Ми переконалися, що перебування у машині справді негативно впливає на мозок. Звичайно, будуть потрібні ще додаткові дослідження, але ми майже впевнені, що вихлопні гази позначаються на розумовій діяльності. Слідує, що страждають не лише легені», – каже доктор Джоди Гаврилюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus