USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Вчені стверджують, що білок комах може сповільнити ожиріння та покращити здоров’я

24 Вересня 2023 00:55
Нове дослідження на мишах демонструє, що потенційна заміна білка борошняними хрущаками в дієтах з високим вмістом жиру позитивно впливає на здоров’я.

Про це пише УП. Життя з посиланням на Sci Tech Daily.

Експеримент проводили вчені з Університету Іллінойса в Урбана-Шампейн. Він доводить, що заміна білка може уповільнити набір ваги, покращити імунну відповідь, зменшити запалення та покращити обмін речовин.

«З попереднього дослідження на півнях ми знали, що борошняні хрущаки є високоякісним, добре засвоюваним джерелом білка, яке також є екологічно стійким», – каже провідний автор дослідження Келлі Свонсон, професор Департаменту тваринництва та тимчасовий директор Відділу наук про харчування в Коледжі сільськогосподарських, споживчих та екологічних наук (ACES).

Її команда годувала мишей дієтою з високим вмістом жиру – 46% калорій від жиру, з казеїном, білком з молочних продуктів. Таке харчування тривало 12 тижнів. Потім відбувався перехід на альтернативні білки.

Читати ще: Вчені з’ясували, скільки працює мозок після зупинки серця

Водночас інша група харчувалася пісною дієтою з казеїном протягом усього експерименту. Коли дійшла справа до заміни на хробаків, то група дієти з високим вмістом жиру вже страждала від ожиріння та мала певні стани, які підвищували ризик серцевого нападу, діабету та інші проблеми зі здоров’ям.

Після цього два види почали їсти хрущаків у вигляді висушеного порошку, який схожий на борошно. У раціоні ним замінювали 50 або 100% казеїну. Через вісім тижнів дослідники виміряли вагу тіла, його склад, метаболіти, експресію генів печінки та жирової тканини.

Вчені з’ясували, що білок хрущака борошняного не викликав втрати ваги у мишей із ожирінням. Проте швидкість набору ваги сповільнилася, якщо порівнювати з групою, яка споживала дієту з високим вмістом жиру з казеїном.

Також дослідники помітили покращення ліпідного профілю крові. З точки зору експресії генів, запалення зменшилося, а деякі гени метаболізму ліпідів і глюкози були змінені.

Читати ще: Між розміром та кількістю людських клітин існує математична закономірність, – вчені

Деякі позитивні зміни були пов’язані з хітином. Цей волокнистий матеріал надає міцність зовнішньому скелету комах. Його роль ще не добре вивчена, але він діє як клітковина, стимулюючи корисну мікробну активність у кишечнику.

Під час експерименту використовували мишей дикого типу, які набирали вагу так, як і люди: за допомогою дієти.

Наразі білок борошнистого хрущака не схвалено Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Водночас громадянам США доступне борошно з цвіркунів, яке використовують у харчових продуктах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Не гой Показати IP 24 Вересня 2023 01:35
Народ поступово готують до масового голоду та до харчування всяким непотребом... Ідеологи цього "харчування" точно такого не жруть
Носаті в ділі до Не гой Показати IP 24 Вересня 2023 13:24
Будете жерти хліб з комах в нашому всесвітньому таборі. Ми вас вже майже знищили. Ще трохи. Це вам за Хмеля.
123 Показати IP 24 Вересня 2023 07:14
Такі і "вчені"... ручні, аби нести відбірний брєд
Олексій Показати IP 24 Вересня 2023 07:28
Тобто не фізичні вправи, правильне харчування, здоровий сон а комахи які переносять безліч хвороб?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus