USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

Вчені знайшли підземні гори, які у 4,5 раза вищі за Еверест

10 Червня 2023 00:23
Вчені впевнені, що у надрах планети заховані вершини, які 4,5 раза вищі за Еверест. Наразі ця гора, висотою 8,8 км, вважається найвищою на Землі.

Як пише УНІАН з посиланням на Futurism, таємничі гігантські гірські хребти називаються зонами наднизьких швидкостей. За даними дослідників, вони заховані на межі ядра та мантії Землі на глибині близько 3000 км.

Геологиня з Алабамського університету Саманта Хансен розповіла про своє дослідження з колегами. Вони виявили, що ці хребти, що заховані під землею, розташовані буквально всюди, однак їхнє походження наразі незрозуміле. За однією з теорій, це залишки древніх океанічних кірок, які були втиснуті глибоко в надра планети. Інша теорія стверджує, що це перегріті ядром частини мантії.

Вчені виявили приховані гірські хребти за допомогою сейсмологічних станцій в Антарктиді. Найвищі з них часом досягають приголомшливих 38 кілометрів. Вони повністю приховані від очей людей.

Водночас зазначається, що поряд із внутрішніми горами також розташовані й інші таємничі структури глибокої Землі – провінції з низькою швидкістю зсуву або «краплі», як їх ще називають вчені. На думку науковців, нові об’єкти можуть дати цінні підказки щодо зміщення та зіткнення тектонічних плит, коли вони рухаються із земної кори у глибші шари мантії.

За словами Хансен, ці гігантські містичні внутрішні піки, ймовірно, існують по всій планеті, що суперечить ідеї, що вони були дном древнього океану. Нове відкриття доводить, що ці таємничі структури набагато складніші, ніж вважалося раніше, але потрібно більше досліджень.

Інші цікаві наукові відкриття

Нещодавно вчені розгадали таємницю загадкових дірок на морському дні. На дні Середземного моря знайшли дорогу, яку побудували 7000 років тому.

Водночас у пустелі на північно-західному китайському регіоні Сіньцзян розпочалося буріння найглибшої у країні свердловини. Буде вирито вузьку шахту глибиною 11 100 метрів, яка пройде крізь 10 континентальних шарів і досягне крейдяної системи в земній корі – нашарування порід, які датуються 145 мільйонами років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus