USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Вчені знайшли спосіб відновити мозок після смерті

22 Листопада 2023 00:52
Нові наукові дослідження ставлять під сумнів традиційні погляди на смерть, розглядаючи її не як моментальну подію, а як процес, який може бути оборотним у деяких випадках.

Як пише Рейчел Ньюер у статті для MIT Technology Review , сучасна наука підходить до розуміння смерті як до динамічного процесу. Це може мати серйозні наслідки для медичної практики та суспільного сприйняття кінця життя, передає Іnternetua.

Дослідження показують, що мозок та інші органи можуть мати більшу здатність до відновлення після позбавлення кисню, ніж вважалося раніше. Це відкриває нові можливості для порятунку життя та розширення тимчасового вікна для відновлення органів. Так, жертви серцевих нападів чи ядухи можуть мати більше шансів на порятунок завдяки передовим медичним методам.

Крім мозку, ведуться дослідження щодо відновлення метаболічної функції інших органів після смерті, що може значно покращити можливості донорства органів. Однак дослідники застерігають від надмірних очікувань, оскільки шлях до медичних відкриттів потребує років досліджень та етичних роздумів.

Це дослідження і як наукове, і як філософське має практичні наслідки. Точне розуміння процесу вмирання може призвести до покращення рятувальних операцій та зміни медичних протоколів, потенційно рятуючи життя, які зараз втрачаються через обмеження у медичних знаннях чи ресурсах.

Перехід від життя до смерті стає все більш невизначеним у міру того, як наукові дослідження розкривають раніше невідомі чи погано зрозумілі складності фізіології та оборотності процесу вмирання. Це обіцяє перевизначити медичні практики, розширити вікно для відновлення органів та кинути виклик суспільним уявленням про життя та смерть.

«Однак це справжня подорож, в якій наука та її наслідки вимагатимуть безперервних досліджень, етичних та юридичних розглядів, а також реалістичних очікувань. Смерть є універсальним досвідом, але те, що вона є і як ми переходимо від життя до смерті, далеко не статично», – зазначають науковці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 22 Листопада 2023 08:13
отак зазвичай починаються історії про зомбі-апокаліпсис. однієї навали зомбі бракує - потрібно ще (ні)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus