USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вчений пояснив аномальну кількість медуз в Азовському морі

24 Липня 2021 23:46
Влітку 2021 року українці скаржаться на велику кількість медуз в Азовському морі. Проблема пов'язана з тим, що збільшується солоність моря, а разом із тим поліпшуються умови для їхнього розвитку.

Про це розповів декан факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету, доктор географічних наук, професор Ігор Пилипенко, передає Укрінформ.

За його словами, таке саме відбувалося у вісімдесяті роки минулого століття.

Учений пояснив, що рівень солоності Азовського моря пов'язаний із багаторічним зменшенням стоку річок Дону і Кубані. Він залежить від гідрологічного режиму цих річок.

За його словами, механізми вирішення проблеми з аномальною кількістю медуз перебувають там, де формується основна маса прісної води, яка створює режим води, – в Росії. Пилипенко порівняв сукупний стік прісної води в Азовське море з території України і Росії. Так, у першому випадку це близько чотирьох кубічних метрів, а в другому – 35-40 на рік.

Він додав, що велика кількість медуз є проблемою не тільки для курортного відпочинку. Це також сильно скорочує харчову базу для риб, що харчуються планктоном. Учений додав, щоб медуз стало менше, потрібно збільшити кількість риби, яка їсть планктон. Водночас, за його словами, зариблення не допоможе. Для цього необхідно обмежити вилов риби, підсумував Пилипенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus