USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вчений зі США винайшов вічний DVD, спостерігаючи за наскельними малюнками

22 Липня 2009 16:18
Американська компанія розробила DVD, що гарантує збереження даних впродовж тисячоліть. Водночас розроблено унікальний настільний DVD-привід. Про це повідомляють «Волинські Новини».
DVD розробила IT-компанія Millenniata, причому довговічний диск не потрібно поміщати в якісь особливі умови, – пише Корреспондент з посиланням на Daily Herald.
Сучасні диски, виготовлені методом штампування, здатні зберігати інформацію більше ста років, проте користувач не може записати на них власні дані. На даний момент користувачі не мають можливості архівувати фотографії та іншу особисту інформацію на тривалий термін.
Виробники DVD-R говорять про термін служби в сто і більше років, однак дані, записані на диск у домашніх умовах, можуть перестати читатися вже через п’ять років, навіть якщо за цей час його жодного разу не діставали з коробки.
За словами винахідників, найбільш недовговічним матеріалом в DVD-R є органічний шар, на який проводиться запис даних. Його захищає шар пластику, який, однак, не здатний захистити носій від старіння. Реєстраційний шар починає деградувати відразу після запису, просто цей процес відбувається дуже повільно.
І з кожним роком імовірність того, що дані не вдасться зчитати, зростає. Деякі компанії, наприклад, Kodak, випускають диски із заявленим строком служби 300 років. У них для відбиваючого шару використовується золото замість алюмінію. Поліпшення полягає в тому, що золото не піддається корозії. Однак дані в такому диску все одно записуються на органічний пластик.
Вчені з Millenniata запропонували замінити реєструючий органічний шар на шар з неорганічного матеріалу, який не піддається старінню незалежно від того, в яких умовах зберігається носій.
Технологію розробив Беррі Лант, професор у галузі інформаційних технологій з Університету Бріема Янга в Юті, США. Розглядаючи наскельні малюнки в 1996 році, Лант звернув увагу на те, що їх зробили шляхом зшкрябування верхнього шару каменю темного кольору, оголюючи більш світлий внутрішній склад. Таким чином, дані впродовж багатьох століть зберігалися, закарбовані за допомогою кольорового контрасту. Пізніше він впритул зайнявся дослідженням цього відкриття та можливістю його застосування для запису цифрових даних. Разом зі своїм колегою професором хімії Меттью Лінфольдом Лант заснував компанію Millenniata.
M-ARC Disc, розроблений Millenniata, виглядає майже так само, як звичайний DVD. Для запису такого диска потрібен спеціальний привід, але для читання підійде і цілком звичайний. Розробка базується на низці запатентованих технологій, власниками яких є різні компанії, включаючи Philips.
Наразі сторони домовляються про комерційне виробництво дисків та приводів. Спочатку планується зробити технологію доступною для наукових організацій і державних установ, які оперують великими обсягами архівних даних, а потім – вивести на роздрібний ринок.
Представлений Millenniata пристрій для запису дисків M-Writer Drive виглядає як звичайний зовнішній DVD-привід. Він оснащене інтерфейсом USB 2.0, може читати звичайні CD і DVD.
У компанії вважають, що пізніше технологію можна буде перенести на Blu-ray-диски і таким чином збільшити ємність носія до 50 ГБ. За словами вчених, теоретично ємність архівного носія можна збільшити до 200 ГБ і більше.
Очікується, що вартість диска з ємністю звичайного DVD складе близько $ 25-30. Для порівняння, сьогоднішня вартість DVD становить менше $ 1. Однак ціну носія компенсує гарантія збереження даних за життя багатьох поколінь, упевнені розробники. Представити готові продукти планується 1 вересня 2009 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus