USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Вечір-реквієм на честь новітніх Героїв – у Луцьку

20 Лютого 2015 22:15
Трагічні дні Революції Гідності, коли злочинна влада розстрілювала власний народ, згадували у Луцьку, вшановуючи Героїв Небесної Сотні.

Вечір-реквієм пам’яті Героїв Небесної Сотні «Герої не вмирають» відбувся 20 лютого у Палаці культури міста Луцька.

Для того, щоб у глибокій скорботі схилити голови перед світлою пам’яттю Героїв Небесної Сотні, які віддали життя за гідне майбутнє України, у Палаці культури зібралися сотні юних лучан, а також люди поважного віку, представники міської влади та рідні лучан-героїв Небесної Сотні.

Розпочали захід із хореографічної композиції «Мамо, не плач» у виконанні студентів Волинського державного училища культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського. У композиції нагадали про найтрагічніші дні Революції Гідності.



Ведучі нагадали про цілу історичну епоху, яку Україні довелося пережити протягом трьох революційних місяців. Так, 22 листопада 2013 року заява влади про призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС сколихнула народ і у містах почали збиратися протестні студентські акції. Злочинна влада вчинила замах на мирний протест студентів у Києві, і десятки протестувальників по-звірячому побили спецпідрозділи міліції. Після цього шоковані побиттям студентів сотні тисяч українців вийшли на Майдан Незалежності, вимагаючи покарання винних і відставки діючої влади.

Після двох місяців мирних протестів підтримка мітингувальників збільшувалася, а замість того, щоб мирно врегулювати ситуацію, 18 лютого 2014 року влада віддала злочинний наказ: застосувати зброю і зробити зачистку Майдану, використовуючи водомети, бронетранспортери та вогнепальну зброю. У центрі Києва з 18 по 20 лютого розгорталися справжні бої: на очах усього світу влада розстрілювала свій народ. Кров тисяч поранених та сотні убитих стала вироком для злочинної диктатури. Зі сцени наголосили, що душі загиблих відійшли у небеса, але вони завжди житимуть у народній пам’яті, адже Герої - не вмирають.



Тих, хто, здійснивши особистий подвиг, віддав найцінніше – власне життя заради нової країни, волинян-героїв Небесної Сотні згадали поіменно. Це – Сергій Байдовський, Едуард Гриневич, Віктор Хом’як, Юрій Сидорчук, Іван Тарасюк, та Василь Мойсей.

ЧИТАТИ ЩЕ: «РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ»: ЯК ЗУПИНИЛИСЯ СЕРЦЯ ШЕСТИ ГЕРОЇВ-ВОЛИНЯН

Їхню пам'ять вшанували хвилиною мовчання.



У залі був присутній батько Василя Мойсея Михайло Іванович, якому подякували за виховання сина-патріота України та людину з великої літери. Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що Герої Небесної Сотні назавжди залишаться в серцях лучан, адже вони своїм прикладом змусили багатьох замислитися над тим, що Україна повинна бути вільною та незалежною, але за свободу і незалежність потрібно боротися. Він повідомив, що мама Василя Мойсея цього дня перебуває у Києві, де отримує зірку Героя України за сина. Міський голова зазначив, що сучасну молодь вже ніхто не зможе загнати у новий Радянський Союз.

Батько Героя подякував лучанам за те, що вони пам’ятають його сина, який був патріотом. Він закликав молодь пам’ятати, що українців ніхто не поставить на коліна, та не забувати, що наша сила – у дружбі.



Під час виконання пісні «Пливе кача», якою традиційно супроводжується прощання з Героями, усі присутні у залі піднялися зі своїх місць. Завершили вечір-реквієм виконанням Державного Гімну України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus