USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Велика приватизація: понад 100 волинських підприємств підуть з молотка

30 Січня 2018 14:56
Депутати Верховної ради не перестають вражати своїми ідеями. Тільки цього року понад сотня волинських підприємств можуть з молотка перейти у приватні руки. І все завдяки новому закону про приватизацію державного майна, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Найближчі три роки для України, вочевидь, стануть роками великої приватизації, адже до приватних рук планують передати майже тисячу підприємств, які на разі є державною власністю і десята частина з них - у Волинській області. За майно планують виручити понад 22 мільярди гривень, обіцяють в такий спосіб наповнити держказну та залучити інвесторів. Народне майно продаватимуть на торгах.

Проте у волинських депутатів до такого законопроекту неоднозначне ставлення.



«Коли в державі відбувається війна - в жодному разі не можна цього робити, тому що ці підприємства сьогодні мають найнижчу ринкову вартість. Війна, рано чи пізно, закінчиться, і вони почнуть давати прибуток, почнуть піднімати нашу економіку. І куди ж підуть ці прибутки, в приватні руки?», - каже перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

Обранець громади стверджує, що продавати стратегічно державне майно - це рубати курку, яка несе золоті яйця. Депутат вважає, що цей законопроект - платформа для фінансових махінацій, які штучно дововодитимуть підприємства до банкрутства, аби зменшити їх ринкову і, відповідно, аукціонну вартість.

А депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський пригадав сумний приклад передачі державного майна у приватні руки. Їх за безцінь скупили олігархи.

«Якщо ми говоримо про державні стратегічні підприємства, то ми вже маємо гіркий досвід на прикладі приватизації облгазів, обленерго і зараз на цьому ринку відбувається практично вакханалія. Вони відчувають себе монополістами і страждають прості лгромадянии», - зазначає Михайло Імберовський .

В Україні налічують понад 3 тисячі державних підприємств, і майже третину з них вже планують передавати у приватну власність. Фонд держмайна прагне виконати план надходження від приватизації. Як розповідає депутат обласної ради Юрій Ройко, депутати Верховної Ради розробили стратегію, згідно з якою українське майно розпродати планують протягом найближчих трьох років.

«Урядом та ВР прийнята стратегія приватизації на 17-20 роки. Вони придумали таке мудре слова, яке називається тріаж. Відповідно до цієї стратегії 893 підприємства виносяться на приватизацію, і 15-ти особливо важливих приватизація не стосуватиметься. Такі як «Укрзалізниця», наприклад», - розповідає Юрій Ройко .

Зі слів депутата - ще 359 підприємств передається в концесію. Концесія — договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам.

Одне з підприємств, які вже готують збути з молотка - ДП «Волиньторф». Його приватизація може поставити під загрозу енергетичну безпеку щонайменше усього Західного регіону, впевнеі у Волиньраді.

Якщо, наприклад, «Маневичіторф», виставлено на приватизацію, ми прекрасно розуміємо, скільки опалюється торфобрикетом у Волинській області. І те, що це підприємство може перейти у приватні руки може стати загрозою в опалювальний сезон для всієї Волинської і Рівненської області», - зазначає депутат Волинської обласної ради Вячеслав Рубльов.

Натомість голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик у прийдешній приватизації державного майна не вбачає ніякої небезпеки. На думку очільника області, байдуже, хто буде підприємства фінансувати, чи держава, чи приватні особи.

«Щодо залучення коштів, місцевих, чи держбюджету - якщо держава допустить інвесторів, то, я вважаю, немає різниці. Звичайно, бажано, щоб це був потенційно реальний інвестор, а не той, хто буде думати про закриття там шахти чи там про закриття комбінату номер 2. Це – державне майно, держава виставить на продаж. Відбувся продаж – відбувся, але для ОДА дуже важливо, щоб під час цих процедур ми бачили інвестиційні зобов’язання і не допустили під видом приватизації ліквідації підприємства», - каже Володимир Гунчик.

Лучанам подібний закон нагадує 90 - ті, коли колишніх громадян СРСР охопила ваучерна приватизація майна республіки, що розвалилась.

«Пам’ятаєте, давали сертифікати приватизаційні. Кожен отримав сертифікат, і все державне майно, яке було велике справді, коли кожен українець мав отримати свою частину майна республіки. І що Ви отримали? Все осталося в наших олігархів», - нагадує один з мешканців обласного центру Волині.

Інший лучанин додає: «Я взагалі дивуюся, що в нас ще є що продавати і приватизовувати. Куплять ті, що мають гроші і матимуть ще більше».

На той момент приватизаційний сертифікат міг отримати кожен бажаючий – незалежно від віку. Незважаючи на задекларовану іменну форму роздачі документів - влада допустила не тільки їх протизаконну купівлю-продаж, але і масову скупку фінансовими спекулянтами. В результаті чого значна кількість приватизаційних паперів виявилася на руках у керівників підприємств та бізнесменів. Чи не чекає Україну ще одна подібна хвиля дерибану країни - питання часу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 30 Січня 2018 15:26
Як не прикро, але правда в тому, що поки підприємства нічиї, їх розтаскують, хто по цеглині, хто вагонами. Нема господаря, нема й порядку.
В ярмо! Показати IP 30 Січня 2018 15:28
дерибан форевер. А помните в 1991 все думали, что станут совладельцами заводов и предприятий где они работали?
послушник Показати IP 30 Січня 2018 16:16
Чиє б мичало. Дмитро Головенко отримав свою частку від приватизації, хоч не прямо, а опосередковано. Порізані і продані станки друкарні, напівприватизація підприємства, де всередині був його бізнес, добротний будинок в Лище, дорогий (але спалений), автомобіль, кілька квартир в Луцьку. І це на зарплату тодішнього директора обласної друкарні - 4 тис. гривень. Тому скаржитись на телекамеру цьому "святому" прямо гріх.
К.лучанин Показати IP 30 Січня 2018 17:17
"Володимир Гунчик у прийдешній приватизації державного майна не вбачає ніякої небезпеки. На думку очільника області, байдуже, хто буде підприємства фінансувати, чи держава, чи приватні особи." - Хочеться сказати Гунчику : Чоловіче ти з розумом дружиш чи ні? Не треба віддавати у приватні руки стратегічні підприємства , НІ В ЯКОМУ РАЗІ ! Бо буде біда для держави! Цим у владі і ГУНЧИКУ теж, байдуже буде Україна чи ні . Вони кишені набили , стали мільйонерами за рахунок дерибану і зубожіння людей. Це їхні ГРЯЗНІ ГРОШІ . Приклад того, як працює ганебно приватизований завод ПАТ " ЕЛЕТРОТЕРМОМЕТРІЯ" у Луцьку вже є! Люди страйкували по невиплаті зарплати у 2015р і йшли до ГУНЧИКА В.П. !!! І що , Гунчик допоміг ? Відіслав назад делегацію, сказавши ,що ви працюєте на приватному підприємстві і держава тут не при чому, а вирішуйте питання у колективі . Династія Малихіних ,"великих комбінаторів" довела завод до банкрутства . Це що , був ефективний власник? Держава чомусь не позбавляла його прав власності ! А завод уже не підніметься з колін! Таких заводів по Україні тисячі ! До чого довели промисловість України подібні Гунчику " мислителі" та "стратегі" . Я не проти приватизації , як такої" підприємств, але треба давати у руки ефективному інвестору- власнику! Не виконує зобовязань-забирати права власності і бувай здоровий ! На завершення питаня: кого позбавили права власності в Україні як неефективного власника? Хтось скаже чи наведе приклад....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus