USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 42.80 43.10
  • PLN 9.80 9.95

Великі плани для маленького міста

31 Травня 2011 11:38
Однією із характерних особливостей луцького міського голови Миколи Романюка є часте анонсування проектів та ідей, над якими працює міська влада. З одного боку це добре, якщо громада буде поінформована про плани влади.

Та з іншої сторони часте рекламування своїх планів та часу їх реалізації, може надмірно підвищити вимоги до їх кінцевого результату. Особливо коли ідеться про проекти, успішна реалізація яких залежить від третіх осіб.

Наприклад, нові самоврядці на Хмельницького, 19 дуже активно взялися за визначення меж міста. А заодно - за реалізацію ідеї розширення меж Луцька.

Сама ініціатива не нова, але завзятість, із якою нова влада міста взялась її втілювати в життя, викликає схвалення.

Та сам процес погодження меж міста доволі складний і довготривалий, що безперечно не могло не бути відомим міському голові, або хоча б одному із його радників.

Тому обіцянки Романюка про конкретні дати завершення цього процесу, на нашу думку, були надто передчасними і не до кінця продуманими.

Так, в одному з своїх інтерв'ю міський голова сказав, що на його думку навесні будуть підписані угоди про погодження меж міста з десятьма сільськими радами.

Натомість вже в кінці травня в іншому інтерв'ю Романюк проінформував лучан, що поки «п'ять рад ... прийняли рішення про підписання меж, а три - на стадії прийняття рішення» і для завершення цієї роботи потрібно ще «попрацювати місяць-другий».

У нас нема заперечень - якщо потрібно, то й ще пів року хай працюють міські чиновники в цьому напрямку. Аби успішно. Питання ж складне.

Але навіщо було робити заяви в стилі «такого то числа все буде зроблено»? Тим більше, що міський голова часто підкреслює, що він в першу чергу господарник, а не політик.

Тому тут ще більше слід бути стриманішим у своїх обіцянках. Принаймні тоді опонентам і «друзям» Миколи Романюка буде важче йому дорікнути у недотриманні слова.

Аналогічних прикладів чимало. Серед них - і ідеї з будівництва підземних переходів у місті та завершення будівництва наземного переходу над залізничними коліями.

Візьмемо теж ситуацію з реконструкцією залізничного вокзалу, яка мала розпочатись, зі слів мера до кінця травня. Час ще є (1 день), але навіщо себе підставляти у залежність від активності та швидкості роботи Львівської залізниці?

Схоже може бути і з планам спорудження поблизу Луцька сміттєпереробного заводу. Адже поки остаточного рішення про будівництво заводу конкретним інвестором не прийнято, мабуть не слід анонсувати про успіхи у цій справі. Адже бізнес любить тишу, принаймні до поки не підписані відповідні документи.

Ще одним мега-грандіозним проектом, але з більш туманними перспективами, може стати будівництво аеропорту.

Правда сам міський голова ще доволі недавно запевняв, що «цим питанням більше займається ОДА, адже це не на території Луцька». Тобто місто не надто активно включалося у реалізацію цього проекту.

Тому дещо несподіваним стало недавнє рішення облради, яким 70% пакету акцій ВАТ «Луцьке авіапідприємство» було передано на баланс Луцькій міській раді. Тут вже вся відповідальність напевне буде покладена на ініціатора та лобіста цього питання Василя Байцима.

Правда є сумніви, що до того чи встигне заступник міського голови зреалізувати свій задум до закінчення каденції ради. Надто багато складнощів є у цьому питанні.

Підсумувавши усі ініціативи нової міської влади можна зробити висновок, що в разі їх успішної реалізації за 4-5 років Луцьк може набути нового вигляду і стане схожим на «місто майбутнього».

А поки варто відзначити, що Микола Романюк вже точно увійде в історію самоврядування Луцька. І в першу чергу, як міський голова, котрий за перші пів року своєї каденції зробив найбільше обіцянок про реалізацію масштабних проектів.

Роботи над їх виконанням йому вистачить до кінця строку своїх повноважень. А от чи запам'ятається він лучанам як мер, котрий виконав усі свої обіцянки - покаже час.

Михайло Шелеп, Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Стрийко Показати IP 31 Травня 2011 11:57
Михайле, неоднозначне якесь враження від вашої статті. Я думаю, що громада мала б бути зацікавлена в анонсуванні дій місцевої влади, адже таким чином створюється відкритість цієї влади. Потім Вашому центру та й нам, виборцям, легше буде аналізувати успіхи чи невдачі міської влади. Чи, на Вашу думку, краще коли влада щось там "втіхаря" планує, робить і т.д.? Ви б тоді першим виступили з коментарем, що "громада не знає, які у влади плани щодо розвитку міста", "влада закрита і нічого не робить". З іншого боку, планувати і не мати орієнтирів виконання робіт у часі - це те ж, що і не планувати зовсім, адже зобов'язань ніяких - колись та й зробимо (може через рік, може через десять, може через сто, а може й не ми...). Одним словом, враження, що висмоктуєте проблему з пальця. П.С. А, про те, що реконструкція вокзалу не почалась - справді можна спитати у Романюка. Завтра.
Михайло Шелеп Показати IP 31 Травня 2011 14:53
Дякую за коментар. Спробую пояснити свою позицію: Те що міська влада ініціює масштабні проекти, це добре. Але такого роду ініціативи завжди мають і більше ризиків, зокрема, бути невиконаними. Особливо коли йдеться про точну дату їх реалізації. Розповідати про плани і поточну роботу треба, але навіщо щораз обіцяти що вже "завтра" буде все зроблено, а "післязавтра" говорити що треба ще 2 дні і так далі... На цьому і був мій акцент - слід краще прораховувати реальність втілення ідей, а не давати щораз нові обіцянки. Тому я й запропонував міському голові бути обережнішим з такими обіцянками. На мою думку під публічністю дій політиків і чиновників не слід розуміти "окозамилювання і годування обіцянками" виборців. Бо те що "в роботі" не є ще кінцевим варіантом, тому анонсувати час його втілення недалекоглядно.
Стрийко до Михайло Шелеп Показати IP 31 Травня 2011 17:54
У деяких моментах Ви праві. Проте такого роду поведінка мера може мати й деякі прагматичні мотиви - і вони можуть не стосуватись PR-складової його діяльності. Зокрема, публічне проголошення цілі головним керівником - це ще й орієнтир для підлеглих, так би мовити - "точка неповернення", сигнал для чиновників про те, що керівник вимагатиме досягнення цілі будь-якою ціною. Тобто у даному випадку - це інструмент внутрішньо-управлінської комунікації. Хоча, можливо, я дуже ідеалізую управлінські компетенції нашого мера...
Микола Огнищук до Стрийко Показати IP 31 Травня 2011 18:20
Якщо дозволите втрутитися, то висловлю свою думку. Як на мене, озвучування завдань і цілей на загал як інструмент впливу на підлеглих - це наївно і недалекоглядно. Відтак - цілком може бути реальним для Романюка )))
Микола Огнищук Показати IP 31 Травня 2011 18:23
А щодо статті Михайла Шелепа, то мені здається, що Романюку рано думати про потребу піаритися. Йому мало хто що реально закине, часу у нього відносно достатньо. тому краще зосередитися на тому, що потім дасть підстави для піару. Адже хвалити себе набагато зручніше на основі зробленого, аніж на основі обіцяного
Стрийко до Микола Огнищук Показати IP 31 Травня 2011 20:51
Як це не парадоксально звучить, але і Ваша і Михайлова порада справді може піти Романюку на користь, зокрема може допомогти меру уникнути неприємностей у майбутньому (парадоксально тому - що мотиви Ваших дописів, на мою думку, були далеко не такими шляхетними). Але користь ця знаходиться у площині електоральних перспектив Романюка, які мене, наприклад, цікавлять менше за все. З позицій інтересів громади - я б хотів, щоб усі плани міського керівництва публічно озвучувались. Ще раз повторю свої аргументи: 1. Відкритість планів міського керівництва роблять більш зрозумілою перспективу для місцевого бізнесу (для прикладу - перспектива відкриття аеропорту може змінити в майбутньому систему логістики деяких підприємств). 2. Публічне оголошення планів покращує ефективність їх реалізації, особливо у складних бюрократичних структурах (у зворотньому випадку бюрократична система легко "переконає" керівництво в абсолютно "об'єктивних" причинах невиконання цілі) 3. Виборці мають змогу оцінювати діяльність влади. Повторюю, якщо б я був PR-менеджером Романюка, я б теж йому радив не робити гучних заяв. Але який стосунок Михайло Шелеп має до іміджу Романюка? Чи, може, я щось пропустив:)
Микола Огнищук до Стрийко Показати IP 1 Червня 2011 09:11
Ну якщо ви у моїй іронії побачили щось нешляхетне - то ви помиляєтеся. Хоча дійсно - радити міському голові не бачу потреби. Зрештою він, вирішивши бути мером, мав би розраховувати на щось серйозніше, аніж добровльні поради Шелепа, Огнищука і Стрийка
Микола Огнищук до Стрийко Показати IP 1 Червня 2011 09:16
Ну і ще. ВИ абсолютно праві, кажучи про корисність оголошення планів місцевою владою. Але, погодьтеся, є різниця між "ми зробимо оце" і "у нас така стратегія, такі правила роботи, ми намагатимемося зробити ось це, про зроблене і про причини невдач вас повідомлятимемо". У Романюка ж - більш першого. Міст - найкраща ілюстрація цього. Спочатку довго-довго бив себе у груди кривицький, розказував про переговори з кількома інвесторами, потім довго хвалився романюк, розказував про міст з ліфтами, який стопудов добудують до дня незалежності, а потім якийсь Осіпов мало не поламав усіх планів, і скандал піднявся на ціле місто, з мітингами, заказухами у пресі і т. п. Що ще раз говорить - погано планують, а обіцяють, зовсім не аналізуючи ризиків.
Стрийко до Микола Огнищук Показати IP 1 Червня 2011 12:54
- Але, погодьтеся, є різниця між... - Погоджуюсь
Петро Показати IP 1 Червня 2011 00:29
Будь-яка робота повинна професійно плануватись.Якщо говоримо про місто- то повинен бути стратегічний план розвитку.Европейска практика така: формуеться експертний комітет з представників громади, бізнесу та влади,залучаються експерти, визначаються консенсусом спільні цілі,визначаються шляхи реалізаціі.Гормада і бізнес повинні не тільки знати а і брати участь у формуванні.Це дозволяе уникнути помилок притаманних радянській системі планування,коли збудували БАМ а він нікому не потрібен.Те саме може бути і з аеропортом, іншими мегапроектами не підкріпленими економікою та реальними потребами людей. Відносно меж міста.Навязлива ідея приеднати села і крапка.Будемо керувати великім містом-селом. Існують і інші методи, такі як міжмуніципальна співпраця,агломераційні обеднання, коли розумні люди сідають за стіл переговорів і тим самим консенсусом формують спільну стратегію розвитку своіх громад.Я думаю тут необхідно розумно поеднати ці два підходи.Микола Ярославович!Опановуйте нові форми управління у Вас ще е час.
Стрийко до Петро Показати IP 1 Червня 2011 13:39
Ваш коментар нагадав мені про одну статтю, яка нещодавно була на ВН: http://www.volynnews.com/news/city/lutsk_i_rivne_khochut_obyednatysya_v_odyn_rehion/ Цитати з неї: Луцьк і Рівне можуть стати агломерацією... ...відбулося підсумкове засідання експертного комітету з презентацією проекту Стратегічного плану економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності Центрально-Волинської агломерації... ...До Центрально-Волинського субрегіону мають увійти Луцьк, Рівне, Здолбунівський, Ківерцівський, Рівненський та Луцький райони. Так ми зможемо зконцентрувати економіку, а відтак і конкурентоспроможність території... Я так зрозумів, що були і незалежні експерти, і представники влади з різних районів і, можливо, громадськість(?). Питання 1. - Де можна побачити якісь рішення даного проекту? Питання 2. - Чому не видно широкого обговорення даної ініціативи громадськістю (максимум - 10 коментарів на ВН)? До речі, такого роду стратегії розробляються чи не щороку - і владою, і опозицією (приклад - пропіарена програма Козюри), і гром.організаціями (особливо під якісь грантові проекти). Я помітив одну особливість таких програм - вони усі беззубі. Там не міститься ніяких інноваційних ідей щодо розвитку міста - стандарті фрази типу "підвищити ефективність", "покращити якість", "забезпечити підтримку" і т.д. Усі заходи - обтічні. А головне - ніяких термінів виконання, борони Боже ще прийдеться звітувати!!! Які причини такої ситуації? 1. Якщо збирається круглий стіл чи якийсь комітет, більшість учасників боїться формувати якісь контраверсійні пропозиції - ще засміють. 2. У складі будь-якої комісії чи комітету завжди є абсолютно дрімучі люди (найгірше, що вони зазвичай, є особливо поважними учасниками). 3. Навіть якщо хтось і запропонує нетривіальне рішення - в остаточне рішення його не вносять, оскільки воно приймаються в результаті названого Вами консенсусу (чому - див. п.2) 4. Чиновники знають, що якщо десь передбачена якась ініціатива - виконання (а точніше - звітування) повісять на них. При цьому - ніяких ресурсів не дадуть. Тому краще мовчати самому та гасити ініціативи інших (стандартною фразою - "це нереально"). 5. Представники громадських організацій насправді також рідко працюють "за так". зазвичай - в рамках якогось проекту. Чому вони мають безкоштовно робити роботу, за яку чиновник отримує гроші? Як наслідок - більшість такого роду програм нічого не варті. Начальники управлінь економіки самі напишуть нову Програму соціально-економічного розвитку на 20ХХ рік і, повірте, у змістовній частині ми не знайдемо там більше 10 відмінностей від аналогічної програми попереднього року. Тому реально стратегічні рішення у нас приймає обмежене коло людей (на рівні Клімчук-Романюк, голови рад і адміністрацій та їх заступники). І в наших інтересах знати, що ж вони там понапридумували на цей раз...
Михайло Шелеп Показати IP 1 Червня 2011 01:18
навіть не підозрював що мої роздуми-поради викличуть таку змістовну дискусію!!! дякую. побільше б саме таких коментів...
Сергій Показати IP 1 Червня 2011 12:10
Перша помилка Миколи Ярославовича що він не повідомив громаді в якому фінансовому,соціально-економічному стані прийняв місто.(а це 273 млн. борги бюджету міста ,і йому віддавати) Друга, залишив в команді виконавців тих хто ці борги зробив.Довідка ВВП міста за з 2006 року впав в три рази. Раніше місто давало 65-70% бюджету області, а зараз 24%.
Небайдужий до Сергій Показати IP 1 Червня 2011 17:01
Сергію - дозвольте з вами не погодитися.Ви пишете, що раніше місто давало 70 % ВВП області. Але через те, що в місті з 2006 року ВВП впав в три рази то зараз дає лише 24%. Хіба по області з 2006 року ВВП не впало (в тому самому Ковелі і т.д.), а лише в Луцьку ? Тобто криза область не зачепила, алише обласний центр? Я думаю що рівень ВВП впав пропорційно (до м.Луцька) і по області... і тому зараз Луцьк дає Яновно більше 24 % Чи можливо ви мали на увазі 24 % від рівня 2008 року ?
Небайдужий Показати IP 1 Червня 2011 17:02
перепрошую ... 2006 року...
Віктор Показати IP 1 Червня 2011 19:20
"Раніше місто давало 65-70% бюджету області, а зараз 24%". Перед тим як писати про економіку закусуйте.
Петро Показати IP 1 Червня 2011 23:54
Уважно прочитав Ваш відгук пане Стрійко.Відповідаю на питання №1: в управлінні економіки ЛМР.На друге питання відповім так: недопрацювання організаторів, повна апатія ЗМІ до даноі тематики(більше полюбляють скандали,немае фахових журналістів на Волині з економічноі тематики,якщо Вам такі відомі-назвіть,буду вдячний за інформацію)І найголовніше-дійсно мало людей здатних генерувати нові, сміливі ідеі.Ідея агломераціі для Украіни іноваційна.Підтвердження тому нерозуміння іі чиновниками староі закваски, вони рахують що в них заберуть шматочок влади,хоча насправді помиляються бо немають часу вникнути в суть.До речі семінар по міжмуніципальному співробітництву пройде в Луцьку десь 17-19 червня(взнаю точніше-напишу в цих коментах).Щодо прийняття рішень Головами рад,адміністрацій,міст і тд, згоден як правило відбуваеться так але називаються вони не стратегічними а вольовими, вольюнтаристськими, спонтанними, і тд.і у такому випадку можна економити кошти бюджету які виділяються на оплату працівників економічного блоку-голові достатньо дивитись статистику,керуватись інтуіціею та власними стереотипами.Це буде класична азійська модель.Алеж ми мріемо про европейські методи.Саме неприемне те що із вірогідністю 90% наступний керівник не буде акцептувати рішення попередника а Гнути свою едино правильну на його думку лінію і ми будемо ходити біля недобудованих фонтанів та мостів,віддавати а потім пробувати повернути у комунальну влакність котельні,відмовлятись від комунальних автобусів перетворювати аеропорт у "Кладовище нелітаючих літаків" чи у невеличке сільске поселення,ну все як завжди.Так що Шановний Стрійко така **** малята як казав Дід Панас, але Вам щиро дякую за небайдужість та інтерес до серйозних тем.
Юлія Показати IP 1 Червня 2011 23:59
Не в тему: дякую учасникам дискусії: виважено, розумно, грамотно, з повагою до себе і до інших. Дуже приємно читати! Ще раз дякую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus