USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

SmartLutsk: як лучанам через мобільний додаток зручно оплатити паркування та штрафи

11 Грудня 2023 20:00
З середини 2023 року в обласному центрі Волині повноцінно функціонує мобільний додаток SmartLutsk, за допомогою якого лучани та гості міста можуть зручним способом заплатити за паркомісце та оплатити штраф у разі порушення.

Запуск додатку посприяв тому, що лучани почали сплачувати більшу кількість штрафів, відповідно менше справ про несплату передано Державній виконавчій службі.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла очільниця департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлія Чіпак.

Вона пригадала, що у 2021 році луцькі муніципали відвідали українські міста, в яких почали відходити від оплати за парковку через паркувальні автомати, адже зрозуміли, що це незручно для жителів міст. Паркомати брали не всю готівку і здебільшого на велику парковку був встановлений лише один такий пристрій.

Тоді у Луцького міського голови виникла ідея, аби перейти на альтернативний варіант оплати за паркомісце. Це співпало з ухваленням нормативно-правового документу, який дозволяв здійснювати безготівкову оплату за місце парковки. У Луцьку тоді було багато непорозумінь з приводу того, що паркувальники брали кошти собі, тому муніципалам було доручено пропрацювати це, аби уникнути корупційних ризиків через вільний обіг готівки.

«У 2021 році ми почали відвідувати міста, де вже були такі форми оплати за паркування. Однак стикнулися з випадками, коли ці міста набили ґулі з великими корпораціями, які розробляли їм додатки: були різного роду позови через їхню роботу. Натомість ми знайшли молоду українську компанію, яка погодилася розробити нам додаток в якості пілотного проєкту. За розробку додатку місто не заплатило жодної копійки», – зауважила Юлія Чіпак.

SmartLutsk у beta-версії запустили наприкінці 2021 року і тестували додаток до початку повномасштабної війни. З середини травня 2022 року цю роботу продовжили, зокрема проводилося тестування та з’єднання відповідних баз. Цього року була укладена угоду з партнерами стосовно роботи додатку, його обслуговування та введення. А з червня SmartLutsk почав повноцінно функціонувати.

За допомогою додатку зручно оплатити паркомісце на комунальній парковці. Також через SmartLutsk можна перевірити наявність штрафу, вчасну оплату його та чи його не передали у Державну виконавчу службу. У додатка є усі лінії безпеки, інформація зберігається на серверах, які працюють з Міністерством внутрішніх справ, адже, відповідно до закону, інформація має дуюлюватись. Під час встановлення та реєстрації потрібно уважно читати вказівки, які пропонує додаток. Наприклад, букви номерних знаків авто повинні бути написані латиною, а не як їх зазвичай звикли читати.

Водночас Юлія Чіпак наголосила, що місто працює над збільшенням кількості комунальних парковок: «Минулого тижня з міським головою погодили питання, що ми спробуємо допомогти нашому комунальному підприємству «АвтоПаркСервіс» комплексно підійти до питання розроблення схем організації дорожнього руху, щоб збільшити кількість паркувальних місць в центральній частині міста і не лише. Щоб людям було зручно паркувати свої авто, вони не порушували правил паркування і, відповідно, зручно сплачували за паркомісце».

Станом на листопад шість тисяч водіїв встановили на смартфони додаток SmartLutsk, з цієї кількості 20% мають по два авто.

«Шість тисяч – це досить велика цифра для міського додатку в Луцьку. Наприклад, у 2020 році в Дніпрі додатком, що стосується паркування, користувалося 12 тисяч людей. Я вважаю, що для міста-мільйонника це дуже низький відсоток охоплення. Це при тому, що станом на той момент вони вже впровадили евакуацію авто, які були запарковані з порушеннями», – зазначила очільниця департаменту муніципальної варти.

В процесі розробки додатку SmartLutsk також прописували розділ «штрафмайданчик», аби процес евакуації неправильно припаркованих авто запрацював в обласному центрі Волині. Однак через роботу інспекторів муніципальної варти кількість порушень, які стосуються правильності паркування, щороку зменшується. Тому наразі купувати евакуатор та витрачати кошти на його утримання просто недоцільно.

«Ви не можете евакуйовувати всі авто, які стоять з порушеннями ПДР. Є відповідні норми. Ми часто моніторимо нагрудні камери наших працівників: у Луцьку на день лише одна-дві машини попадають під евакуацію. До того ж, в той час, поки ми складаємо постанову, зазвичай прибігає власник авто і одразу вибачається, усуває правопорушення, запитує, як оплатити штраф. Наші працівники, своєю чергою, допомагають встановити додаток та оплатити штраф. Тобто виникає питання в доцільності евакуатора. Одна евакуація вартує чотири тисячі гривень – це великі кошти для нашого міста.

Наприклад, Київ на евакуації заробляє по 100 мільйонів, судових справ мало, хоча прецедентні випадки були. У столиці людині простіше забрати авто з штраф-майданчика та не витрачати свій час, адже у Києві дуже важко без авто. Серед маленьких міст ми не знайшли випадків, коли б евакуація працювала. Ви розумієте, що у Луцьку достатньо зробити евакуацію п’яти авто, і далі містяни почнуть чемно паркуватися. Що тоді робити з евакуатором? Наразі ми досить вдало справляємося у цій роботі, виписуючи повідомлення, а в подальшому – постанови», – наголошує Юлія Чіпак.

Якщо в 2022 році у Луцьку було виявлено майже 27 тисяч правопорушень (31 судова справа), то цьогоріч ця кількість зменшилася до 17,5 тисячі (11 судових справ). Це, на думку керівниці луцьких муніципалів, свідчить про те, що люди почали вчиняти менше правопорушень, водії стали уважнішими до свого транспортного засобу та до ПДР.

До того ж, додаток посприяв тому, що лучани оплачують штраф за порушення правил паркування одразу і не мають проблем в подальшому, відтак значно менша частина постанов направлена у виконавчу службу. Адже водій, який має додаток, отримує нагадування про штраф, знає про пільговий період. Наприклад, у січні 2022 року було винесено 2557 повідомлень, з них оплачено штрафів 1547, 606 передано на ДВС, а за аналогічний період 2023 року з 707 повідомлень одразу оплатили 546 штрафів і лише 120 було передано на ДВС. Фактично така порівняльна статистика і щодо інших місяців.

У 2021 році за постановами було оплачено 6 мільйонів 684 тисячі гривень, у 2022 році – 9 мільйонів 756 тисяч гривень, цього року – 5 мільйонів 494 тисячі гривень. Велика сума у 2022 році викликана тим, що у місті було багато внутрішньо переміщених осіб, які часто порушували правила парковки. У 2022 році в ДВС було передано загалом 5718 справ, а коли додаток запрацював повноцінно у 2023 році, це число зменшилося до 1335.

«У наших постановах вписано, що кошти, сплачені за порушення правил паркування, ідуть на допомогу ЗСУ. Цього року на рахунки Луцької міської ради надійшло майже 5,5 мільйона гривень. Наприклад, у листопаді 1400 людей сплатили штраф через додаток – це багато. Тобто людині не потрібно йти в банк, стояти у черзі, псувати собі нерви. Для Луцька цей додаток потрібний, це свідчить про те, що місто рухається в напрямку цифровізації, виступає ініціатором певних речей та співпрацює з людьми, аби їм було комфортно та зручно. Хоча нам би було зручніше, аби люди взагалі не порушували правила дорожнього руху, але не завжди так буває», – каже керівниця департаменту муніципальної варти.

Наразі у місті запустили соціальну рекламу додатка SmartLutsk: у місті з’явилося 17 бордів з QR-кодами, аби лучани могли встановлювати цей додаток. Також реклама додатку розміщена і в прилеглих громадах, адже їхні жителі часто бувають у Луцьку. Інспектори допомагають водіям встановлювати цей додаток на вулицях, а також людям, які приходять з оплатою штрафу в департамент.

Водночас під час застосування додатку стикнулися з проблемою, коли люди здійснюють оплати за штрафи через різні банки, і вона не проходить.

«На жаль, найбільше проблем з Monobank: людина сплачує штраф, банк цей платіж не розрізняє, сповіщає про оплату штрафу, а потім ці кошти повертає і не сповіщає про це користувача. Також, відповідно до постанови Кабінету міністрів, ми не вправі зараховувати оплати за штрафи, де не вказані номер та серія постанови. Є людський фактор, коли людина цього не вказує. Ще є момент, коли водій помилково вказує іншу цифру, і такий штраф не проходить. Тому під час оплати потрібно бути уважним», – закликала Юлія Чіпак.

У Facebook на сторінці департаменту муніципальної варти часто наголошують на необхідності оновлення додатку SmartLutsk, адже через невідповідність версій додатку та операційної сиcтеми користувачів може з нього викидати.

В будь-якому випадку у разі несправностей можна зателефонувати в Групу швидкого реагування за номером 067-0000-69. Ці звернення передають в київський бек-офіс, який зв’язується з користувачем та допомагає вирішити проблему.

Додаток SmartLutsk можна встановити і на Android-пристрої, і на систему iOS.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus