USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Великодня пташка-прикраса: майстер-клас на карантині від луцької художниці. Фото

18 Квітня 2020 08:00
Постійно бути вдома – справа не дуже весела, адже карантин позбавив нас багатьох звичних та цікавих речей. Однак деякі з них можна робити дистанційно. Наприклад, вчитися створювати прикраси власними руками.

ІА Волинські Новини часто розповідало про суботні майстер-класи, які відбувалися в луцькій книгарні «Є». Під керівництвом директорки Історичного музею села Книгининок, майстрині та художниці Ірини Сардак-Бондарук діти вчилися створювати різноманітні цікавинки. Проте коронавірус вніс поправки у цю гарну ініціативу.

Спільно з Іриною Сардак-Бондарук ми вирішили організувати святковий «віддалений» майстер-клас. Спеціально для наших читачів майстриня підготувала покрокову інструкцію, доповнену авторськими світлинами. А тему саморобки підказали пора року та прийдешній Великдень.

Серед експонатів Історичного музею є солом’яні та очеретяні птахи, усередину яких клали пасхальне яйце. Ці традиційні поліські прикраси (інколи їх майстрували ще й з ялинових трісочок) уособлювали настання весни – пори, коли пернаті повертаються з вирію. Погодьтеся, важко знайти більш підходящий об’єкт для святкового майстер-класу.
Отож, уважно роздивляйтеся фото, робіть усе за інструкціями і не бійтеся експериментувати.

Крок 1. Кольоровий картон або цупкий папір (він замінює соломку) нарізати смужками завширшки 5-7 мм. Для цього акуратно розграфіть аркуш по усій довжині зі зворотного боку – аби лінії не псували колір. Усього потрібно 24 смужки: 12 для спинки пташки і 12 – для її животика.
Крок 2. Закріплені 6 смужок переплітаються іншими шістьма у шаховому порядку. Кінці скріплюються за допомогою нитки. Зав’язуємо її достатньо міцно, але обережно, аби не пом’яти папір. Переплетені смужки утворюють своєрідний «кошичок», у який ми потім покладемо яйце. Перша половина нашої пташки готова.
Крок 3. Повторюємо попередній крок. Так ми створюємо другу половинку нашої саморобки.
Крок 4. Вибираємо, які боки будуть дзьобиком, хвостом і крилами. Кладемо всередину пташки яйце – гострим кінцем до дзьоба. Пам’ятайте, що куряче – сире чи варене – буде заважким. Тому варто використати декоративне яйце: пінопластове, пластикове, видуті писанки (порожні всередині) тощо. Складаємо пташку, вирівнюємо її «шию», розправляємо крила. Тісно зв’язуємо її половинки якомога ближче до «кошичка» з яйцем. Декоруємо голову пташки та хвіст, переплітаємо ниткою смужки-крила, які лягають навхрест.
Крок 5. Остаточно вирівнюємо нашу пташку. Коригуємо смужки. Обережно обрізуємо кінчики ниток і надаємо пташці форми: злегка вигинаємо шию, піднімаємо крила, підрізаємо їх. У центрі спини прив’язуємо нитку, за яку пташку можна підвісити, наприклад, до світильника. Тоді від теплого повітря вона буде ще й кружляти.
Наостанок майстриня Ірина Сардак-Бондарук зичить усім великоднього настрою та натхнення. А ще нагадує: карантин скоро мине і ми знову будемо зустрічатися, аби створювати різноманітні цікавинки. Нині ж потрібно залишатися вдома й берегти здоров’я!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus