USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинська писанка для переселенців: майстер-клас в Луцьку

6 Квітня 2015 10:01
Вербна неділя запам’ятається переселенцям знайомством з волинською писанкою.

Так, 5 квітня в межах проекту «Діалог» відбувся майстер-клас з писанкарства для лучан та тих, кому Луцьк відтепер буде рідним містом.

На початку співорганізатор заходу Катерина Панащук провела невеличкий екскурс в історію символів та кольористики, притаманних українським писанкам, та волинським зокрема.

Вона розповіла, що в давнину яйце, призначене хліборобові, розмальовували чорним кольором. Цей колір позначав весняну землю, що прокидається від зимового сну. Червоний колір позначав небесний вогонь, чоловічу силу, здоров’я, любов, владу.

Катерина також розповіла про найпоширеніші символи, що зображаються на писанках, як-от хрест, сварга, «сігма», або символ змії, сітка, «дерево життя» тощо.

Для розписів було видано дерев’яні яйця та фарби. Згідно з традицією, яйця спочатку розділили на чотири частини – чотири сторони світу, лінії яких символізують собою хрест. Хрест – найдревніший з усіх знаків. Вертикальна лінія позначає чоловічу силу – Вогонь, горизонтальна – жіночу силу, знак Води. На перетині вони утворюють третю силу. Це Любов, життя. Хрест можна розширювати до безкінечності, що позначає безсмертя.

Найбільше, звичайно, зацікавили присутніх особливості писанок Волині. Як виявилося, для нашого регіону характерні рослинні та геометричні мотиви, що символізують землю й родючість. Волинські писанки відрізняються частим використанням червоного та зеленого кольору для забарвлення тла, білими та жовтими основними лініями розпису.

Організатори зазначають, що цей захід став дуже сімейним, було багато дітей, які зосереджено вимальовували свої перші писанки.

Керівник проекту Ірина Полєтуха розповіла про свої враження: «Це все дуже неймовірно, бо на другий захід прийшло майже вдвічі більше людей. Ми хвилювались, аби на всіх вистачило матеріалів і ніхто не образився. Люди висловлюють подяку і захват, а ми почуваємось дуже піднесено».

Одна з переселенок, Зоя Іванівна, також поділилась своїми думками щодо майстер-класу: «Нам очень приятно находиться сегодня здесь. Девченки-организаторы так сердечно к нам относятся, и мы очень благодарны. Я очень бы хотела еще таких мастер-классов. У вас на Волыни есть и другие ремесла, особенно интересны мне ваши обереги».

Майстер-клас з писанкарства - другий захід, проведений у рамках проекту «Діалог/Диалог», спрямований на формування спільного культурного простору для лучан та переселенців. Втілюють проект ініціативна група СГО "Молодіжна платформа" за підтримки програми "Active Citizens Ukraine" Британської ради та ГО «Самопоміч». Долучились до проекту представники ГО "Переселенці Криму і Донбасу".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus