USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ветеран розповів волинським студентам, як треба партизанити

24 Вересня 2008 16:28
У музеї історії Волинського національного університету імені Лесі Українки майбутні волинські юристи поспілкувалися з колишнім партизаном. Про це 24 вересня повідомляють «Волинські Новини».
За інформацією офіційного сайту ВНУ, 23 вересня відбулася зустріч першокурсників юридичного факультету з ветераном підпільного партизанського руху на Волині в період ІІ Світової війни Іваном Глущуком.
Чоловік має низку нагород: за визволення міста Луцька, області, орден «За мужність» ІІІ ступеня.  Нині він очолює обласну спілку ветеранів підпільного партизанського руху на Волині.
Колишній партизан розповів юному поколінню, що в області під час війни діяло 36 тисяч партизанів. А зараз їх залишилося лише 160, із яких більшість хворі, прикуті до ліжка. Також він причитав свої вірші на військову тематику (які пише українською та білоруською мовами).
Студенти, стверджує завідувачка музею Галина Фірс, із захопленням слухали спогади про партизанське життя та боротьбу з німецьким загарбниками. Присутні, з її слів, щиро дякували за зустріч і були зворушені спілкуванням із колишнім партизаном-підпільником.
Довідково:
Народився Іван Глущук у селі Гута Ратнівського району. У лісі знав кожну стежку, дуже любив природу.
Десятилітнім хлопчиною Іван Глущук вступив у партизанський загін імені Ворошилова під командуванням С. Шковороди. У партизанах була вся його родина: сестра порядкувала на кухні та в пральні, а брат – партизанив.
Ще тоді малий Іван теж мав свої доручення. Його часто можна було побачити на окупованій території та вузлових залізничних станціях у ролі жебрака чи пастуха. Тим часом кмітливий хлопець вивідував, скільки фашистської бойової техніки, німців у цих місцях.
У партизанському загоні Іван Маркович розклеював листівки, пас коней. За участь у партизанському загоні німці спалили його батьківську хату.
Партизанський загін діяв у Шацькому, Старовижівському, Ратнівському районах Волинської області та Малоритському районі Білорусі. На той час на наших теренах було 32 партизанські з’єднання до 20 загонів.
Після війни навчався у ФЗО, м. Кривий Ріг, потім була армія. У 1964 році вступив у Луцький педінститут ім. Лесі Українки, закінчивши навчання 1970 року. Довгий час працював учителем історії та географії, завучем, директором школи в Камінь-Каширському районі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus