USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

«Вічні хімікати» знайшли в менструальній білизні та обгортках тампонів. У чому небезпека?

19 Серпня 2023 00:23
Нове дослідження американських вчених виявило «вічні хімікати» в підкладці менструальної білизни, обгортках тампонів та деяких засобах для гігієни.

«Вічні хімікати», також відомі як PFAS (пер- та поліфторалкільні речовини), є техногенними сполуками, які можуть із часом накопичуватися в організмі та розкладатися в природі багато років, пише Divoche Media. Встановлено, що PFAS спричиняють низку серйозних наслідків для здоров’я, включаючи деякі види раку, високий кров’яний тиск, порушення ендокринної системи та проблеми з розвитком у дітей.

Вчені з Університету Нотр-Дам (США) досліджували понад 120 різних засобів для менструації – менструальні чаші, прокладки, спеціальну білизну та тампони – та виявили «вічні хімічні речовини» в деяких із них, повідомляє The Washington Post.

Зокрема, такі речовини знайшли в деяких пластикових обгортках тампонів і аплікаторах, прокладках при менструації та при нетриманні сечі, у самих тампонах «вічних сполук» не виявили.

Також «чимала частка» таких речовин була виявлена у підкладці менструальних трусиків.

Дослідники не назвали жодного бренда, проте зауважили, що занепокоєння викликає продукція «двох-трьох лінійок».

Водночас у компанії Thinx, одного із найпопулярніших брендів менструальної білизни, заявили, що вживають запобіжні заходи, щоб зменшити забруднення «вічними хімікатами».

«Ми дуже дбаємо про матеріали, які використовуються в наших продуктах. PFAS не є частиною нашого продукту, і ми вимагаємо від постачальників нашої сировини підписати кодекс поведінки постачальника та підтвердити угоду з постачальником хімічних речовин, які засвідчують, що ці речовини виключені з товарів, що постачаються для Thinx», – запевнила виконавча директорка Thinx Меган Девіс.

За її словами, спідню білизну Thinx перевіряє стороння лабораторія, щоб переконатися, що продукти відповідають нормам у США і за кордоном.

«Доброю новиною є те, що існують продукти без PFAS. Насправді у більшість протестованих продуктів не було навмисно додано PFAS. Але нам потрібно краще маркування, щоб споживач був впевнений», – сказав професор фізики Університету Нотр-Дам Грем Пізлі, який керував дослідженням.

Читати ще: Забруднене повітря посилює резистентність до антибіотиків. Дослідження

Існує понад 12 тисяч різних типів PFAS із різноманітними властивостями стійкості до жиру, забруднень, води чи вогню. Ці «вічні хімікати» можна знайти в багатьох побутових товарах, наприклад, у деяких видах зубної нитки, певному посуді з антипригарним покриттям і навіть у пакетиках із попкорном для мікрохвильової печі. PFAS також були виявлені в одязі, як-от шкільна форма та плащі.

Професор Пізлі зазначив, що поки незрозуміло, чи може шкіра поглинати ці речовини через одяг, який носить людина. Але експерти знають, що ці хімікати розчиняються у воді, а отже, продукти з PFAS потрапляють на сміттєзвалища, у ґрунтові води та зрештою у запаси води та їжі.

За даними Геологічної служби США, майже половина водопровідної води в країні містить PFAS. Певну кількість «вічних хімікатів» мають у крові 97% американців.

У Євросоюзі запропонували заборонити виробництво, продаж та використання 10 тисяч PFAS. Очікується, що обмеження набуде чинності не раніше 2026 або 2027 років. Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) до кінця 2023 року готує національний регламент питної води для PFAS, включаючи обов’язкову максимальну межу забруднення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Клава Показати IP 19 Серпня 2023 07:36
У менструальну білізну можуть залізти тільки амеріканці ...
Платон до Клава Показати IP 19 Серпня 2023 12:53
Ти, хоч зрозумів про що вони написали? А, куди, зазвичай залазиш і там сидиш ти?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus