USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від 2018 року українців змусять сортувати сміття

29 Серпня 2017 18:40
Від 1 січня 2018 року громадяни України будуть зобов'язані сортувати все сміття за видами згідно з нормою ЗУ "Про відходи". Але постанов з переліком та послідовністю операцій з непотребом досі не створено. Нині сьома частина України завалена сміттям. Лише під офіційними звалищами поховано 43 тисячі квадратних кілометрів, що дорівнює площі Данії. А кожен українець щодня додає мінімум 1 кг непотребу до цієї кількості, пише ТСН.

Приблизно 40% сміття - це корисні і цінні вторинні ресурси, як-то папір, скло та полімери. Поблизу деяких київських багатоповерхівок небайдужі активісти вже встановлюють експериментальні контейнери для сортування сміття, окремо для металевих упаковок, пластику та скла. Використана тара має бути чистою та вимитою.

На сортуванні відходів можна також зекономити, якщо врахувати, що за рік людина утворює 20-70 кг сміття. Так, приблизно за 100 кг макулатури можна заробити 260 грн. 1 пластикова пляшка важить 15 грамів, а для кілограму слід назбирати майже 70, що відповідатиме 5 грн. Але за тонну пляшок переробник має заплатити 15 тисяч гривень.

Деяким видам відходів можна одразу подарувати "друге життя". Наприклад, синтепон - готовий наповнювач для дитячих іграшок, ковдр, подушок та одягу. Алюмінієві бляшанки можна переробити на цвяхи та рами для велосипедів, а за кордоном вони стають деталями для літаків.

Нагадаємо, що на початку серпня офіційно сортувати сміття почали у Львові. На усіх майданчиках для збору відходів перевізники встановили спеціальні контейнери з наліпками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 29 Серпня 2017 19:44
"одразу подарувати "друге життя". Наприклад, синтепон - готовий наповнювач для дитячих іграшок"(С) - хто це придумав? Можливо з нової ковдри чи подушки можна, але зі старої... Невже ви своїй дитині дасте таку іграшку в руки? Я про "відразу". Все треба переробляти, або, як мінімум, в хімчистку відправляти. А для дітей взагалі трошки інші норми існують. А папір, скло та полімери люди рашіше здавали та отримували за це гроші. Я кажу про простих людей, а не за тих хто це придумав. Поживемо - побачимо як хто буде мух від котлет відділяти.
скептик Показати IP 29 Серпня 2017 19:59
ню-ню. з українським менталітетом і здатністю влади щось організувати не через ЗП це ще довго буде запроваджуватись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus