USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Від мрії – до реальності: у Любохинах відкрили нову школу. Фоторепортаж

15 Січня 2020 21:01
У селі Любохини на Старовижівщині 15 січня відкрили нову школу, яку зводили довгих дев’ять років. На урочисту подію зібралися чи не всі жителі села.

«Любохинівці дуже довго чекали на відкриття нової школи, – розповів депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський, який доклав чимало зусиль до того, аби будівництво завершилося. – Це надзвичайно важлива подія не тільки для села Любохини, а й для всього Старовижівського району. Якщо говорити про історію будівництва, то потрібно віддати шану нині покійному Борису Петровичу Клімчуку, який разом з колишньою директоркою школи Галиною Вавриш 2011 року закладав капсулу у фундамент цієї школи. А далі були проблеми, стагнація будівництва. Півтора поверху будівлі простояло до 2016 року, майже почався процес руйнації стін. Коли я вперше сюди приїхав і побачив, у якому все стані, ми з активістами села почали бити набат. Нам разом вдалося переконати владу в тому, що об’єкт треба добудувати. Хотів би подякувати Ігорю Палиці, який на той час був головою облради, ми тоді домовилися, що школи в Осівцях і Любохинах будуватимемо разом. У 2016 році реанімувалося будівництво. І сьогодні ми бачимо високоякісний європейський навчальний заклад. І це, безумовно, є нашою спільною перемогою».
Цього дня до любохинівців завітали поважні гості – голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко, керівник ТзОВ «Житлобуд-2», генеральний підрядник будівництва школи Леонід Стефанович, начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна, помічник народного депутата України Володимир Ващук, начальники відділів освіти Михайло Попович та Олександр Хомич, ректор СНУ імені Лесі Українки Анатолій Цьось, заступник голови Старовижівської райдержадміністрації Петро Філюк, заступник голови Старовижівської райради Роман Цалай. Гості приїхали до новоселів, звісно ж, із подарунками.

«Дуже приємно сьогодні відкривати новий навчальний заклад, – вітаючи любохинівців, зауважив Юрій Погуляйко. – Дорогі діти, бажаю вам здобувати в цих стінах міцні знання, бути наполегливими, мати хороший настрій. Учителям зичу наснаги на втілення всіх освітніх експериментів, щоб дати дітям добру освіту».
«2020 рік Волинська область починає з приємних подій. У понеділок ми відкривали нову школу в Осівцях Камінь-Каширського району, а от сьогодні – вашу, – зазначила Ірина Вахович. – Шлях до її відкриття був довгим і тернистим, адже розпочали будівництво ще в 2011 році. Для вас це буде освітній, культурний осередок. Хочу подякувати всім, хто був причетний до втілення цього проєкту, а також народним депутатам, які ініціювали виділення коштів на будівництво, депутату облради Михайлу Імберовському, який ставився до цієї школи, як до рідної домівки.

Повірте, жодна бюджетна комісія не проходила без згадки про будівництво школи в Любохинах. Районна рада теж докладала неймовірних зусиль, щоб забезпечити фінансування цього об’єкта. А від вас, дітки, залежить дуже багато, ми бажаємо, щоб ви використали ті можливості, які нині маєте, щоб ви себе розвивали, щоб хотіли навчатися й завжди вимагали від себе більшого. Учителям бажаю бути для дітей справжнім сонечком і запалювати в них прагнення навчатися, а батькам – тішитися успіхами нащадків і підтримувати їх у всьому».
«Надзвичайно приємно мені сьогодні стояти перед вами, а позаду бачити таку красуню-школу, яку нарешті відкриваємо, – щиро радіє Михайло Імберовський. – Видатний німецький політик та громадський діяч Отто фон Бісмарк сказав: «Хай як нам важко, маємо будувати школи. Бо якщо цього не робитимемо, то невдовзі будемо будувати тюрми».

Мені дуже приємно, що депутати різних рівнів, працівники облдержадміністрації з 2016 року трудилися над тим, щоб усе-таки ту півтораповерхову будову, що вже почала руйнуватися, реанімувати. І нам це вдалося! Дівчатка, які в 2016 році розповідали, що мріють танцювати останній шкільний вальс на подвір’ї нової школи, тепер матимуть таку нагоду. Мрії збуваються! А я також маю мрію – хочу, аби ця школа завжди була наповнена дітьми, а їхні батьки не поневірялися по закордонних заробітках, а працювали в Україні. Тож, діти, звертаюся до вас: ви нині маєте сучасну європейську школу, якою і в містах не всі можуть похвалитися, тому бережіть її, здобувайте знання, щоб згодом працювати й розбудовувати нашу державу».
У добру путь школярів та педагогів благословив настоятель місцевого Свято-Симеонівського храму Іван Лесишак.
Потому Леонід Стефанович вручив директорці освітнього закладу Руслані Яцук символічний ключ від школи.
Почесні гості перерізали стрічку, й усі гуртом пішли на екскурсію навчальним закладом. А діти підготували чудовий концерт, який уперше провели в просторому актовому залі.
«Наразі в нашій школі навчається 297 дітей, маємо 19 класів: вісім – початкової школи, дев’ять – основної та два – старшої, – розповіла директорка школи Руслана Яцук. – Умови у старій школі були вкрай поганими. Катастрофічно бракувало приміщень. Учні перших-четвертих класів навчалися у дві зміни. Про те, щоб гідно втілити концепцію «Нової української школи», і говорити було годі. Утім ми завше робили усе від нас залежне, аби діти були охоплені навчанням, знаходили підхід до батьків. Адже вважаємо, що через проблеми дорослих не мають страждати діти, а страйками результатів не доможешся. Нині ж навчатимемося у новеньких обладнаних просторих класах, це неймовірно тішить і педагогічний колектив, і школярів, і, звісно ж, їхніх батьків».

«Дуже рада, що нарешті відкривають нашу школу, – каже дев’ятикласниця Христина Сукач. – Я змалку мріяла вивчитися, стати вчителькою і працювати в рідній школі. Іду до своєї мети, а тепер, коли наше село має такий гарний навчальний заклад, маю ще більший стимул втілити мрію в життя. Нам, теперішнім учням, буде приємно й цікаво тут навчатися, а вчителям – викладати. Сподіваюся, що і я стану хорошим педагогом».
«Працюю в цій школі з 1976 року. 44 роки тому в лютому за розподілом приїхала вчителювати у Любохини, тут і залишилася, – розповіла колишня директорка навчального закладу, а нині вчителька математики та фізики Галина Вавриш. – Була спочатку вчителем, потім – організатором позакласної роботи, за тим – директором. Пішла з посади за станом здоров’я, але ще викладаю математику й фізику, можу похвалитися своїми учнями – призерами обласних олімпіад. Знаєте, я дуже довго мріяла про нову школу, побудувати яку обіцяли ще тоді, як я тільки прийшла на роботу. І нарешті моя мрія таки здійснилася, тож можете уявити, які приємні емоції зараз переживаю. Коли стояла на лінійці, від хвилювання аж сльози виступили. Наші діти достойні того, щоб навчатися в гідних умовах. У старій школі відстань від першої парти до дошки – метр. Це ж у діток зір псувався! А знаєте, як було боляче, коли поїду на нараду, завезуть у якусь школу – там така краса, а ти тільки мрієш про те… Тепер, думаю, наші дітки будуть дуже задоволені».
«Я виріс у цьому селі, тут закінчив школу, часто приїжджаю на малу батьківщину, тож не з розповідей знаю, в яких умовах доводилося дітям здобувати освіту, – каже випускник любохинівської школи Анатолій Цьось. – На зведення нового освітнього закладу чекали дуже давно, довго й терпеливо. Але думаю, що враження перевершать очікування, тому що в нашому селі подібного закладу не було і, думаю, не скоро буде. Тож дуже тішуся з того, що тепер діти навчатимуться в комфортних умовах».
«Дуже подобається, що всі класи оформлено відповідно до тематики, навіть дорогою можна вивчити чи повторити формули, – каже учень 11 класу Сашко Хомич. – Ну і списати трохи можна на уроці».

«Приємно, що відтепер працюватимемо в такій сучасній школі з хорошим обладнанням. Якщо порівняти зі старою школою – то це небо й земля! Хоч цьогоріч мої учні й стануть випускниками, намагатимемося лишити про себе хорошу згадку добрими оцінками, зразковою дисципліною і з чудовими успіхами підемо в нове життя», – каже класний керівник 11 класу Любов Дячук.
Не приховують захвату і батьки, і школярики. Кажуть, що їм тут подобається все: і оформлення, і їдальня, і майстерні, і спортзал. А одинадцятикласники шкодують лишень про одне – що навчатися їм у новій школі випало зовсім недовго.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
вацик Показати IP 15 Січня 2020 21:20
гарна школа. хай щастить і учням і вчителям
Я Показати IP 16 Січня 2020 06:09
Борис Петрович Климчук....дякуємо Вам , бо Ви бачите з небес.. такого господаря, державотворця вже не буде...всі, що зараз при владі- крадуть в свою кишеню, на свої особняки, вілли..Ми не знаємо, що таке нація,держава і як їх будувати і любити...ми рвачі тупі, не далекоглядні, не дбаємо, про ті блага, якими користуються тисячі людей- шкоди, садочки, лікарні, дороги- спільне народне багатство на десятки років надбання насроду. Ми не далекоглядні, і крадемо у своїх дітей і внуків,. Відмиваючи з об'єктів грошова свої кишені- крадемо майбутнє нації, але ми турів не знаємо, щщо таке державотворення і нація!!!! Ми дикарі,. Які гоннимося за золотом і дорогими машинами, які можуть вкрасти або т.д.
G Показати IP 16 Січня 2020 08:17
Молодці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus