USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Від Полтави до Маріуполя, від сухпайків до речей і аптечок: як «Асамблея Бога» міста Луцьк долучається до перемоги

24 Березня 2022 16:01
У коридорах й кімнатах, де розташовується церква «Асамблея Бога» міста Луцьк, – тисячі коробок. На деяких з них написані назви українських міст, про які говорить майже увесь світ – Вінниця, Чернігів, Київ. Тут розташований координаційний центр, де розподіляється благодійна допомога для українців, які найбільше цього потребують.

Засоби гігієни, аптечки, продуктові набори, одяг, взуття: усе це або відправляють у міста, де сьогодні надзвичайна скрута, або роздають потребуючим. Так само допомога звідси надходить у медичні заклади, добробат «Луцьк», терцентри Волині.

Як розповідає пастор церкви «Асамблея Бога» міста Луцьк і голова ГО «Ми плюс» Сергій Семенюк, коли розпочався активний наступ російських військ, тут найперше звернули увагу не лише на фронт, а й на тих, хто був найменш захищений.
«У перший тиждень завдяки співпраці з місією «Неємія» ми евакуювали дітей з дитячого притулку у Рожищі до Чехії. Майже 30 дітей з вихователями ми вивезли в безпечне місце. Також вивезли будинок дитини «Малятко». Мам із дітьми відправили в Закарпаття на базу «Едем», де щороку проводили оздоровчі табори. Поза нашою увагою не залишилися усі заклади, з якими постійно співпрацюємо: геріатричний пансіонат, слідчий ізолятор. Водночас почали оперативно допомагати тим незахищеним категоріям, яким сьогодні найважче: це люди похилого віку, інваліди. Щодня видаємо продуктові набори переселенцям, сиротам та людям похилого віку. Забезпечуємо терцентри засобами гігієни, продуктами. Також допомогаємо продуктами тим, хто харчує волонтерів, людей на блокпостах», – розповідає він.
Коли йдеться про допомогу соціально незахищеним категоріям – людям похилого віку, сиротам, інвалідам, то допомога надається через територіальні центри або ж Луцьке міське управління соцслужб. Переселенцям допомагають за наявності довідки про те, що вони є внутрішньо переміщеними особами, яку видають у департаменті соцполітики.
Але це аж ніяк не все, чим допомагають в організації. Щодня десятки людей тут приймають і фасують гуманітарну допомогу й скеровують її туди, де це найбільше потрібно. Зокрема, у міста, які сьогодні потерпають від бойових дій і перебувають на межі гуманітарної катастрофи.
«Ми уже відправили вантаж у Полтаву, Київ, Одесу. В Житомир поїхав вантаж для капеланської служби. Днями виїжджатимуть вантажівки до Чернігова, Запоріжжя. Також була допомога до Маріуполя. І ми не збираємось зупинятися: вантажі будуть їхати постійно. Адже зрозуміло, що навіть після закінчення війни багатьом людям ще тривалий час буде потрібна допомога, там ще не один місяць люди потребуватимуть підтримки», – додає Сергій Семенюк.
Особливою стала гуманітарна місія до Маріуполя, який сьогодні надзвичайно потерпає від дій ворожої армії. Вантаж довезли до Запоріжжя, а потім невеликими партіями, через фізичних осіб, які не побоялися туди поїхати, завезли найнеобхідніше маріупольцям. Наразі увесь гуманітарний вантаж туди доставлений. А от вантаж до Чернігова, у зв’язку з підривом мосту через Десну, спершу доїде до Києва, а потім меншими партіями поїде вже в окуповане місто.

Серед благодійної допомоги з-за кордону надходить чимало медикаментів, аптечок, спеціалізованого обладнання. Їх теж розподіляють адресатам.

«Ми співпрацюємо з госпітальєрами. Нам зараз приїхали аптечки уже не першої необхідності, а для повноцінних хірургічних втручань у польових умовах, щоб можна було зашити рани. Також шукаємо госпіталізаційний транспорт. Спеціалізоване обладнання приїхало у військовий госпіталь зі Швеції. В міську лікарню також надали допомогу. Медикаменти поїдуть у Чернігів, частину ми ще маємо докупити. Допомагаємо і тим, хто зараз перебуває у зоні активних бойових дій. На «Волвесті» формують аптечки, ми їм допомагали з медикаментами», – каже пастор.
Так само тут долучаються до формування сухпайків для захисників, волонтерів. Сергій Семенюк відзначає: дуже часто люди скромно приходять за найнеобхіднішим і воліють відправити більше допомоги на фронт.

«У нас була така історія. Днями приїхали з рожищенської територіальної служби. І ось вони так скромно кажуть, мовляв, у нас четверо найважчих людей, нам би для них памперси. А я сказав їм покласти ще продукти, серед яких – паштети в індивідуальних упаковках. То вони не хотіли брати ці паштети, мовляв, хай би вони пішли на фронт, бо вони в зручних упаковках для сухпайків. Це було дуже приємно, що люди турбуються про це. Але ми їм дали і продукти, і засоби гігієни, і на фронт лишилося», – додає він.
А ще тут прихистили переселенців, яким потім допомагають виїхати за кордон. А поки вони в Луцьку, їх тут одягають, годують, дають прихисток, щоб люди могли трохи перевести подих після того жаху, який вони пережили. Сьогодні в общині можуть допомогти переселенцям поїхати в Чехію, Австрію, Польщу. Йдеться про будинки сімейного типу, притулки, жінок з дітьми. З Луцька їх відправляють до кордону, а вже після перетину кордону їх зустрічають волонтери і везуть до місця призначення.
«Наша община долучається і до допомоги безпосередньо місту. Більше 700 тонн піску ми розвезли на блокпости. Щодня харчуємо наших волонтерів, також переселенців одягаємо, харчуємо, роздаємо сухі пайки. Облаштували знизу сховище, також допомогли облаштувати сховище на Карбишева – дали спальні мішки, каремати. Для нашого добровольчого батальйону «Луцьк» передаємо засоби захисту, сухпайки, розгрузки, медичні ноші. Також батальйону вже передали аптечки, каремати, спальні мішки і багато іншого», – резюмує Сергій Семенюк.

Днями тут очікують прибуття партії потужних генераторів, які, очевидно, знадобляться тоді, коли знищені українські міста будуть відбудовувати. Адже перемога скоро, і треба вже думати про те, як ми будемо відновлювати країну.

Контакти для того, аби з’ясувати усі деталі щодо допомоги, яку надають в церкві «Асамблея Бога» міста Луцьк та ГО «Ми плюс»: 099 644 92 23.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Богдан Показати IP 24 Березня 2022 21:29
Велике дякую! За допомогу, людям які її потребують. Було б дуже добре якби ті люди які на даний час купують партіями у магазинах алкоголь купили б якісь речі чи їжу на ті гроші які вони пропивають і теж допомагали людям які цього вкрай як потребують.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus