USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від волинян не мають права вимагати завірених документів про реєстрацію речових прав

18 Березня 2016 17:36
В рамках реформування Міністерства юстиції, функції реєстраторів отримали органи місцевого самоврядування та приватні нотаріуси. За декілька місяців реєстратори місцевих управлінь Мін’юсту припинять свої повноваження. А ось самі поняття як свідоцтво про право власності на нерухоме майно та державний акт – скасовані. Їх замінили електронні документи.

По це стало відомо під час прес-конференції у Головному територіальному управлінні юстиції у Волинській області з приводу реформування структури, 17 березня.

Голова Волинського відділення нотаріальної палати України, нотаріус Наталія Курта пояснила деякі нововведення, які стосуються нотаріальних дій. Вона пояснила, що реформа Мін’юсту покликана максимально вивести з обігу паперові документи.

Віднедавна усі нотаріуси (приватні та державні) мають право і можливість зареєструвати речові права незалежно від місця знаходження заявників, але в межах області. А ось вчиняти нотаріальні дії (реєстрація юридичної особи, приміром) - в межах України.

Крім того, чинним законодавством не передбачено засвідчення інформаційних довідок підписами та печатками нотаріусів.

«Вилучені з обігу поняття «свідоцтво про право власності на нерухоме майно», немає поняття «державного акту». Відтепер є лише державна реєстрація і надання інформації через електронні сервіси. Все, що може отримати клієнт - це інформаційна довідка, яка містить підтверджуючу інформацію про реєстрацію на право власності. На ній не передбачено ні печатки, ні підпису державного реєстратора», - пояснила Наталія Курта.

Власне, цю інформаційну довідку може отримати будь-який громадянин через кабінет електронних сервісів на сайті Міністерства юстиції. Або ж у майбутніх бюро надання правової допомоги.

«Відтепер встановлений електронний документообіг. Якщо у громадян службовці вимагатимуть оригінали документів з печаткою і підписом реєстратора, то ці дії можна кваліфікувати як неправомірні. Будь-який службовець, який хоче перевірити інформацію та наявність речових прав може скористатися реєстром», - пояснює нотаріус.

Адміністративний збір за реєстрацію речових прав, як для державних так і для приватних реєстраторів встановлений чинним законодавством. Фактично, адміністративний збір залежить від виду послуг та від строків надання цих послуг. Єдина різниця полягає в тому, що адмінзбір, сплачений за дії, вчинені державним нотаріусом, в повному обсязі надходять до держбюджету. А ось для приватних нотаріусів встановлений розподіл: 40% адмінзбору надходитиме до до держбюджету, а 60% - приватному нотаріусу.

Інформацію про дії, вчинені нотаріусом, клієнти можуть отримати як в електронному так і в паперовому вигляді. Перевірити дії нотаріуса та реєстратора можна в тому ж таки Кабінеті електронних сервісів, але за це треба буде заплатити 17 гривень.

Подати заяву на реєстрацію можна безпосередньо у реєстратора, через фронт-офіс Мін’юсту або ж через кабінет електронних сервісів.

Нагадаємо, з 2 березня цього року Луцьке міське управління юстиції та Луцьке районне управління юстиції ліквідовані. Ці повноваження отримали Луцька міська рада та Луцька РДА. Зареєструвати майно чи бізнес тепер можна в місцевих ЦНАПах, нині триває процес передачі повноважень. І ще 7 райдержадміністрацій Волині готові прийняти повноваження державних реєстраторів. Процес передачі повноважень триватиме до 30 квітня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus