USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Віддавали власні речі: жителі громади на Волині самотужки облаштували музей

19 Червня 2022 21:06
Жителі Красностава Оваднівської громади фактично самотужки облаштували музей. Почалося все з місцевої школи, педагоги якої вирішили відвідати старожилів. У них вони попросили непотрібні старі речі. Старші люди залюбки відгукнулися.

Із часом колекція перестала вміщатися в шкільному куточку, тому під старожитності виділили цілу кімнату в місцевому будинку культури. Тут і сукні, і постоли, і нецьки, і навіть бутлі, в яких колись красноставці зберігали вино. Фонд музею постійно поповнюється новими експонатами, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Опікується старожитностями директорка місцевого будинку культури Наталія Селещук.

«Спершу музей функціонував у початковій школі. Потім у школі розширили класи й потрібне було приміщення для ігрової кімнати, тому старожитності передали нам. Це було десь у 2003-2004 році. Далі ми почали поповнювати колекцію своїми силами», – пригадує вона.

Читати ще: Волинянка перетворила стару літню кухню на музей

Як додає жінка, оскільки село невеличке, знає тут кожного старожила, постійно з ними спілкується. Старші люди не шкодують речей – віддають до музею навіть особисті предмети побуту чи одяг. Завдяки цьому тут можна побачити не тільки речі, якими селяни користувалися минулого століття, а й дізнатися імена цих людей і їхні історії.
Читати ще: Волинянин створив у себе на подвір’ї музей старожитностей. Відео

Раніше, коли в селі ще функціонувала початкова школа, учнів часто приводили сюди на екскурсії. Освітній заклад закрили, а от будинок культури досі існує й запрошує відвідувачів до музею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Марта Показати IP 22 Червня 2022 21:54
А ми самі збираєм колекцію. Дещо передається з покоління в покоління, дещо докуповуємо на Віоліті чи у людей. Дуже хочеться, щоб це захоплення підхопили діти, а ні, то теж доведеться віддати в музей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus