USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відділ, що замінив санепідемстанцію, може здійснювати позапланові перевірки

15 Березня 2018 19:51
Перевірки підприємців за скаргами громадян і оцінка шкідливого впливу на здоров’я населення: пояснили, які функції має відділ ГУ Держпродспоживслужби, що замінив санепідемстанцію.

Про це йшлося під час круглого столу, присвяченого Всесвітньому дню захисту прав споживачів 15 березня у Луцьку.

Головний спеціаліст відділу санітарної охорони території управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Назар Орел нагадав, що такого органу як санітарно-епідеміологічна станція, більше не існує і її працівники входять в структуру Держпродспоживслужби.

Держава уповноважує відділ здійснювати державний нагляд та контроль за дотриманням підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та громадянами вимог санітарного законодавства. Відділ здійснює планові та позапланові перевірки: Кабмін цього року дозволив здійснювати планові заходи. Перевірки суб’єктів господарювання здійснюватимуть спільно з управлінням ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів.

План заходів на рік був відомий вже до 1 грудня 2017 року і знаходиться у відкритому доступі на офіційному веб-сайті головного управління.

Існують також позапланові заходи – найчастіше їх здійснюють за заявою суб’єкта господарювання. У разі, якщо надходить скарга від громадянина щодо порушення його законних прав, у такому випадку працівники відділу також зобов’язані готувати мотивоване звернення до Державної регуляторної служби і на підставі дозволу цієї служби здійснювати перевірку дотримання санітарного законодавства тим суб’єктом господарювання, на який надійшла скарга. Отже, управління зберігає функцію нагляду та контролю.

Інша функція – оцінка шкідливого впливу факторів навколишнього середовища на здоров’я населення. Оцінюють, яким чином певні фактори впливають на здоров’я громадян. Функцію здійснюють шляхом видачі дозвільних документів: рішення про можливість або неможливість видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (яке видається управлінням екології за рішенням відділу) та санітарний паспорт на роботу з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання (найчастіше йдеться про медичні заклади, рентген-кабінети, кабінети МРТ, томографи тощо).

Також проводять державний моніторинг за умовами навчання і виховання дітей в закладах освіти та оздоровлення і відпочинку. Оцінюють якість питної води, замовляючи певні дослідження.

Ще одна функція – комплексні заходи з вивчення ускладнень епідемічної ситуації. Зокрема, під час спалахів чи групових захворювань, які пов’язані з суб’єктами господарювання (ДНЗ, школами, закладами громадського харчування) беруть участь в проведені комплексного розслідування і перевіряють дотримання вимог санітарного законодавства. Ці заходи проводять спільно з Волинським обласним лабораторним центром МОЗ.

Залишається також функція санітарно-епідеміологічного контролю товарів та вантажів, які переміщуються через державний кордон. Контроль здійснюють на митних постах, аби не допустити потрапляння та територію країни неякісних товарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Санстанція Показати IP 19 Березня 2018 20:20
Дуже влучна назва автора ліквідували санстанцію, щоб створити «нову» санстанцію. Головний спеціаліст Н. Орел навіть не знає, що санстанція була ліквідована у 2012 році. Функції нагляду передані до екологічної, ветеринарної, інспекцій з праці, агенції з ядерного регулювання, а також до Міносвіти та охорони здоров’я. Судячи з інформації Н.Орла для підприємців, господарюючих суб’єктів нічого не помінялось: різноманітні дозволи не скасовані, на кордоні далі ті ж процедури. Тобто ліквідували стару структуру, створили нову – в якій нічого не змінили, починаючи із закону «Про забезпечення санепідблагополуччя населення». Незрозуміло, що це за функція - вивчення ускладнень епідемічної ситуації? Судячи із епідемічної ситуації, як в Україні, так і в області – вона все погіршується. Щодо «комплексного розслідування»… Розслідування спалахів інфекційних хвороб людини - це компетенція Міністерства охорони здоров’я. «Спеціалістів» з контролюючих служб залучають для вжиття заходів щодо припинення порушень законодавства. На жаль захворюваність людей зростає – заходи не вживаються, або вживаються неефективно.
Василь Показати IP 19 Березня 2018 22:33
Ой, нова санстанція. Хватить нас лякати перевірками, оце тільки без кінця і заставляють нас щось в їхній лабораторії робити, ще й за гроші з мишами боротись, якщо не згодимось – будуть штрафувати. Скільки можна нас лякати… А обіцяли нам, що буде все скоро по новому. Ніхто не помагає, всі тільки лякають. А податки які, не живемо а виживаємо… А скільки той Лозинський має, і ресторани і машини…

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus