USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Відкрили магазин, речі в якому для сімей бійців віддають безкоштовно

28 Квітня 2016 10:00
Магазин для сімей важко поранених, загиблих та зниклих без вісти бійців АТО відкрила дніпропетровська волонтерка Марія Кузьминська. Про це повідомляє "depo.ua".

Це місце, куди дружини бійців АТО можуть прийти та вибрати собі і дітям одяг, взуття, іграшки, коляску. Все красиво: на полицях, вішалках, розібрано за розмірами та складено в стопочки. Як в справжньому магазині. І все безкоштовно.

"Коли почалося АТО я волонтерила в "Допомозі Дніпра", в центрі для переселенців. Дніпропетровськ - місто велике, люди несли все: від прального порошку до зубних щіток. Дуже багато приносили одягу, і я подумала, що можна було б допомагати не тільки переселенцям, а й родинам атошників, - розповідає Марія. – Ці люди віддали життя за наше мирне місто, а їхні родини опинилися в критичному стані: пільг ще не було, жінка в шоці від загибелі чоловіка, а в неї діти на руках, як їх одягати? Чи він загинув, а вона вагітна… Я почала робити адресні посилки: знаходила телефон, питала розміри, збирала речі та відправляла. Але це було дуже довго и дуже не зручно, і хотілося для цих жінок зробити щось особливе".



Марія Кузьминська

Так рік тому в будівлі колишнього трамвайного депо відкрився перший в Україні безкоштовний магазин для бійців АТО. Марія відібрала речі в хорошому стані, які пожертвували дніпропетровці, облаштувала все як в справжньому магазині і стала запрошувати вдів атошників приїхати і обрати собі та дітям одяг.



За півроку волонтерка одягнула більше ста сімей. Деякі приходили по кілька разів.

"В нас не було лімітів, - розповідає вона. – Можна набирати стільки, скільки підійде, тільки зимовий одяг: пуховики, куртки - в одному екземплярі, бо їх завжди мало. Іноді доводилося вмовляти взяти будь-яку річ, бо я дивлюся, що підійшло би, а вона соромиться. Такі скромні…"



І магазин не звичайний і відвідувачки в ньому такі ж самі. Змарнілі вдови, знервовані жінки, в яких чоловік зник без вісти і вона то плаче, а то переконує всіх, що він живий і от-от зателефонує. Вагітні вдови. Дружини полонених, дружини важко поранених, які частують місяцями біля ліжка чоловіка. Діти в мами, роботи більше нема. Відчай, страх, постійне безгрошів'я. Про які обнови тут може йти мова?

"Ми хотіли, щоб це було і як психологічна допомога, щоб вони знали, що про них пам'ятають, - розповідає Марія про свій "магазин". – Бо він загинув, проводили і кожен повернувся до свого життя. І все, одна! А тут вони зустрічаються, починають щось міряти, радяться, кому яка сукня личить і стає трохи легше. Тим паче що вони можуть міряти і не думати, скільки це коштує".

На жаль, півроку тому магазин вимушено зачинився і нове приміщення волонтери відшукали тільки нещодавно - великий майбутній "шоу-рум" на 100 м.кв. на Перова 10 в Дніпропетровську. Щоправда, оренда коштує 2,5 тис. грн на місяць плюс комуналка, але Марія написала запит якимось депутатам і може через два місяці плату буде знижено до однієї гривні.



Наразі волонтерка робить у магазині ремонт на свою зарплатню вчительки англійської. Допомагають добрі люди: один поставив сантехніку, інші зголосилися після основної роботи допомогти з косметичним ремонтом. Марія виношує мрії відкритися хоча б на початку літа.

Допомогти безкоштовному магазину для бійців АТО можна, перерахувавши гроші на один з наступних рахунків:

5168757262888425 – Марія Кузьминська, карта Приватбанка

0955477499

Також після відкриття магазину прийматиметься допомога речами: новими чи в ідеальному стані. Особливо потрібні: взуття, дитячі візочки, нові канцелярські прилади (зошити, фломастери, альбоми, тощо)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus