USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Відповідальність благодійності. Як одна луцька історія змусила багатьох переосмислити збір коштів на допомогу

10 Лютого 2021 14:27
Щотижня на редакційну адресу Волинських Новин надходять листи з проханнями про допомогу. Комусь потрібні кошти на лікування, комусь – на ліквідацію наслідків якогось лиха. Є родини, які потрапили у скрутні обставини з різних причин, тож мусять звертатися по допомогу до краян. Але іноді трапляються випадки, що змушують замислитися над питанням довіри до благодійної діяльності як такої.

Одна резонансна історія може поставити під удар багатьох

Приводом до цього матеріалу стала ситуація навколо історії лучанина Дарія Зажицького. Річ у тім, що днями 22-річного хлопця, якому неодноразово збирали гроші на лікування онкології, помітили на елітному курорті в Домінікані. Менш як місяць тому він розповідав про те, що в нього ремісія, проте йому потрібна пересадка кісткового мозку, яку погодилися зробити в Туреччині. Тож він просив допомогти зібрати 40-50 тисяч доларів на операцію.

Читати ще: В Україні відмовилися оперувати онкохворого лучанина Дарія. Єдина надія - на Туреччину

Після того, як з’явилася інформація, що хлопець, який не раз просив допомоги на лікування, перебуває на одному з найдорожчих курортів світу, в місцевих спільнотах розгорівся чималий скандал. Сам Дарій мотиви цього вчинку коментувати відмовився, єдине, сказав, що гроші на відпочинок йому та його дівчині подарувала бабуся, яка взяла кредит.

Насправді, можливо, якби він сказав, що життя – надто коротке і вирішив не відмовляти собі у яскравих враженнях, реакція була б дещо іншою. Проте і це навряд чи схвально сприйняли б. Тепер же на нього вилилось не одне відро негативу.

Як оцінювати вчинок лучанина – справа особисто кожного. Але цей випадок виявив питання, яке таки потребує широкої дискусії. Йдеться про ставлення і довіру до благодійності, до збору коштів, до волонтерства.

Ми в редакції цілком свідомо витримали паузу і намагалися подивитися на ситуацію не з точки зору емоцій, а, так би мовити, з позиції «холодного розуму». Але й оминути цю тему теж не могли, бо і Волинські Новини певним чином причетні до цієї історії, адже на шпальтах нашого видання не раз публікують матеріали з проханнями про допомогу.

Майже щотижня ми отримуємо на редакційну пошту листи з проханнями про допомогу й не можемо їх ігнорувати чи відмовлятися. Але час до часу трапляються такі історії, які для багатьох ставлять під сумнів саму суть благодійності. А ще спонукають замислитися, як робити все це правильно.

Сьогодні є багато можливостей просити про допомогу: соцмережі, засоби масової інформації. Щоб оголосити про збір коштів, використовують емоційні фото, пишуть тексти, які розчулюють до сліз, залучають людей, які можуть донести до більшого кола прохання про допомогу. Так і сталося у випадку лучанина Дарія. Тепер же він має доволі розкручений акаунт в одній із соцмереж з 36 тисячами фоловерів. Але така публічність має й свою ціну. У результаті всієї цієї історії він же й отримав чималу порцію негативу за свій вчинок. Та варто сказати, що хлопець аж ніяк не заслуговує на коментарі з побажаннями смерті, особливо від тих, хто йому скидав гроші.
Так, переказували йому гроші різні люди, можливо, хтось із них і міг би зібрати собі на політ в Домінікану, але має набагато нагальніші потреби й інші пріоритети. Та водночас важко засуджувати такий вчинок здоровій людині, якій складно зрозуміти, що відчуває той, хто в будь-який момент може почути, що смертельна хвороба повернулася.

Благодійність має бути відповідальною

Лучанка Марія Адамчук-Коротицька більш як 10 років тому заснувала благодійний фонд «СТОПРАК», який торік розширив функції і тепер має назву «Фонд боротьби з раком». Вона зауважила: про цю історію сама дізналася з соцмереж, бо не слідкувала персонально за нею раніше. Та оскільки випадок набув такого резонансу, можна говорити про певні висновки, які мають зробити не лише учасники цієї історії, а й усі, хто хоч якоюсь мірою причетний до благодійності. Бо ситуація насправді підриває довіру до діяльності і благодійних організацій, і волонтерів, які допомагають іншим.

«Перш за все допомога має бути відповідальною, і це стосується і організацій, і звичайних людей. Часто можна почути від тих, хто переказує гроші, наступне: «Ми даємо гроші, а на що їх витратять, нас не цікавить, ми там закрили якийсь гештальт і совість чиста». Я з цим не погоджуюся. Бо якщо людина збирає на зло або робить зло, то таким чином ми заохочуємо і це зло продовжуємо. Це, наприклад, стосується тих людей, які ходять вулицями зі скриньками і роблять на цьому бізнес. Бо ми тим, що кидаємо в скриньку гроші, підігруємо їх нечесній діяльності, а не закриваємо якісь духовні моменти. Тому благодійність має бути відповідальною. Якщо людина хоче реально допомогти, то не варто давати гроші шахраям, а якщо ми бачимо заклик про допомогу, то, як мінімум, треба подивитися документи, чи справді ця людина лікується. Це стосується і ЗМІ, тому що коли вони публікують інформацію про якусь допомогу, то беруть на себе відповідальність. Ви несете посил: «Це не шахрай, ми точно знаємо. Допоможіть йому грошима». Тому певна частина відповідальності є на ЗМІ так само. А по-друге, якщо людина чи організація говорить, що збирає гроші на конкретну мету, то й витрачати зібрані кошти мають на щось конкретно. Нас теж непокоїть і обурює, коли бачимо ситуацію, що люди просять гроші на ліки, а витрачають їх на щось інше. Ми просили б, щоб люди казали чесно: немає на що, наприклад, купити їжу, а не маніпулювали хворобою чи якоюсь прикрою ситуацією», – зазначає благодійниця.

Вона пояснює: у випадках, коли хтось оголошує збір коштів, треба все-таки більше перевіряти, на що саме їх потребують. Просто побачити виписку – недостатньо, адже там не вказано, які препарати цій людині треба приймати. Наприклад, є медикаменти, одна ампула яких коштує близько 40 тисяч гривень, проте саме цей препарат можуть надавати безплатно за держпрограмою. Тому в цій справі має бути максимальна чесність. І якщо збирають на лікування, то, зауважує Марія, не зайве поцікавитися, на що саме потрібні кошти: на шприци, конкретний препарат чи все-таки на їжу.

Натомість часто в таких історіях переважає емоційний бік: пишуть жалісливі тексти, телефонують, залучають прийоми просування в соцмережах. І як наслідок – кошти можуть бути витрачені не на щось життєво важливе. Натомість ті, хто не вміє красиво писати, не має десятків тисяч фоловерів, не можуть зібрати гроші, хоч і справді їх дуже потребують. Тому все-таки в таких випадках має бути більше об’єктивності: не треба соромитися запитати, на що конкретно потрібні кошти.

«Перегоріти» у волонтерстві дуже просто

Про те, що благодійність має бути відповідальна, якраз і свідчить історія, яка стала приводом до цього матеріалу. Бо для багатьох, хто так чи так був причетний до публікації статей на теми збору коштів, новина про відпочинок онкохворого лучанина в Домінікані справила неоднозначне враження. Приміром, наша колега Вікторія Семенюк, яка не раз писала про допомогу онкохворим, сприйняла цю новину доволі болюче.

«Я не маю права когось засуджувати чи оцінювати чиїсь дії, але після цієї історії осад лишився. Ми з Дарієм знайомі трохи менш як рік і весь цей час постійно спілкувалися. Коли вперше побачила новини про Домінікану, в мене був шок, потім подумала, що це монтаж. Навіть запитала в нього, що відбувається, і отримала ту ж відповідь про бабусин подарунок. Як на мене, людям, які мають такі проблеми зі здоров’ям, варто мати якусь заначку на чорний день, але менше з тим. Просто після цієї історії я не можу зараз писати будь-які новини на цю тему. Я вісім років писала новини про допомогу онкохворим, писала про них або до одужання, або як кому судилося... Ми разом плакали, я намагалася їх підбадьорювати. Кожну історію пропускала через себе. Тому після цього скандалу ухвалила для себе рішення усунутися від цієї теми. Не знаю, чи це назавжди, але найближчим часом писати про допомогу не планую. Проте не шкодую ні хвилини, що писала на ці теми», – зазначає вона.

Зрештою, така реакція на вчинок лучанина, на жаль, може суттєво відбитися на інших людях, хто, можливо, справді вкрай потребує допомоги. Так, хлопець міг би пояснити, що має вільні гроші й вирішив їх витратити на задоволення, це його право, і це було б чесніше стосовно тих, хто йому допомагав. Бо фактично перевірити, на що пішли благодійні кошти, можна: треба всього лиш показати виписку з карти та квитанції про закупівлю препаратів. У такому разі все стало б на свої місця. А поки що вона кидає тінь на волонтерську діяльність як таку і декому навіть відбиває бажання працювати в цій сфері надалі. Бо «перегоріти» у волонтерстві, благодійній діяльності – дуже легко.

Юлія МАЛЄЄВА

Від редакції

Своєю чергою, уся редакція Волинських Новин щиро бажає Дарію одужання, як і всім, хто сьогодні потребує допомоги. На цьому прикладі ми намагалися донести нашим читачам, що іноді одна історія може підірвати довіру до потужної і благородної ініціативи. Тож усі учасники благодійності – і ті, хто просить про допомогу, і ті, хто її надають – мають відчувати свою відповідальність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Лучанка Показати IP 10 Лютого 2021 14:49
Про все і ні про що. Ну якщо взяли вже паузу на статтю, то має ж бути якийсь аналіз. Я чекала, що перечислять усі документи, які він надавав для публікацій, звяжуться з лікуючими лікарями за коментарями, спробують підрахувати витрати на лікування, запитають самого винуватця за звітність , так ні - з пустого в порожнє
здравомислячий до Лучанка Показати IP 11 Лютого 2021 18:29
В даній статті мала бути написана наступна інформація: 1)інтерв'ю лікаря який лікує Дарія.2)Виписка з лікарні в якій зазначений діагноз і перелік ліків(препаратів) які потрібні для лікування хвороби пацієнта.3) Інтерв'ю бабулі, яка давала гроші хлопцю(щоб вона підтвердила,що справді дала своєму внукові гроші саме на подорож на відпочинок за кордоном, (чи можливо дала на лікування).4)Довідка з Банку,яка б підтвердила що бабця взяла кредит і саме на яку суму.(Цю довідку може взяти бабуся Дарія). 5)Попросити у Дарія щоб він надіслав звіт коштів які йому пожертвували люди і на що саме витратив ці кошти-тобто чеки,які ліки купував і їхня вартість.Де ця вся інформація у статті?НЕМА!Ви ж журналісти!Ви ж реально можете перевірити достовірність інформаці. Якщо можете-то зробіть це!І напишіть,щоб люди знали.Бо ж людям треба знати правду-тому що вони жертвували свої кошти цьому хлопцеві.Проведіть нормальне розслідування-ви це можете,якщо захочете,тим більше що ви писали не одну статтю у Волинських Новинах про цього Дарія і через своє інформаційне агенство просили допомоги для цього хлопця.
Колега до здравомислячий Показати IP 11 Лютого 2021 22:48
Дивіться, довідку про стан здоров'я пацієнта лікар надає лише з письмової згоди пацієнта, якої Дарій, на жаль, не дав. Банк взагалі не надає інформацію про клієнтів (хіба колекторам) - вона конфіденційна. Виписку з банку бабуля не надасть, бо її не існує. Звіт про витрачені кошти Дарій надати відмовився, заблокувавши номера журналістів. А решта - в процесі.
Лілія до Колега Показати IP 10 Травня 2021 04:47
Виписку з банку можна взяти. Але це може зробити лише та людина, на яку той кредит оформлений. Свого часу мені теж була потрібна така виписка. Я звернулася на гарячу лінію, пояснила ситуацію. І таку виписку мені надіслали на електронну пошту. Абсолютно безкоштовно. Або заплатити 100 грн, і на відділенні все оформлять. Тобто немає ніяких проблем.
Лучанка Показати IP 10 Лютого 2021 16:40
Я не знаю цього хлопця ДАРІЯ. але теж декілька раз допомогу надавала. Думаю не варто засуджувати, за свої вчинки він і сам дасть відповідь, перед ВСЕВИШНІМ. Від цієї хвороби малі шанси повністю вилікуватися, навіть якщо в даний період ремісія. Всім бажаю міцного здоров`я !
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2021 16:55
Ну що тут скажеш, де не ткнись, скрізь стикаєшся з гниллю людини. Маєш лишні кошти, можна теж пожертвувати комусь на операцію, а не летіти в домінікану відпочивати. Дійсно, на мою думку поступок повне дно.
Анонім Показати IP 10 Лютого 2021 17:02
Цей пацик вбиває довіру людей. Завтра, можливо, звернеться за допомогою хтось, хто дійсно потребує на лікування кошти. А люди, що обпеклися на допомозі аферисту подумають , що їх знову хочуть розвести. і пройдуть мимо. В Луцьку десятки, коли не сотні людей, що потребують грошей на лікування, але хайпанув оцей "Ділок". Коли б знаття, що мої гроші підуть на дорогі шмотки і поїздку в теплі краї .........
Я Показати IP 10 Лютого 2021 17:06
Все ж інтуїція мене не підвела. Аж занадто багато за цього Дарія писали, наче у області більш немає кому допомогти! Звісно мені не зрозуміти як це, бути на місці хворого, але це просто смачний такий плювок в душу!
N Показати IP 10 Лютого 2021 19:45
Б..ть, а ви всі хотіли б помінятись з ним, щоб вам збирали ті грьобані кошти? А якби знали, що кожен день може стати останнім то загорнулися б в простирадло і тихо повзли на кладовище? Серйозно? Особливо коли 16 - 20 років ? Якщо він здоровий то інше питання, а якщо дійсно важко хворий, пройшов всі кола пекла лікування і в період коли покращало скористався подарунком і поїхав ,щоб глянути на світ і отримати щось позитивне ,то його можна зрозуміти. Може це його перша така подорож , а може більше й не бути.Захлинається всі злістю. Бог бачив вашу благодійність і воздасть кожному , не переживайте вже аж так(((
маст дай до N Показати IP 10 Лютого 2021 20:42
міг на Світязь з'їздити
До N до N Показати IP 10 Лютого 2021 20:49
Даша успакойся. Ти дно.
Анонім Показати IP 10 Лютого 2021 20:45
Чомусь фоток з домінікани в інсті немає, напевно все ж розуміє що якось не зовсім логічно поступив. Одне діло коли людина за свої гроші десь відпочиває, а інше, коли люди із жалю і для підтримки скидають на лікування, при цьому людина тратить їх на відпочинок. Реально за 1000$ можна всю Європу побачити ночуючи в хостелах. А політ у домінікану в один кінець не завжди штуку коштує, так що хз. У кожного своя голова на плечах, але все ж це дивно
Свій до Анонім Показати IP 10 Лютого 2021 23:58
Ну да, постів в інсті з заголовком " дякую друзі, завдяки вам я зміг відпочити в домінікані" або " дякую завдяки вашим пожертвуванням моя бабуся взяла кредит не на моє лікування, а на мій відпочинок" немає. Ви люди гроші на карту скиньте, а я відпочину! Дійсно, гідний вчинок. Чєл реально підставив людей, які за нього боролись
1 Показати IP 11 Лютого 2021 08:11
Проведіть нормальне розслідування а не переливайте з пустого в порожнє, просили про допомогу значить докази повинен був вам надати що хворий а не аферист.
Відверта Показати IP 11 Лютого 2021 11:31
Радіємо з того, що його спасли людські гроші, а зараз це ще і реабілітація Не всім так везе. Не всі так можуть. Не всі так "вміють".
Лучанин Показати IP 11 Лютого 2021 11:42
Що тут гадати?! Хай покаже договір позики укладений бабою з фінансовую установою, що видала їй позику урозмірі 5тис$ і доведе, що не бреше.
Містянка Показати IP 11 Лютого 2021 12:47
Жаль, що хлопець так і не зрозумів як негарно вчинив, скільком людям вселив недовіру, скільком (таким само хворим) міг би допомогти. Думає лише про себе. Неприємно, навіть гидко. Бог йому суддя.
123 Показати IP 12 Лютого 2021 19:58
Нажаль хлопчина аферист! Виписок вам ніхто не покаже! бо він класно шопився на кошти які давали йому на ЛІКУВАННЯ! не одяг з резевду чи іншого магазину, не ресторани..... в житті все працює з бумерангом! і не буде кому поплакатись як настане біда. бо вже обізвав нас як тільки можна було у свої горе-інтерв'ю
ABC Показати IP 14 Лютого 2021 15:39
Бабуся любить Домінікану?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus