USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

В Україні повернули кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях

30 Грудня 2020 11:15
В Україні розблокували роботу Національного агентства з питань запобігання корупції й повернули кримінальну відповідальність за брехню в електронних деклараціях. Відповідні закони сьогодні набрали чинності.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Документи вчора опублікували у виданні «Голос України». Вони набрали чинності з дня, наступного за днем ​​оприлюднення.

Відновлення повноважень НАЗК

Закон відновлює повноваження НАЗК, у тому числі стосовно суддів і суддів Конституційного суду України.

У документі прописаний порядок реагування агентства на виявлення порушень відповідного закону, виявлення ознак корупційних і пов’язаних з корупцією правопорушень. Встановлюються особливості такого реагування у разі вчинення даних дій суддями або суддями КСУ.

У законі передбачений відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Визначений порядок контролю, повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування; а також порядок здійснення деяких додаткових заходів фінконтроля.

Відповідно до закону, перевірку всіх декларацій здійснює НАЗК, але введений механізм скарги для судді, якщо він відчуває, що в процесі перевірки декларації на нього чиниться тиск.

Відповідальність за брехню у деклараціях

Закон вносить зміни в Примітки до статті 1726 Кодексу про адміністративні правопорушення. Штрафувати будуть у разі, якщо відомості в декларації чиновника будуть відрізнятися від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Зараз цей поріг становить від 100 до 250 таких мінімумів.

З Кримінального кодексу виключили статтю 3661, а замість неї доповнили кодекс новою статтею 3662 «Декларування недостовірної інформації», яка передбачає кримінальну відповідальність за таке порушення.

У разі, якщо відомості в е-декларації відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, це будуть карати штрафом від 2500 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4000 таких мінімумів, за це загрожує штраф у розмірі від 3 до 5 тисяч таких мінімумів або громадські роботи від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також КК доповнено статтею 3663 про кримінальну відповідальність за умисне неподання електронної декларації. За таке порушення загрожує штраф у розмірі від 2500 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Крім того, необхідні зміни внесли і в Кримінальний процесуальний кодекс.

Нагадаємо, на початку грудня Верховна рада відновила повноваження Національного агентства з запобігання корупції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Наталка Показати IP 2 Січня 2021 19:38
пишить проще: дозволено безкарно брехати в е-декларациях на суму до 1 135 000 грн., якщо щось не задекларував на більшу за цю суму штраф лише 2500 грн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus