USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«Вільні люди»: у Луцьку відкрили виставку картин та фотознімків військових і ветеранів

13 Квітня 2024 10:31
У музейному просторі «Окольний замок» в Луцьку 12 квітня відбулося відкриття мистецького проєкту «Вільні люди». Експозицію наповнюють полотна майже 20 українських військовослужбовців та їхні зображення на світлинах фотографа Ігоря Дині.

Про це Суспільному розповіла організаторка експозиції Любава Казмірчук. Із її слів, метою виставки є потреба показати українських захисників не лише як військових, а й як чоловіків, батьків, колег, побратимів.

«На базі центру реабілітації різні такі заходи психологічної підтримки, у тому числі неформальні. Один із таких елементів – це арттерапія. Ми доповнили фото хлопців, які проходили реабілітацію. Дуже хочеться, щоб такі заходи були таким собі неформальним місточком між цивільними та військовими», – сказала вона.
Психологиня зазначила, що картини військових під супроводом художника Дмитра Зінька та фахівців центру реабілітації учасників бойових дій у Луцьку створили в стилі флюїд-арт.
Читати ще: Ляльки-мотанки з Бахмута: в центрі Луцька збирали кошти на потреби 14-ї бригади

Зі слів куратора робіт, художника Дмитра Зінька, техніка інтуїтивного мистецтва, представлена на події, особливо підходить людям, які мало обізнані із живописом.
«Поєднання кольорів через легкість створення картин... Ми старалися, щоб військові відчули себе митцями. Кожна картина є підписана. Просили, щоб військовий назвав свою картину, тобто як він висловлює почуття, емоції на полотні», – зазначив митець.
Героєм мистецького проєкту став військовослужбовець Тарас Сасовський, який став на захист батьківщини в складі волинської 100-ї окремої бригади ТРО, та у боях під Бахмутом був поранений і втратив частини обох ніг.
«Мене лякала невизначеність, мене лякала невідомість: що буде далі після поранення, після ампутації. Війна зламала, не зламала… Точніше, змінила кожного свідомого українця. Нема такої сім’ї, де не було б когось, хто воював», – сказав Тарас Сасовський.

Героїнею проєкту «Вільні люди» стала також військова Алла Сенченко, яка вісім місяців пробула у російському полоні.
«Дякую людям, які не байдужі до нашої волі, до наших втрат. Ваші щирі слова підтримують нас морально. Ми втратили здоров’я. Ми дуже розбиті психологічно, але ми вистояли у цьому нерівному бою», – зазначила волинянка.
Виставка в «Окольному замку», додала організаторка Любава Казмірчук, триватиме орієнтовно два тижні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 13 Квітня 2024 11:18
Найвільніші серед вільних!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus