USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

За кожним кандидатом у депутати «тягнеться» своя історія*

23 Жовтня 2015 11:45
Майбутнє – за ОСББ. Але для цього необхідна тісна плідна співпраця депутата та людей. Кандидати в депутати від «Українського об’єднання патріотів – партії УКРОП» свідомо пропагують створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, розуміючи, що найкраще можна вирішити проблеми «дірок» у сфері ЖКГ шляхом прагматичного планування роботи, ефективного менеджменту та правильного розподілу бюджетних коштів.

Крім того, УКРОПівці впевнені: для того, щоб виборці розуміли, чи переймається обранець громади їхніми проблемами, їм варто всього лише простежити, скільки депутатських звернень та запитів було подано за час його каденції.

Про це повідомили у прес-службі УКРОПу.

Лучанин Віталій Ляцевич - молодий, ініціативний, з певним життєвим та трудовим досвідом, кандидат у депутати Луцької міської ради по округу № 2 від «Українського об’єднання – УКРОП». Він вже устиг попрацювати і у виконавчих органах місцевого самоврядування, і заявити про себе у громадському житті Луцька, й започаткувати власну справу.

- Віталію Миколайовичу, Ви постійно спілкуєтесь з людьми, активно агітуєте, маєте шанси стати депутатом Луцької міської ради. На чому плануєте зосередити свою увагу, коли станете представником громади?

- Я не хочу багато обіцяти виборцям, бо впевнений: той, хто багато обіцяє – мало робить. Хочу зосередитись на основних питаннях – це допомога мешканцям району підшипникового заводу у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), підтримка діяльності створених об’єднань. А ще - мрію перетворити «Дубовий гай», або як його називають у народі «Дубки», в сквер для сімейного відпочинку.

- Давайте зупинимося на допомозі людям у створенні ОСББ. Що конкретно пропонуєте людям?

- У багатоповерхівках, які розташовані на моєму окрузі, - приблизно 50-60 під’їздів. І практично усі мешканці, які там проживають, активно підтримують ідею створення у їхніх будинках ОСББ. Щодо конкретних кроків по створенню об’єднань, то найперше, що потрібно зробити, це провести інвентаризацію будинків. Тобто, реально оцінити стан, в якому знаходяться під’їзди, труби в підвалах, які часто течуть, ліфтів, покрівель, які зіяють дірками. Тільки після усунення цих недоліків, можна пропонувати мешканцям створювати ОСББ.
Зараз лучани платять за утримання будинків в межах 70-150 гривень, в залежності від квадратури квартири. Значна частина цих грошей йде на зарплату працівників житлово-комунального господарства, а на ремонт будинків грошей практично не лишається. Виходить, що люди платять зарплати працівникам «жеків», але за що? За ОСББ – майбутнє. Але для цього необхідна тісна плідна співпраця депутата та людей. А ще люди повинні усвідомити, що ОСББ – це відповідальність кожного мешканця будинку.

- Знаю, що в районі підшипникового заводу є проблеми і щодо місцевого ринку.

- Так, і ці проблеми тривають не перший рік. Підприємці там ледь виживають. Як один із способів вирішення проблеми, запропонував би підприємцям створити кооператив. Крім того, лобіював би виділення фінансової допомоги для створення на ринку сучасних європейських МАФів (малих архітектурних форм), зроблених в одному стилі.

- Ви вже озвучували свою мрію про перетворення «Дубового гаю» на сквер для сімейного відпочинку. А як можна конкретно це зробити?

- «Дубовий гай» внесено до переліку об’єктів природно-заповідного фонду міста як ботанічна пам’ятка природи місцевого значення. У народі цю територію називають «Дубки». При цьому окрім витоптаних доріжок та декількох металевих стовпів поруч, які не освітлюють територію, сміття та згарищ там нічого немає. Тож як депутат, лобіюватиму закладення коштів у міській бюджет, на облаштування цього міні-парку – на встановлення дитячого майданчику, облаштування доріжки з бруківки, реконструювання зовнішнього освітлення, встановлення лавок, урни тощо. Надіюся, що через два-три роки «Дубовий гай» перетвориться на «зелену перлину» Луцька, місце, де люди зможуть насолоджуватись відпочинком.

- Ви йдете в депутати від УКРОПу, членом політради якого є Ігор Петрович Палиця – засновник Фонду «Новий Луцьк». Цікаво, а якісь проекти та ініціативи Фонду були впроваджені на Вашому виборчому окрузі?

- Фонд «Новий Луцк» зробив дуже багато для району ЛПЗ. Зокрема, постійно допомагає дитячим садочкам та школам, які розміщені в цьому мікрорайоні. У навчальні заклади була закуплена оргтехніка, енергоощадні вікна та зроблені низка інших речей. У планах – встановлення в районі ЛПЗ футбольних полів зі штучним покриттям.

За кожним кандидатом у депутати«тягнеться» своя історія

На місцеві вибори у Луцьку міську та Волинську обласну ради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» йде багато незалежних молодих кандидатів, не заплямованих в корупції чи політичних інтригах.

Серед них і Максим Воскресенський. Він закінчив Луцьку гімназію № 21, яка вважається однією з найкращих у місті. Від першого до одинадцятого класу вчителі знали Максима як учня з аналітичним складом розуму та прекрасними математичними здібностями. Молодий чоловік вільно володіє польською, англійською та українською мовами.
Відмінні шкільні знання дали можливість без будь-яких проблем вступити у Луцький національний технічний університет на факультет «Комп’ютерні та інформаційні технології». А вже на другому курсі Максим очолив Студентську раду «політеху». І саме тоді талановитий та амбітний студент Воскресенський активно почав займатися громадською і політичною діяльністю.

Розуміючи, наскільки молоді міста будуть цікаві заходи, чи то інтелектуальні, чи то розважальні, Максим постійно ініціював проведення студентських заходів, брейн-рингів, фестивалів та гутірок, тренінгів.

Максим Воскресенський був у числі тих, хто створював обласну студентську раду, одним із співзасновників Спілки громадських організацій «Молодіжна Платформа». Активність та ініціативність допомогли Максиму перемогти у конкурсі «Молодий помічник депутата» серед 30-ти конкурсантів, і стати «правою рукою» депутата Волинської обласної ради, а нині голови Волинської обласної регіональної парторганізації УКРОПу, кандидата у депутати Волинської обласної ради Вячеслава Рубльова. Максим Воскресенський працював у Луцькому міському відділенні Пенсійного фонду: пройшов шлях від простого спеціаліста до начальника відділення. Зараз – методист Волинського державного обласного навчально-курсового комбінату.

- Максиме Володимировичу, що допомогло стати помічником депутата, і в чому полягає Ваша робота?

- Стати помічником депутата, на мою думку, допомогли досвід громадської діяльності та величезне бажання працювати. Депутат один, а людей до нього звертається багато. Тому як помічник, часто зустрічаюся з людьми, вислуховую та аналізую їхні проблеми. В результаті звернень, спілкування з людьми, були підготовлені депутатські запити та звернення. Крім того, у кожного депутата є встановлені дні прийому виборців, і якщо Вячеслав Рубльов був зайнятий, то приймав людей замість нього. Окрім того, помічник депутата опрацьовує всі пункти порядку денного засідань сесії. Для прикладу, найцікавіше питання «порядків» - прийняття бюджету обласної ради.

Бюджет, який пропонується на розгляд депутата, дається «сирим». Відповідно, помічникам потрібно допомогти депутату визначити, чи виділені кошти на вирішення нагальних проблем по його виборчому округу. Аналізуючи цей кошторисний документ, неодноразово помічав несправедливість щодо розподілу обласного бюджету. Так, чомусь деякі райони вважаються дотаційними, і туди йде 50 відсотків бюджету, а в інші райони йде по 3-4 відсотки. Відповідно, в одному районі і школи відремонтовані, і дитячі садочки утеплені, і спортивні майданчики є. Депутат повинен лобіювати інтереси своєї громади, працювати над тим, аби проблеми громади, яка його обрала, вирішувалися.

- На які райони найбільше спрямовувались кошти?

- Найчастіше, на ті, які знаходяться поблизу Луцька. Крім того, в період перебування при владі представників певної політсили, голова обласної ради визначав, кому скільки потрібно коштів, керуючись особистими зв’язками з тим чи іншим депутатом, головою районної ради.

- Чи часто Ви спостерігали таку ситуацію, коли певні депутати абсолютно не цікавились після виборів своїм округом?

- Досить часто. Для того, щоб виборці розуміли, чи переймається обранець громади їхніми проблемами, їм варто всього лише простежити, скільки депутатських звернень та запитів було подано за час його каденції. Є такі депутати, які за п’ять років не подали жодного звернення від людей, часто ігнорували сесійні засідання. Таких не цікавлять люди та їхні проблеми. Головний інтерес для них - мандат депутата, з допомогою якого легше вирішувати власні проблеми. Але депутатство – це не спосіб вирішувати свої особисті питання.

- Як людям визначитися, за кого з кандидатів голосувати, адже їх балотується чимало, і їхні лозунги всі дуже багатообіцяючі?

- Людям, насамперед, потрібно дивитися, чи депутат йде на ще одну каденцію, чи це балотується зовсім нова в політиці людина. Якщо кандидатом є діючий депутат, то потрібно ретельно вивчити, що він вже зробив, перебуваючи у представницькій владі, які проблеми громади вирішив. Якщо людина нова, то слід зважати на її досвід та досягнення у попередніх сферах роботи, її авторитет. Також потрібно звертати увагу на те, як кандидат спілкується із самими виборцями – чи роздає подарунки (купує голоси) через довірених осіб, чи справді переймається проблемами громади. Якщо людина була замішана в корупційних схемах, то і після отримання депутатського мандату вона буде провертати різні афери, тільки з більшою інтенсивністю.

- Вже за кілька днів громади обиратимуть представницьку владу. Але люди дуже розчаровані владою, а тому явка виборців може бути низькою.

- Як на мене, нинішні місцеві вибори – це можливість почати змінювати нашу країну «знизу». Всі ми хочемо жити комфортно, а для цього потрібно щось зробити самому. Зараз головне завдання обрати відповідальних депутатів, справжніх патріотів, людей дії, а не популістських обіцянок. Підтримайте «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Обираймо сильного голову Волинської обласної ради, команду засновника фонду «Новий Луцьк», члена політради УКРОПу Ігоря Палиці, Луцького міського голову Олександра Товстенюка. Змінимо Україну – розпочнемо з Луцька та Волині.

До роботи чиновників – новий підхід

Ініціативний, відповідальний, комунікабельний – саме так можна охарактеризувати кандидата у депутати до Луцької міської ради по округу №35 від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», представника команди Ігоря Палиці лучанина Олега Князя. Керівник з впровадження проектів ТзОВ УФК, успішний приватний підприємець, громадський діяч.

Ставши дипломованим спеціалістом, Олег Князь більше п’яти років займався проектуванням закладів торгівлі і громадського харчування, керував проектною групою в крупних торгових компаніях Києва (супермаркети СМАК, ЕКОмаркет). При цьому Олега Ігоровича завжди тягнуло додому, адже у Луцьку залишалась його родина, друзі.
Тож повернувшись до Луцька разом із однодумцями зайнявся розвитком торгової мережі, за системою франчайзингу, - налагоджував роботу нової мережі супермаркетів «АВС Маркет». Окрім того, Олег також займається власною справою, в сфері торгівлі і громадського харчування, є приватним підприємцем, одним з засновників ТОВ «Волинська Рітейлерська Компанія».

Досвід громадської діяльності надихав на те, аби спробувати свої сили в якості політика. Тож зараз Олег Князь балотується у депутати до Луцької міської ради по округу №35 від команди Ігоря Палиці, «Українського об’єднання патріотів – УКРОП».

- Олеже Ігоровичу, які цілі ставите перед собою у політиці?

- Хочу допомогти налагодити співпрацю у формі діалогу між місцевою владою і простими людьми, маю бажання брати участь у реформуванні органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств. Мав можливість працювати у великих торгових компаніях, де власник вимагає від підлеглих результат, прибуток. Якщо цього немає, відповідно, працівники працюють неефективно, і їх змінюють. Хочеться, щоб такий же підхід був і до роботи апарату міських чиновників, колективу комунальних підприємств. Звісно посадовці повинні отримувати гідні зарплати, премії за результат. Натомість лучани матимуть якісні комунальні послуги, які вже дуже дорогі, належне соціальне забезпечення, та навіть просто людяне ставлення з боку службовців, до яких вони звертаються. Якщо люди мені повірять, то я зобов’язуюсь бути відповідальним депутатом, вести постійний діалог зі своїми виборцями.

- Зараз Ви дуже активно зустрічаєтесь із виборцями. З якими проблемами приходять до Вас люди?

- Проблеми людей можна розділити на дві категорії: такі, які хвилюють в загальному лучан, і конкретні проблеми на моєму окрузі. Люди скаржаться на холодні батареї, на явні недоліки в роботі «Луцьктепла». А платити за тепло доведеться «по повній», оскільки далеко не в усіх будинках наявні хоча б загально будинкові теплові лічильники. Лучани просто шоковані такими високими тарифами. Але це, на жаль, не вирішити на місцевому рівні. Проте певні заходи можуть вжити і місцеві органи влади. Наше місто повинне брати участь у енергоощадних державних програмах, запроваджувати на місцевому рівні енергоефективні проекти, працювати з Європейським союзом та міжнародними організаціями які допомагають зменшити використання паливних ресурсів.

- Олеже Ігоровичу, у разі Вашого обрання у Луцьку міську раду, у якій депутатській комісії хотіли би працювати?

- Оскільки по своїй діяльності я працюю з підприємцями у сфері торгівлі, знаю проблеми цієї сфери, тому найближчою для мене напевне буде комісія з питань торгівлі, «Послуг та розвитку підприємництва». Хоча я також пов’язаний з архітектурою, плануванням, оскільки займаюсь проектуванням, керував проектною групою, то у комісії «З питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою» напевне теж працював би достатньо успішно.

- Може у Вас уже є певне бачення щодо роботи скажімо у комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою?

- Наше містозараз активно розбудовується, це у першу чергу пов’язано, на жаль, не зі збільшенням надходжень громадян чи ефективною роботою органів влади щодо забезпечення молодих сімей житлом, а через те, що багато простих людей мали валютні заощадження. Те що будують житло, звичайно, великий плюс, проте при будівництві нових будинків і житлових комплексів забудовники не завжди належним чином дбають про благоустрій мешканців новобудов, та мешканців будинків, які проживають поряд. В першу чергу, це стосується облаштування належної кількості місць для паркування авто. Також потрібно вимагати від забудовників влаштовувати дитячі, спортивні майданчики, а то часто виходить так, що мешканці новобудов звертаються за такою допомогою до Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», хоча про це мав би подбати сам забудовник, і місцева влада, коли надавала землю в оренду. Лучан, особливо мешканців густонаселених 33, 40 кварталів дуже хвилює те, що з активною забудовою зменшуються кількість зелених зон, місць для відпочинку, збільшується навантаження на дороги, які не були спроектовані на таку кількість транспорту.

- Олеже Ігоровичу, думаю людям цікаво почути про Вашу сім’ю.

Я нещодавно одружився, дуже люблю свою дружину. Почуваюсь з нею, як ніколи щасливим. Правда передвиборчий період забирає у мене багато часу й енергії, через що не можу приділяти їй багато уваги. Вона, як ніхто, чекає завершення цієї виборчої компанії. Я заспокоюю, що реабілітуюсь після 25-го жовтня і все буде як раніше, навіть більше романтики.

Ірина Белоцька
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
іра Показати IP 23 Жовтня 2015 13:06
Знаю обох хлопців буде голусувати успіхів Вам.
народ Показати IP 24 Жовтня 2015 19:34
Пряме порушення
Анна Показати IP 24 Жовтня 2015 22:48
Ляцевич-непотрібний кандидат, він тягне свою пісню про ОСББ вже давно. Коли балотувався минулий раз, то ходив по квартирах і говорив, що навіть якщо не пройде, то ОСББ - справа його життя. А воз и нынче там.Ляцевич-непотріб.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus