USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.90

ВІП-зустріч з білими трояндами та обіцянка забрати монастирі в УПЦ МП: як предстоятель ПЦУ Епіфаній проводив службу на Волині. Репортаж

10 Травня 2023 17:03
Учора на Волині зустрічали митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія. Вчорашня програма його візиту була не надто насиченою – він здійснив візит до храмів у Нововолинську та зустрівся з місцевою владою.

А сьогодні Інформаційне агентство Волинські Новини завітало на святкову Божественну літургію в кафедральному Соборі Різдва Христового у Володимирі.

Епіфанія зустрічали представники влади, серед яких нардеп Ігор Гузь, голова обласної ради Григорій Недопад, міський голова Володимира Ігор Пальонка.
Священнослужителі влаштували живий коридор для митрополита, який, прийнявши численні букети білих троянд, рушив ним до храму, благословляючи вірян та святих отців.
Але швидко дістатися до собору Епіфанію не вийшло – місцеві дітлахи вітали його віршами та піснями, за що отримали від владики подарунки, а при самому вході дорогого гостя зустрічали короваєм та ще одним букетом. Журналістам було непросто протиснутися крізь натовп сотень вірян, аби зайняти найкраще місце для фотографування та знімання служби у храмі. Хтось навіть сказав: «Не люблю тих кіношників». Проте й самі прихожани не цуралися фіксувати пам'ятну для них службу на мобільні телефони.
Читати ще: У храмі на Волині митрополит Епіфаній очолив літургію


Після помпезного прийому літургія під очільництвом Епіфанія нарешті розпочалася. Під час служби до владців доєдналися і нардеп Вячеслав Рубльов з мером Нововолинська Борисом Карпусом.
Епіфаній у зверненні до вірян наголосив, що Бог звершує чудо, звільняючи українську церкву з-під ярма москви.

«Часто в історії ми бачимо приклади, як тиранія падає, але на її місце приходить не слідування Божому закону, а людська сваволя. Так ставалося під час багатьох революцій: Англійської, Французької, більшовицької в росії. Народ повставав проти деспотизму, але замість того, щоб своє життя надалі будувати на основі Божого закону, починав будувати на законі ненависті. Замість старих тиранів поставали нові. Ми як народ, борючись тепер проти кремлівської тиранії, маємо пам’ятати про необхідність втілення в життя Божого вчення. Бог звершив і продовжує звершувати Своє диво, звільняючи українську церкву з-під ярма москви – цього сучасного духовного Єгипту і Вавилону, дому рабства нашого народу», – зазначив митрополит.
Предстоятель ПЦУ не оминув і постать патріарха РПЦ, агента КДБ Кіріла, наголосивши, що на його руках кров, але деякі священники і досі йому вірять: «Нині одні з радістю приймають волю Божу, інші вперто їй противляться. Останні не хочуть вірити тому, що бачать, та шукають виправдання у волі своїх вождів, новітніх книжників та фарисеїв. Не Христу вони вірять, а новому Каяфі – Гундяєву, – первосвященнику, на руках якого кров. Вірять не Богу, а тому, до чого звикли».
Наприкінці служби десятки священників отримали причастя у вівтарі від Епіфанія. Місцеві священнослужителі подякували Митрополиту Київському і всієї України за проведену службу.
А Епіфаній, своєю чергою, ще раз звернувся до вірян та представників влади, відзначивши, що протягом другого дня на Волині священнослужителі підносять молитву за Україну, перемогу та новітніх Героїв – наших воїнів, які боронять нашу територіальну цілісність. Він наголосив, що свобода і воля для українців – безцінні, і ми мусимо зберегти дар незалежності.

«Ми спільними зусиллями дамо відсіч агресору, який прийшов нас знищити. На деокупованих територіях ми бачимо, що це геноцид українського народу, який триває не одне століття. Нас намагалися знищити, але ми незнищенні, ми незламні й довели це всьому світу. І увесь світ повірив у нашу з вами перемогу, яка обов’язково буде», – ствердив Епіфаній.
Не обійшлося богослужіння і без вручення нагород, зокрема один з церковних орденів отримав нардеп Ігор Гузь, який сказав, що сьогодні ще багато людей у Володимирі не усвідомили, що треба бути українцями в українській церкві. Він зазначив, що оформив депутатське звернення до міністра культури та голови облдержадміністрації, аби вони припинили договір оренди Зимненського монастиря, Низкиницького монастиря і Успенського собору, щоб комісія провела обстеження цих державних споруд, взяла на баланс держави та ухвалила правильне рішення.

«Блаженніший, я вірю і сподіваюся, що найближчим часом ви здійсните службу Божу і в Успенському соборі, і в Зимненському монастирі, і в Низкиницькому монастирі», – звернувся до Епіфанія Ігор Гузь.
Після вручення низки церковних відзнак предстоятель ПЦУ поспілкувався на пресконференції з журналістами та відвідав воїнів 14-ї бригади.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Онуфрій Показати IP 10 Травня 2023 17:32
Дай Боженько Вам здоровячко, та нехай московська патріархія уклониться Вам і вовік вижене з своїх сердець феесбешного люцифера наімя Кирил. Україна та Її церква понадусе, Слава Україні, Слава нашому Війську, Слава (ПЦУ(УПЦ)), Слава нашим Волинянам. Бог з нами...
Олександр до Онуфрій Показати IP 13 Травня 2023 11:40
Отож бо, хай вижене з свого серця кіріла, за якого молиться, і петю, який "подарував" йому церкву. І визначиться нарешті ви ПЦУ чи УПЦ? Бо виглядає що це всього лиш філія УПц.
Байден Показати IP 10 Травня 2023 17:35
Я ж казав - основна мета це захоплення храмів.
жв Показати IP 10 Травня 2023 18:06
"цього сучасного духовного Єгипту і Вавилону, дому рабства нашого народу" - кого там за торою поработили єгиптяни та вавилоняни?)) і саме з древнього Єгипту пішли жреці, які є і нині, контролюючи світові процеси
Альп-418 Показати IP 11 Травня 2023 11:32
Будьмо обачними, аби не викормити чергового доморощеного "кіріла". Шановні українці, не сотворіть собі кумир - не дозволяйте функціонерам від релігії обростати коштовними цяцьками, одежами, автівками і маєтками. Бо все повториться знов і знов... Як же ріже око ця мирська пиха, корони і златом шиті каптани. Спустіться на землю нарешті!..
Роман Показати IP 11 Травня 2023 17:54
А де Михайло Зінкевич?
Добродій Показати IP 11 Травня 2023 23:53
Розкольники! Як в лихих 90-х нічого свого а лише віджате!!
Олександр Показати IP 12 Травня 2023 13:05
Як гарно сказано "помпезної зустрічі" вся суть пцу є помпезність і показуха. Хай би розповів як він (єпіфаній) молиться за здоров'я того ж агента КДБ гундяєва. І за свого митрополита климента Куща.
Віра Показати IP 13 Травня 2023 09:14
В статті гарно описано все, що засуджував Христос. Ця людська пиха розбещує священнослужителів і через неї до Церкви йдуть 'працювати' багато недостойних, просто заради влади, почестей, грошей та майна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus