USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

«Війна ідентичностей та культур». У Луцьку Фіолет грав лірику та збирав кошти на дрони. Фоторепортаж

28 Січня 2024 12:29
27 січня фронтмен гурту Фіолет Сергій Колос Мартинюк у Волинській державній обласній універсальній бібліотеці імені Олени Пчілки вдень розповідав про свій новий роман «Кушмарджак», а ввечері разом із учасниками команди відіграв для лучан перший в історії гурту акустичний концерт зі струнними в академічному обласному театрі ляльок.

Впродовж вчорашнього виступу фанати творчості команди з Києва могли не лише насолодитися старими та новими хітами і віршами Сергія Мартинюка, а й підтримати Збройні сили України. Концерт Фіолет розпочав із треку «Романтика».

Читати ще: Про стосунки, війну, ПТСР та страхи родом з дитинства: у Луцьку фронтмен «Фіолету» Сергій Мартинюк презентував свій роман «Кушмарджак»

«Сьогодні ми страшенно раді вас вітати. Для мене цей зал дуже знаковий. Я пам’ятаю, як підвела оркестрова яма, але всі залишилися живі. Я вдячний кожному, хто сьогодні прийшов, бо ви бачили, що наш тур не просто про музику та пісні. Цей тур також про збір на FPV-дрони для наших друзів, волонтерського штабу «Ангар», тому сьогодні буде й аукціон із супер ніштяковими лотами. Поїхали!» – закликав Колос.
Відзначимо, що гітарист Фіолету Роман Андрухів відзначав день народження, з чим його аплодисментами привітали лучани.
Впродовж виступу в акустиці звучали пісні, які вже з’явилися у час повномасштабної війни: «Поживемо-побачимо», «Дівчисько», «На Чорному морі».
«24 лютого. Скоро вже два роки, як в Україну розпочалося повномасштабне вторгнення. Мені та багатьом моїм колегам здавалося, що про музику на довгий час можна буде забути… Про вірші, книги, українське кіно, що це точно не на часі. Бо Україна від кожного з нас вимагає кількох речей: або йти воювати, або волонтерити, або займатися тим, що наближає перемогу. Але, цитуючи класиків: «Це війна ідентичностей, війна культур». Чому тоді росіяни століттями намагалися знищити нашу мову, нашу літературу, нашу інтелігенцію? Тільки з однієї причини – це основа основ, це те, на чому тримається ідея України, нашої ідентичності, що відрізняє нас від русні.

Наступна пісня з’явилася незадовго після повномасштабного вторгнення і стала реакцією на те чергове пекло, в яке нас кинула русня, з вдячністю до кожного, хто замість затишних стін свої квартир, домівок, робіт, кар’єр пішов в окопи, тим, хто назавжди залишив там своє життя», – анонсував Сергій Мартинюк пісню «Говори».
Зіграла команда і треки, які давно полюбилися публіці: «Чуєш, небо», «Вона моя», пісню «Космос за нас», яка в Сергія Мартинюка асоціюється з «Бандерштатом».

Читати ще: Любов, карантин і жертовність: лідер «Фіолету» презентував у Луцьку «Короля дощу»

А далі на сцену вийшов ведучий Славко Мазурок, який провів обіцяний Колосом аукціон на підтримку ЗСУ. Тут лучани боролися за розмальований тубус, тризуб-підвіску, збірку віршів Сергія Мартинюка «Реп’яхи», в якій він ексклюзивно дописав новий вірш від руки, картку, яка дозволяє відвідувати усі концерти Фіолету, фліску брата фронтмена Фіолету Богдана, який воює у лавах «Азову».

Найбільша боротьба розгорнулася за Прапор України з підписом Валерія Залужного, за який вдалося виручити 28 тисяч гривень. Загалом же під час аукціону зібрали близько 62 тисяч гривень, частина коштів за продані на концерт квитки також піде на ЗСУ.
Саме українським воїнам була присвячена наступна пісня «Мати-мачуха». Продовжилася воєнна тематика композиціями «На Чорному морі чужі кораблі» та «Заряджай».
Тим часом на сцені з’явилися обіцяні музиканти зі струнними, додавши родзинки пісням Фіолету. Але для лучан звучали не лише пісні, а й вірші від Колоса.
Не обійшовся виступ команди без фірмової депресивно-суїцидальної лірики, яка за словами самого Колоса, притаманна Фіолету. Особливо чуттєвим було виконання пісень «Зовсім не боляче» та «Тиша». А попрощався з луцькою публікою гурт треком «Кохана».
Однак лучани не відпустили Фіолет просто так, викликавши команду на біс. Сергій Мартинюк з Фіолетом зіграв ще кілька пісень, зокрема пісню українських повстанців УПА «Лента за лентою».
Сьогодні Фіолет продовжить тур концертом у Львові.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пупкін Показати IP 30 Січня 2024 01:20
А чому це київський гурт, це хлопці з Луцька, просто живуть в столиці, Фіолет то луцьк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus