USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Війна поза фронтом: розповідь бійця про його «непокору»

13 Грудня 2014 14:37
Солдатам доводиться воювати не лише на лінії вогню, але й поза нею, відстоюючи свої права. Про історію одного «непокірного» бійця 51 бригади - у сюжеті програми «На периметрі» на телеканалі ZIK.

Доля 51 бригади з Володимир-Волинська має стати повчальною для кожного солдата і командира. Бійці першими понесли втрати під Волновахою та улітку опинилися без підтримки Міноборони в оточенні під Луганськом. Тоді вимушено перетнули кордон з Росією. Та влада охрестила їх дезертирами – хоча ніхто з солдат в Росії не залишився. День Незалежності хлопці зустріли в Іловайську. Після цього пригоди солдат в зоні АТО не закінчуються. Їх начебто відпустили додому, віддали наказ здати зброю, а потім оголосили, що хлопці зробили це самовільно.

Військовий Юрій Юрків розповідає: у військкомат він прийшов добровільно, а звідти його, начебто на навчання відправили на передову.

«У військкоматі мені сказали, буцімто ми поїдемо, буквально на два тижні, навчатися на полігон. А коли ми вже виїхали, то, побачили, на телефонному GPSі, що ми – в Луганській області», – розповідає Юрій.

«Дійсно, звертаються військові з зони АТО, які мають дуже великі підозри, що вони – необліковані солдати. В умовах бойових дій облік військових ведеться не за номерами частин, а за номерами польової пошти. І, фактично, інформація про дислокацію військ не повідомляють службовцю, адже це є військовою таємницею. Однак такі речі повинні фіксуватися в відповідних журналах та дерективах. Вони і є однією із підстав визнання учасника АТО учасником бойових дій», – пояснює адвокат Назарій Олексюк.

Після семи місяців служби хлопців ощасливили тим, що вони їдуть додому. Командир усно повідомив бійцям, що вони мають здати зброю в штаб АТО, який на той час дислокувався в селищі Побєда, на Донеччині. Однак після того, як солдати виконали наказ командира, їх звинуватили у непокорі.

«Наказ читався зранку. А ми прибули лише ввечері. Тож ми його просто не могли чути», – розповідає військовий Юрій Юрків.

А далі начальство дало вибір – або на передову, або в прокуратуру. Декілька сміливців, серед них і Юрій, вирішили судитись. Але після паперової тяганини у феміді чоловік підписав із військовою прокуратурою договір. Йому дали 18 місяців умовно. Втім, цьому передували погрози: «Якщо ми вас передамо у Харківську прокуратуру, ви побачите, як працює державний механізм. Вас скоро посадять і ви нічого не доб’єтеся. А потім батьки будуть витрачати великі гроші для того, щоб вас викупити», – пригадує слова військових прокурорів Юрій.

Та навіть після пережитого чоловік не хоче відсиджуватись вдома під час війни. Але захищати країну у рядах Збройних сил України вже не буде – піде у добровольчий батальйон.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus