USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Військовий хоче врятувати ставок на Волині, але той – у руках горе-орендаря

14 Квітня 2024 06:46
Ставок у селі Бортнів Поромівської громади на Володимирщині раніше збирав на відпочинок людей з усього району. Тепер його перетворюють на болото.

Військові готові облаштувати там гарний пляж. Але хто стоїть на заваді? Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

На березі – розвалена стара будівля, розкидані пляшки, два прогнилі столики. У ставку замість карпів і карасів можна зловити хіба що старий пакет чи мішок з-під будівельного сміття. Такий вигляд нині має водойма в селі Бортнів. Дев’ять років тому тут збиралися не лише місцеві: на відпочинок до води з'їжджалися з усього району.

«Я це озеро пам'ятаю змалечку. Ми пасли корів і ціле літо пропадали на цьому ставочку. Він був нормальний, з усіх сторін можна було заходити і купатися», – пригадує місцевий житель Роман.

«Риба була. Я ще був маленький, то пам'ятаю, що з татком приїжджали мотоциклом. Тут не було де сісти, людей було дуже багато. І береги, і пляжі були гарні, зелена шовкова травичка росла», – додає місцевий житель, військовослужбовець Дмитро.

Він із 2014-го боронить українську землю, нині воює у складі 14-ї бригади. На Волинь приїхав на кілька днів у службове відрядження. Кожне таке повернення додому, каже, розчаровує. Бачить, що поки він із побратимами ризикують власним життям, щоб зберегти Україну, люди в тилу палець об палець не вдарили, аби зберегти бодай місцевий ставок.

«Заростає, руйнуються береги, замулюється... Потрібно рятувати», – наголошує Дмитро.

Хоч і зайнятий на фронті, Дмитро готовий узятися за порятунок ставка для села, місцевих, трьох своїх дітей і військових, яким ніде проходити реабілітацію. Дмитро очолює Спілку ветеранів АТО Поромівської громади. Каже, що лави ветеранів війни постійно поповнюються, а от місць для їх відновлення та соціалізації – обмаль.

«Війна триває, але велика кількість моїх побратимів уже проходять реабілітацію. Поранення, контузії – і їм потрібна реабілітація. Немає куди далі тягнути, потрібно займатися їх соціалізацією», – зауважує Дмитро.

Два роки тому військовий запропонував сільраді організувати локацію для реабілітації ветеранів війни на цьому ставку, а заодно відновити місце відпочинку для місцевих. З бюджету не просив ні копійки – лише дозвіл. Та й того не отримав. Пояснили, що до 2030 року водойма має господаря.

В 2005-му тоді ще Іваничівська районна адміністрація віддала її в оренду жителю Нововолинська. Такий собі підприємець Михайло Грищук мав розводити там рибу. От тільки за дев’ять років у Бортневі не бачили ні орендаря, ні тим паче його риби. Бо вести там господарство чоловік і не планував.

«Треба було рибу продавати. Щоб мати зачіпку для контролюючих органів, що мають озеро, що мають право рибу продавати. А рибу привозили з Лимана», – каже місцевий житель Сергій.

«Людина показує на папері, що займається вирощуванням риби, і просто продає контрабандну рибу. Це моє припущення, не можу стверджувати», – зауважує Дмитро.
Читати ще: За 13 тисяч: громада на Волині віддає в оренду ставок на 10 років

Журналісти намагалися зв'язатися з орендарем Михайлом Грищуком, але його телефон – поза зоною. У сільській раді, як виявилося, на горе-орендаря звернули увагу лише рік тому. Мовляв, оренду платив вчасно, тому претензій не було.

«566 гривень він платить за ціле озеро на рік. Копійки, бо це було у 2005 році. Нормативно-грошова оцінка маленька і водні об'єкти не були... Зараз це вже було б 20-30 чи, можливо, 50 тисяч гривень на рік», – коментує голова Поромівської громади Олег Савчук.

Він запевняє, що вже запустив процес розривання з орендарем договору: «Виїхали безпосередньо на об'єкт. Є підписи учасників комісії. Склали акт про те, що ставок перебуває в поганому стані».

«Не проводяться рибоводні меліоративні заходи, укріплення берегової зони, заліснення, викошування жорсткої водянистої рослинності, охорона джерел водопостачання, зариблення ставків цінними видами риб. На території ставка розміщений тимчасовий будиночок для охорони, який теж перебуває в занедбаному стані, а саме: покрівля та віконні рами відсутні, частково зруйновані стіни», – вказано у висновку комісії.

Унизу – п'ять підписів. Це підписи членів комісії, які виїздили на ставок і складали акт. Вони підписалися під тим, що ці порушення є підставою для розірвання договору з орендарем Михайлом Грищуком.

Серед них – підпис очільниці земельного відділу Ірини Шевчук. «Якби були підстави розірвати догорів, ми його давно розірвали би… Немає підстав», – коментує, однак, вона. Навіщо підписала документ і чому раптом вирішила, що підстав розривати договір немає, Ірина Шевчук не каже.

Так само й еколог, який теж поставив підпис в акті. «Коли виїжджали, то порушень не було. Ставок доглядався, доглядається. А щоб розірвати договір, то не до мене ці питання», – говорить державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища області Микола Кривонюк.

Про те, що члени комісії чомусь перевзулися, голова громади знає. Ба більше, стверджує, що на них вплинув сам орендар. «Ми ж не підробляли його підпис. Після того, як він зустрівся з тим чоловіком, то частково його думка помінялася. Яка там була ситуація? Я свічку не тримав, але таку ситуацію я знаю», – каже Олег Савчук.

Та підписів із документів не зітреш, і договір взялися розривати. Оскільки в оренду Михайлу Грищуку ставок дістався від вже ліквідованої Іваничівської районної адміністрації, розірвати його можна лише через суд. Якщо суд задовольнить звернення, то ставок перейде в комунальну власність Поромівської громади. Тоді, за словами голови громади, водойму можна буде віддати в оренду спілці ветеранів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus