USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Влада у Луцьку боїться мирних зібрань?

28 Серпня 2015 18:30
Законодавче врегулювання мирних зібрань не давало б владі зловживати повноваженнями та заважати волевиявленню громадян. Відповідні пропозиції обранці луцької громади підготувати столичним чиновникам. Втім, перепоною у вирішенні суспільної проблеми стала політика.

Про це йшлося під час 77-ї сесії Луцької міської ради вчора, 27-го серпня.

На розгляд депутатів запропонували Проект рішення «Про звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України про невідкладне законодавче врегулювання питань проведення мирних зібрань».

Член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук розповів, що це звернення є вкрай важливе для кожного українця. Мовляв, неврегульоване законодавчо питання мирних зібрань створює спокусу для влади перевищувати свої повноваження та не давати висловлювати думку неугодним владі громадянам.

«Донедавна проблема мирних зібрань стояла дуже гостро, зокрема, під час Революції Гідності. Втім, досі в жодному правовому акті немає поняття «мирні зібрання». Якщо це було б запроваджено раніше, то, можливо, вдалося б уникнути кровопролиття. Ще під час правління Януковича було рішення Європейського суду з прав людини, що Україна мала б це питання врегулювати. Ми бачимо, що актуальність питання досі лишається. Це потрібно для того, аби влада не заважала проведенню мирних зібрань, а окремі громадяни цим не зловживали», - розповідає Поліщук.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що луцькі обранці хочуть від Києва чітких пояснень, що таке «мирні збори».

У зверненні до Верховної Ради України луцькі депутати підготували низку рекомендацій:

- Дати визначення суті мирного зібрання, чим, зокрема, забезпечити чітке та беззастережне виявлення дій, які не відповідають суті мирного зібрання;

- Забезпечити класифікацію видів мирних зібрань;

- Забезпечити право громадян на альтернативну думку щодо організаторів та учасників певного мирного зібрання в адекватній йому формі;

- Встановити права та обов’язки організаторів, учасників заходу;

- Встановити права та обов’язки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо забезпечення проведення мирного зібрання;

- Встановити обов’язок адресатів вимог мирної протесної акції до її початку або в найкоротший термін з моменту початку, персонально або за участю третьої сторони вступити в переговори з учасниками заходу з метою запобігання загостренню протистояння сторін;

- Визначити право громадян у певних випадках на організацію та проведення акцій непокори;

- Визначити відповідальність за протиправні дії під час проведення мирних зібрань;

- Визначити процедуру та право на невідкладне оскарження в суді рішення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб.

Втім, голосування не виправдало сподівань авторів Проекту рішення депутатів групи «Новий Луцьк», адже за це врегулювання мирних зібрань проголосували лише 8 депутатів із 33-х присутніх.

Депутат Андрій Осіповпопросив повторного голосування й закликав колег підтримати.

«Колеги, це ж не політичне питання чи чиїсь власні інтереси, це питання, яке торкається кожного українця й воно потрібне нашому народу. Підтримайте, будь ласка, якщо столиця це не врегулює, то маємо підштовхнути її до цього ми. А звернення направимо і в інші міськради, аби вони теж висловили свою позицію. Якщо ви не голосуєте, бо у Проекті рішення є якісь недопрацювання – називайте їх, вносьте корективи. Головне, аби ми його ухвалили», - закликав депутат.

Втім, пропозицій для вдосконалення звернення ніхто не вніс, а друге голосування теж «провалили» - 10 голосів «за».

За це не дала жодного голосу ВО «Свобода», лише один голос від фракції «Солідарність» та з мінімальною підтримкою виступила ВО «Батьківщина» - три голоси. Одностайно Проект рішення підтримали члени депутатської групи «Новий Луцьк».

В цілому, «за» проголосували: Бас Тарас Михайлович, Бондарук Валерій Анатолійович, Голєва Олена Василівна, Козюра Андрій Григорович,Никитюк Володимир Сергійович, Осіпов Андрій Олексійович, Пиза Олександр Зіновійович, Поліщук Ігор Ігорович, Шиба Богдан Павлович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Хлоп Показати IP 28 Серпня 2015 19:12
Більше всього влада боїться депутатів Осіпова та Поліщука!))
Юрист Показати IP 28 Серпня 2015 20:35
Ще в 2012 році у ВРУ зареєстовано законопроект №2450 “Про мирні зібрання”Якщо адвокат незнає законів то звісно що він і законопроектною роботою не цікавиться.Але пане адвокате закінчились теми для піару!???Чи вирішили о до Києва допригнете!!??Та на цих виборах е хоч в міськраду попадіть.Бо своїх батьківинців ви продали як і самого себе тепер до інших політичних сили крім Укропа вам зась
123 Показати IP 28 Серпня 2015 20:52
Права бояться перенасичені владою та переповненні люттю.
Осіпову Показати IP 28 Серпня 2015 22:52
Ти і є Луцька владаю.А коли люди перекривали пр.Пермоги з відгуками "Любові" в твій адрес та Бондаруків за шахрайство і приходили в обласну друкарню та на Ковельську,чому ж ти як влада ховався і взагалі з Київського мадану не виїджав!!??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus