USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Владика Михаїл закликає перенести День сміху і рибні дні

9 Лютого 2010 15:05
Сьогодні архієпископ Луцький і Волинський Михаїл УПЦ Київського патріархату скликав прес-конференцію у Василівському жіночому монастирі. Владика звернувся до волинян із спеціальним посланням – Словом на Великий піст.
Владика наголосив на важливості Великого посту, який розпочинається 15 лютого. І закликав належно провести його, прикладаючи особливі старання у духовному вдосконаленні.
Архієпископ оприлюднив звернення щодо Великого посту до керівників області, міст, районів і сіл, засобів масової інформації, журналістів, працівників культури, власників та директорів розважальних закладів, місць громадського харчування та всіх православних.
У документі високопреосвященний просить посадовців та інших достойників не перешкоджати християнам проводити піст. Натомість, створювати відповідні умови для особливого настрою.
Текст «Звернення щодо Великого посту»:
«15 лютого православні християни вступають у Великий піст – період особливого настрою, час стримання і покаяння. Цей час вимагає обмеження не лише в харчуванні, а й у веселощах. Тому звертаємося до голів облдержадміністрації та обласної ради, керівників районів, міських і сільських голів із закликом не призначати на ці дні різноманітні творчі звіти і конкурси, розважальні концерти, усілякі забави, а до всіх християн – ігнорувати їх проведення.
Закликаємо директорів теле- і радіоорганізацій, журналістів максимально обмежити в ефірі розгульну музику, планувати стримані передачі. Це не означає, що мистецькі редакції не матимуть роботи. Великий піст – чудова пора для популяризації класики, сакрального мистецтва, глибоких джерел української культури, прощ, святих місць, життя угодників Божих, ревних християн.
У цей час храми вбрані в чорне, богослужіння постові, а за стінами церков – регіт, нестримні розваги. І щороку це влаштовують саме на Великий піст. Хіба це не святотатство, не знущання з українців, для яких віра завжди була понад усе? Це нищення нашого менталітету, нашої самобутності. Позбавмося врешті-решт цієї радянської спадщини! Українці здавна шанували Великий піст і його порушення вважали за гріх.
Належне дотримання Великого посту – це і відродження давніх традицій нашого народу, і смирення перед Богом, через яке можемо сподіватися на Його ласку. Раз і назавжди відмовмося в цей період від веселощів, які можна влаштувати в інший час.
Закликаємо у закладах громадського харчування перенести рибні дні з вівторка і четверга на середу і п’ятницю, як це було заведено, поки традицію не відмінили більшовики.
Особливого смирення закликаємо дотримуватися під час Страсного тижня. Цього року Страждальний четвер припадає на так званий день сміху (1 квітня). У церквах читатимуть дванадцять страсних уривків із Євангелія на знак страждання і розп’яття Ісуса. Наступного дня – День похорону Спасителя. А поза храмами – сміх? Це насмішка над Христом, яку більше 70 років насаджував радянський режим. Це гріх, який волає до Небес.
Закликаємо організаторів таких заходів не глумитися над почуттями вірян, над Самим Богом і перенести всі веселощі на інший час.
Тож присвятімо Великий піст Господу і хай Він усіх нас оберігає від зла», - закликає архієпископ Луцький і Волинський, керуючий Волинською єпархією УПЦ КП Михаїл.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Прихожанка Показати IP 9 Лютого 2010 15:42
І заради Великого посту наш архієрей пересяде зі свого дорогого "крайслера" на скромнішу машину.
Борщевич Показати IP 9 Лютого 2010 18:24
Шановна прихожанко, ну не треба без причини iронiзувати. У владики Михайла направду, дуже розумне послання. Але я питаю: а що, бари та ресторани, що належать священикам УПЦ-КП як спiввласникам, на час Великого посту закриються? Хай би владика Михайло дав таке розпорядження. Я знаю, наприклад, що священик села Лище Луцького району Вiктор Пушко - власник двох барiв у Луцьку. Хай би на час посту цей священик скасував у цих барах продаж спиртного, стриптиз й таке iнше. Правда, дехто може заперечити: "А чого ви лізите куди вам не треба?зайшли до церкви і помолились,а що там відбувається це не ваші проблеми". Але я на це мушу сказти наступне. Релігійний провідник має навчати,перш за все,прикладом власного життя.Тому для мирян є дуже важливо знати,як він себе поводить. На жаль, цього в окремих священикiв УПЦ-КП я не бачу.
Вікінг Показати IP 9 Лютого 2010 20:12
Глузувати з приводу авто безглуздо. Сприймайте священиків як слуг Господа. А за свої гріхи нехай розплачуються перед Богом. Усі ми грішники. Важко сказати як би я поводив себе на місці Михаїла, тож важко у чомусь засуджувати
Роман Показати IP 9 Лютого 2010 23:20
церква це і є зло. (не повязувати з вірою).
Прихожанка Показати IP 10 Лютого 2010 09:42
Ось-ось: релігійний проповідник ще й монах має навчати прикладом свого життя, й іронія щодо машини - не іронія, а факт.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus