USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

5 вересня: свята, події, факти. Всесвітній день братів і сестер та День туристичної журналістики

5 Вересня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день благодійності, Всесвітній день братів і сестер, Всесвітній день множинної мієломи, День туристичної журналістики, День запізнень, Міжнародний день жінок корінних народів.

У Бразилії – День Амазонки, у Гватемалі – День архітектора, в Албанії – День беатифікації Матері Терези, в Індії – День вчителя, у США – Національний день піци з сиром, а також сьогодні – День тропічних лісів Амазонки.

Православна церква України сьогодні вшановує пам’ять пророка Захарії і праведної Єлисавети; преподобномученика Афанасія Брестського, ігумена; поминають благовірного князя Гліба.

Іменини за новим календарем святкують Гліб, Давид, Єлизавета, Захар, Іраїда, Максим, Олексій, Раїса, Юхим.

Народилися

Цього дня народилися італійський філософ і письменник Томмазо Кампанелла, німецький композитор і піаніст Йоганн Крістіан Бах, художник, скульптор, поет Михайло Гаврилко, британський письменник і журналіст Артур Кестлер, британський співак і рок-музикант Фредді Меркюрі (Фарух Балсара), український художник-ілюстратор Валентин Гордійчук, український кінорежисер Сергій Лозниця, німецький футболіст та спортивний функціонер Маттіас Заммер, український футболіст та тренер Сергій Ковалець, американська акторка Роуз Макгавен, українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка Тетяна Гуцу, український хокеїст, восьмиразовий чемпіон України Сергій Бабинець, український піаніст та композитор Арсен Яковенко.

Події

1015 – у боротьбі за київський престол князь Святополк убив брата Гліба.

1698 – щоб прищепити своїм підданим моду, заведену в інших європейських країнах, Петро I встановив податок на бороди.

1755 – британська влада почала депортацію французьких поселенців з Нової Шотландії (Канада).

1793 – Французький національний конгрес встановив Режим Терору для захисту революції.

1800 – Королівство Великої Британії захопило Мальту.

1905 – підписання Портсмутського договору, закінчення російсько-японської війни.

1918 – Рін-Тін-Тін, німецька вівчарка – перша кінозірка. В Першу світову війну у Французькій республіці американський солдат підібрав у розбомбленому розпліднику крихітне цуценя й відвіз із собою. Пес виріс надзвичайно розумним, знявся майже в трьох десятках фільмів кіностудії Warner Brothers, вів на радіо власне шоу й заслужив почесну Зірку на голлівудській Алеї слави.

1929 – прем'єр Французької республіки Арістід Бріан запропонував об'єднати європейські держави в одну.

1939 – США проголосили нейтралітет в Другій світовій війні.

1957 – вийшов у світ роман Джека Керуака «На дорозі» – одна з найкращих книг про покоління бітників.

1964 – група The Animals посіла перше місце в американському хіт-параді зі своєю версією пісні The House of the Rising Sun.

1986 – в Австралії повністю скасували смертну кару.

1998 – пісня If You Tolerate This групи Manic Street Preachers очолила чарт. Того ж дня вперше за свою довгу історію група Aerosmith очолила американський хіт-парад з піснею I Don't Want to Miss a Thing, саундтреком до фільму «Армагеддон».

2005 – катастрофа Boeing 737 в Індонезії, 149 загиблих.

2014 – у засідці під Веселою Горою і Цвітними Пісками на Луганщині українські війська втратили 42 бійці загиблими і зниклими безвісти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus