USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Владика Святослав Шевчук продовжить напрацювання Гузаря

25 Березня 2011 14:45
Владика Святослав Шевчук презентує ту групу єпископів, духовенства і взагалі середовища УГКЦ, яке об’єднувалося навколо кардинала Гузара, яке виробило нову політику східної ідентичності греко-католицької церкви. І однозначно, що владика Святослав буде діяти в контексті тих напрацювань, які владика Гузар і його середовище напрацювало за 10 років керування церквою.

Про це 25 березня в коиментарі ZAXID.NET повідомив релігієзнавець Андрій Юраш.

Як зазначив Андрій Юраш, хоч кандидатуру Святослава Шевчука і не називали серед найймовірніших кандидатів на главу церкви, але «було очевидно, що за відсутності однозначного лідера», потрібен був «беззаперечний кандидат, який навколо себе зможе об’єднати чи абсолютну більшість чи більшість єпископів». У цьому контексті і був обраний Святослав Шевчук.

«Кандидатура Святослава Шевчука є дуже цікавою й, мені здається, багатообіцяючою для УГКЦ у кількох контекстах. Він - добрий богослов. Я неодноразово чув у середовищі УГКЦ, тодішній отець, тепер владика Святослав, тоді був першою духовною особою УГКЦ, яка отримала вищу богословську (на рівні докторату) освіту за кордоном. Він один з перших залишив Україну для богословських студій, повернувся десь у 1993-94 роках. Докторат, напевно, трохи пізніше був отриманий. Очевидно, що він має дуже добрий богословський римський вишкіл, тобто це особа, яка справді знана у Римі, - зазначив Андрій Юраш. - Друга обставина, що сприяла появі його кандидатури на виборах Глави УГКЦ в останній період, це те, що він, попри римську освіту, презентує ту групу, середовище єпископів, духовенства, і взагалі середовища УГКЦ, яке об’єднувалося навколо кардинала Гузара, яке виробило нову політику східної ідентичності греко-католицької церкви. І однозначно, що він буде діяти в контексті тих напрацювань, які владика Гузар і його середовище напрацювали за 10 років керування церквою».

Як повідомив релігієзнавець, із 2000-го року Святослав Шевчук працював у Львівській семінарії Святого Духа, до 2009 року був префектом, віце-ректором, віце-деканом богословського факультету. «Шевчук є одним з найяскравіших продуктів оцього середовища українського католицького університету. А хто буде сумніватися, що богословське середовище УКУ спричинилося до формування й утвердження нової політики ідентифікаційної греко-католицької церкви», - сказав Юраш.

На запитання ZAXID.NET , чи не стане молодий вік владики – 41 рік – на перепоні у спілкуванні з іншими представниками Церкви, п.Юраш зазначив, що Святослав Шевчук відомий як дуже добрий адміністратор і організатор.

«Він показав свої менеджерсько-організаторські здібності на всіх посадах, які я вже перерахував. Крім того, він ще був особистим секретарем і керівником канцелярії кардинала Гузара, тобто він вміє комунікувати, співпрацювати, керувати великою кількістю людей, чи це семінаристів чи тепер власне єпископів, і всією Церквою. 41 рік – це період зрілості. Це період розвитку таланту, який має людина, це період, коли можна віддатися з найбільшою енергією. Людина в старшому віці, можливо, і є з більшим досвідом, з чіткішими принципами, вона розуміє, їй ближче до переходу в інший світ, вона, може, більше відчуває відповідальність і зобов’язання – це так, але в неї менше енергії, запалу», - зазначив Андрій Юраш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus