USD 39.56 39.90
  • USD 39.56 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.75 9.87

Водойма перетворилась на болото: лучанин закликає очистити заплаву Стиру

4 Вересня 2022 11:58
Житель Луцька просить очистити водойму в заплаві річки Стир, що у районі вулиць Гнідавська – Ковельська.

Петицію з відповідним проханням 30 серпня зареєстрував Валентин Мамосюк.

Автор звернення зазначає, що заплава річки Стир в Луцьку була створена з метою забезпечення стратегічним запасом води міста. Також вона мала слугувати рекреаційною зоною, бо в місті немає великих водойм.

Читати ще: Небайдужі лучани просять очистити заплаву Стиру, аби в разі масштабних пожеж Луцьк мав доступ до води

Крім того, заплава являється великим нерестовищем для риби. Рибальські організації щосезонно проводять зариблення, але ці зусилля тепер марні, тому що рівень мулу вже занадто високий і при меженному (маловоддя) періоді річки риба там існувати не може. Лучанин наголошує, що через це повноцінно не відбувається нерест.

«За останні десятиліття не здійснювалось ніяких робіт щодо очистки річки, внаслідок чого Стир перетворився на болото. Вимагаю проведення очисних робіт річки по всій протяжності містом», – йдеться в петиції.

Підтримати петицію можна за посиланням. До кінця збору підписів залишилося 10 днів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 4 Вересня 2022 13:43
При влаштуванні затоки була допущена помилка у влаштуванні поступлення води.Вода забиралась через труби значно вище по течії,на трубах була дамба з плит. повені зруйнували дамбу і весняні потоки несли мул,який поступово осідав у широкій частині штучної затоки.Просто проектувальники не врахували закон Бернуллі.Для очистки затоки від мулу потрібен земснаряд-дуже дороге задоволення.Засипати протоку у верху затоки і прорити десь посередині (прибл. навпроти стовпа).У воєнний час проведення таких затратних робіт не досить аргументоване.
К.лучанин до Василь Показати IP 4 Вересня 2022 18:09
Ця затока стала затокою після того як було вирівняне русло ріки Стир. Старе русло ріки проходило з таким вигином біля будівлі старого корпусу 3 школи та підмивало берег і будівлі лучан того району.Також русло вирівняли напряму від мосту на ковельській до Бена мосту. Так було! Старожили це знають. Цю так звану затоку ще називають болотом Фуріва.Він курував розчищенням( розширенням) русла. Там стояв земснаряд, який трохи попрацював і зник. Ці роботи були затратними для бюджету і їх визнали безперспективними. Місцеві бонзи хотіли зробити там парк відпочинку, але ця ідея не витримала критики. До того ж , той мул від земснаряду був визнаний шкідливим і його треба було кудись дівати та вивозити. Це теж затрати. А автор петиції просто пише всяку дурню без знання історії походження "затоки". Очевидно він живе не так давно у Луцьку та багато чого не знає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus