USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Володимир БОНДАР: Консультації з Богданом Шибою щодо «ЄЦ» відбувалися

12 Серпня 2008 13:00
Колишній голова Волинської ОДА, а наразі радник Президента України і, за сумісництвом, очільник облосередку «Єдиного Центру» Володимир Бондар запевнив, що нічого не знає про наміри мера Луцька Богдана Шиби вступити до «ЄЦ». Хоча визнає: консультації із міським головою стосовно його позиції щодо цієї політичної сили велися...
 
 
– Володимире Нальковичу, чому ви вийшли з «Нашої України» і вступили до «Єдиного Центру»?
 
– Причин дійсно багато. Якщо вас цікавить особисто моя позиція, я довго планував свою політичну перспективу і своїх друзів, із якими ми радилися. У цьому становищі ми однозначно розумієм, що ситуація, яка складається в роботі урядової команди, потребує якихось змін, коректив, які необхідно постійно вносити до роботи. Ми не з усім погоджуємося – я особисто, мої однодумці, – що робить уряд. Я бачу певні економічні прорахунки, певні проблеми урядової команди, яка сьогодні видає бажане за дійсне. Ці речі є, і про них треба відверто говорити.
 
Безперечно, перебуваючи в коаліції (а «НУ» є частиною коаліції), говорити про прорахунки уряду – некоректно. Тому треба або бути чесним і, вийшовши з коаліції, про ці речі заявляти, або до кінця дотримуватися коаліційної угоди і дисципліни. Ми вирішили, що настав момент, коли треба говорити правду людям, коли треба робити речі, які не підлеглі наступним виборам.
 
Я переконаний, що багато з того, що робить сьогодні уряд у соціальній політиці, є виключно елементом передвиборчої кампанії. І найстрашніше, що багато з цього є якщо не шкідливим, то принаймні на якомусь етапі не корисним Україні, українській економіці, українському суспільству.
 
Чому саме «ЄЦ»? Я вважаю, що сьогодні наше суспільство потребує нових суспільних позицій, ідей, які мають бути запропоновані людям і сприйняті однаково на всій Україні. Ми, напевно, неправильно розвиваємося з точки зору політичної складової в нашій державі, коли більшість політичних партій є регіональними. Вони не продукують ідей, які однаково зрозумілі по обидва береги Дніпра. Вони уникають розмови про наболілі питання, а таку розмову вести в суспільстві треба, і відповіді давати треба.
 
«ЄЦ» із перших кроків демонструє відданість демократичним ідеалам. На превеликий жаль, урядова коаліція і її лідер – БЮТ – сьогодні досить суттєво відходять від принципів демократичного розвитку суспільства. І це варто не тільки критикувати. З цим, на мою думку, треба боротися.
 
– Під час однієї із прес-конференцій ви зазначали, що «НУ» себе для вас вичерпала...
 
– Безперечно. Я всередині «НУ» зустрічався з керівництвом – і з В’ячеславом Кириленком, і з багатьма іншими людьми, яких глибоко поважаю. Тож я не хочу, щоб мій вихід із «НУ», вихід людей називали процесом поривання будь-яких стосунків із тими людьми, які лишилися в «НУ». Я ще раз хочу підкреслити, що поважаю багатьох людей, які є в «НУ», поважаю їхні погляди і, зі свого боку, вважаю їх у багатьох випадках однодумцями. Ми сьогодні разом будем підтримувати позицію Президента Віктора Ющенка.
 
Але мені здається, що «НУ» займає досить пасивну позицію в коаліції, що вона розчинилася в коаліційному процесі. Адже немає її чіткої лінії, немає її конкретного погляду на ключові для держави речі. Я знаю позиції лідерів «НУ» з різних питань, але вона не звучить у суспільстві. Люди не розділяють позиції «НУ» і БЮТ, хоча вони у багатьох випадках суттєво відрізняється. Оскільки я не можу себе проявити в «НУ» як людина, яка має відмінні від БЮТ погляди, я шукав інших варіантів. Це не означає, що хтось із нас зрадив своїм принципам, ідеалам, людям чи командам. Просто мені здається, що «НУ» загнала себе у такий складний кут, з якого їй буде вийти складно. Я вважаю, що «ЄЦ» запропонував сьогодні альтернативу цій ситуації.
 
– Зараз «ЄЦ» дорікають, що це – виборчі штаби кандидата у Президенти Віктора Ющенка.
 
– Я не сказав би так прямо. Виборча кампанія, напевно, буде мати якісь свої закони, свої принципи. Якщо йде формування штабів і «ЄЦ» братиме в цьому участь, то я не бачу проблеми. Як і інші кандидати, чинний глава держави Віктор Ющенко – очевидно, кандидат у Президенти на наступну каденцію – повинен мати штаби і добре навчених людей. Я в цьому не бачу нічого надзвичайного, страшного чи протизаконного. Якщо політична партія, яка декларує підтримку Президента України, буде в основі команди, яка працюватиме на нього на виборах, то такий процес я би тільки вітав. Зрештою, якщо штаби будуть сформовані на основі партії, а не на основі адміністрацій різного рівня, то це, на мою думку, позитив.
 
– Чи не розцінюють колишні однопартійці ваш вступ до «ЄЦ» як розкол «НУ»?
 
– Ні. У нас дуже хороші стосунки на місцевому рівні із «НУ»: ми ведемо різноманітні дискусії стосовно багатьох питань. Але певен, що ви у ЗМІ ніде не зустрічали нападки на «НУ» з боку «ЄЦ» і навпаки. Якраз ці речі говорять наші опоненти, бо їм вигідно очорнити в очах суспільства процес створення нової партії. Я не чув, щоб від наших колишніх однопартійців і нинішніх партнерів були якісь звинувачення на нашу адресу.
 
– До президії «ЄЦ» входить колишній очільник ВОО УНП Борис Загрева. У кулуарах мовиться, що незабаром поміж вами почнеться боротьба за особисту першість в облорганізації «ЄЦ». Чи не відкидаєте ви таку можливість?
 
– Ви знаєте, відкидати в політиці жодних можливостей не потрібно. Але я не бачу сьогодні підстав для такого ствердження. По-друге, я не розумію, для чого це і кому необхідно. Ми йшли до цієї партії не для того, щоби боротися. Повірте, нам би вистачило формату боротьби, якби ми того хотіли, в тих партіях, де кожен був кимось. Я свого часу очолював політичну партію, потім перестав її очолювати. Борис Юхимович також очолював партію, а потім пішов, скажем так, рядовим членом до іншої сили. У такий спосіб ми підкреслюємо, що для нас не головне – партійна першість. Ні я, ні він, вступаючи до «ЄЦ», не змінили своїх поглядів, ідеалів, принципів. Я вважаю, що це – головне. У нас сьогодні немає внутріпартійного змагання, і я не думаю, що воно буде.
 
– Нещодавно з легкої руки представника «ЄЦ» вибухнув скандал навколо голови Волинської облради Анатолія Грицюка і «Крайслера»...
 
– По-перше, я вважаю, що голова обласної ради повинен мати можливість пересуватися територією області й України. І така можливість повинна бути йому забезпечена у спосіб купівлі відповідного авто. Мені складно вимірювати обсяг фінансового забезпечення такого автомобіля, адже є регламент, встановлений Кабміном і Мінфіном. Наскільки мені відомо, це відбувається в рамках того регламенту. Тому якби голова облради придбав автомобіль і здійснював на ньому свої функції, я нічого страшного не бачу.
 
Тут є інше питання – питання ціни автомобіля. Коли на ринку є одна ціна автомобіля, однак автомобіль придбаний за вищою ціною і, за дивним збігом обставин, автомобіль купляє голова обласної організації «Батьківщини» в структури, яку чомусь очолює керівник фракції «Батьківщини» в міській раді. Окрім того, купляє його у структури, почесним головою якої є народний депутат від фракції «Батьківщини». Якщо ми складаємо це все, то виходить дуже цікавий ланцюжок: за кошти місцевого бюджету по завищеній ціні купується автомобіль, який «Батьківщина» ділить між собою. Оце є цікаво.
 
Я не готовий оперувати фактами, тому кажу, що це питання – на слуху. Я думаю, що зібравши усі факти, ініціатори зможуть виступити з цим, бо це не я ініціював, і це буде цікава позиція. Мені б не хотілося, щоб спрощувався факт купівлі автомобіля. Ігор Гузь виступає не проти купівлі автомобіля, а проти махінацій із фінансовими коштами громади. І коли голова обласної ради, з моєї точки зору, в досить нетерпимій формі ображає депутата від «ЄЦ», безперечно, ми осторонь цього процесу не будемо.
 
– Яка доля вашого позову щодо захисту честі і гідності до Анатолія Грицюка?
 
– Процес триває. Анатолій Петрович (Грицюк – авт.) ігнорує судові засідання, але це його право. Я нічого не можу сказати, поки тривають ці засідання, тобто будемо свідками вирішення цих питань у суді. Я вимагаю від Анатолія Грицюка вибачитися за ті образи, які прозвучали в засобах масової інформації з сесії обласної ради. Засідання будуть відбуватися у вересні. Я йду свідком по справі інших людей 9-го числа.
 
– Ви маєте на увазі позов Василя Столяра?
 
– Так.
 
– Пан Столяр також вимагає лише вибачень?
 
– Ні, здається, там є і матеріальні відшкодування.
 
– Голова Волинської ОДА Микола Романюк нещодавно заявив, що не має наміру вступати до «ЄЦ». Чи робили ви йому пропозицію щодо вступу до «ЄЦ»?
 
– Ви знаєте, ми не можемо робити пропозицій людям вступати до політичної партії. Вони самі визначають свою позицію, свої наміри на тому чи іншому етапі. Микола Ярославович є людиною достатньо поінформованою в політичному сенсі, щоб вибирати щодо своєї участі в політичних силах. Він приймає своє рішення самостійно, і я буду його поважати, яким би воно не було.
 
– Володимире Нальковичу, ви губернатор із трирічним стажем. Як ви оцінюєте діяльність Миколи Романюка на цій посаді?
 
– Я не маю такої функції – оцінювати діяльність глави обласної адміністрації. По-друге, я не веду аналізу діяльності голови адміністрації, адміністрації під керівництвом Миколи Ярославовича.
 
– Юлія Тимошенко готуватиме подання на звільнення керівників тих областей, де в серпні спостерігатиметься інфляція. Які шанси Миколи Романюка втриматися у кріслі губернатора?
 
– Досить великі. Я вважаю, що так узагалі сьогодні питання не може стояти. Я не бачу підстав звинувачувати голову адміністрації, в даному випадку – Волинської, в серйозних прорахунках. Тим більше, якщо це пов’язано з інфляцією. Я працював три роки головою адміністрації, до цього – чотири роки народним депутатом. На якомусь рівні я володію законодавством і не бачу сьогодні законних важелів, якими голова облдержадміністрації може вплинути на рівень інфляції. Урядова політика не сприяє тому, щоб зростання цін не було. Більше того, певні урядові заходи є провокативними для росту інфляції. Очевидно, уряд прораховував, що така позиція буде.
Тому звинувачувати людей у розвитку інфляції на конкретній території можна тільки з політичної точки зору – «угодний» і «неугодний». Але, по-моєму, це не повинно бути підставою заміни керівників обласних державних адміністрацій.
– У БЮТ звинувачували Луцького міського голову Богдана Шибу в намірах вступити до «ЄЦ»...
 
– Як у ситуації з Миколою Романюком, так і з Богданом Шибою – я вважаю, що це їхня особиста справа. Люди вибирають собі команду, люди вибирають собі політичне майбутнє. В мене інформації немає щодо намірів Богдана Павловича (Шиби – авт.) вступити до тієї чи іншої політичної сили, в тому числі і «ЄЦ». Хоча співпраця на рівні різноманітних консультацій – не щодо вступу, а щодо позицій на рівні міста, очевидно, відбуваються з різними політичними силами, з різними фігурами. В тому числі – з міськими головами ми розмовляємо про ту чи іншу їхню позицію, позицію міської ради, фракцій у міській раді. Я вважаю це нормальним процесом. Наміри Богдана Шиби вступити до «ЄЦ» мені не відомі.
 
– Тобто консультації з міським головою Луцька щодо його позиції стосовно «ЄЦ» відбувалися?
 
– Вони не можуть не відбуватися, тому що в нас є депутати, буде сформована депутатська група в міській раді. Відбувається нормальна робота на рівні Луцької міської ради, тому такі консультації мають і будуть мати місце. І я не бачу в цих питаннях нічого складного, аморального чи незаконного.
 
– Скільки депутатів обласної ради є членами «ЄЦ»?
 
– Мені складно дати відповідь на це запитання, бо ми не рахували. Але на сьогодні ми отримали близько двадцяти погоджень людей, які готові ввійти до депутатської групи «ЄЦ» в обласній раді. Про її створення ми хотіли оголосити перед цією сесією, але, на превеликий жаль, не були готові до такого процесу, бо його треба узгодити із законодавством. Ми не хочемо якихось поспішних кроків, а робитимемо все відповідно до закону. Тому ми плануємо це здійснити під час наступної сесії.
 
– Чи плануєте ви повернутися у крісло губернатора або знову стати народним депутатом?
 
– Я маю сьогодні чим займатися. Мені доручили працювати над розбудовою політичної партії в області, і на цій позиції мені найближчим часом доведеться сконцентрувати всю свою увагу. Щодо посади губернатора, то на цей момент вона зайнята нормальною, принциповою людиною, яка справляється зі своїм завданням. І я сьогодні взагалі не бачу підстав заміни керівника області. Щодо посади народного депутата – побачимо тоді, коли будуть вибори до Верховної Ради. Я не певен, що вони пройдуть найближчим часом, адже сьогодні жодній політичній силі, представленій у парламенті, вибори не вигідні.
 
Розмовляв Мирослав ВАТАЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Петрович Показати IP 12 Серпня 2008 13:19
Короткий переказ: ЄЦ - найкращий, НУ - ні риба ні мясо, БЮТ - втілення вселенського зла.
Анонім Показати IP 12 Серпня 2008 15:44
Варто підвищити людям пенсії чи зарплату - і це вже шкідливо для економіки, а варто їх пустити на "дерибан" і це вже корисно для економіки. Далеко ж економісти ЄЦ на чолі Володимиром Нальковичем Бондарем так зайдуть.
Анонім Показати IP 12 Серпня 2008 16:30
А чому ж так коротко про позов Столяра? Вася не дозволив Вові розказувать?
Анонім Показати IP 12 Серпня 2008 16:49
Так Шиба йде в ЄЦ чи ще ламається? Як же Бондарю хочеться прийняти його в свою партію, а потім ганебно вигнати-и-и-и-и!!!!!
Анонім-Аноніму Показати IP 12 Серпня 2008 17:18
А вдруг ЄЦ настане ЄЦ? Так тогда і Бондаря потурять
Анонім Показати IP 12 Серпня 2008 18:04
Стаття не замовна і це приємно, не те що дуполизання у інших володарів пера.
Вітя Показати IP 13 Серпня 2008 00:37
А хто даст бондарю ющовское корито? Романюк все собе возьме
Анонім Показати IP 13 Серпня 2008 10:11
ЄЦ для повного щастя не хватає лише Шиби. Якщо з ними буде ще і Шиба, то буде повний ЄЦ!
Hatahama77 Показати IP 14 Серпня 2008 14:38
Тож Бондар виразно сказав, шо Шиба в ЄЦ не йде. І Шиба теж про це заявляв.
Анонім Показати IP 14 Серпня 2008 16:30
Матеріал із розмовою про Шибу та ЄЦ політтехнологічний крок - і до статті увагу привернути, і Шибу згадати, і ЄЦ пропіарити...
Анонім Показати IP 19 Серпня 2008 18:49
Головне, що другана Шибу не забули. Хай маленький, але піар. Як же без Богдана Павловича!
Петрович1 Показати IP 20 Серпня 2008 11:44
Повністю згідний з Анонімом. Вміють хлопці піаритися!
Анонім Показати IP 21 Серпня 2008 14:48
Щось Бондаря давно не чути. Все зализує рани нанесені Шибою? А що він думав, що Богдан Павлович просто так собі і не зможе його здати Балозі! Ех, вічний студент!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus