USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинь – у середині всеукраїнського рейтингу за поширенням ВІЛ-інфекції

14 Грудня 2016 13:11
Щороку в області 60 осіб помирають від СНІДу, а Волинь займає 13-14 місце за поширенням ВІЛ-інфекції серед областей України – число померлих знижується завдяки впровадженню антиретровірусної терапії.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я людини, материнства та дитинства 14 грудня.

Члени комісії розглянули проект рішення про продовження терміну дії контракту з головним лікарем обласного центру із профілактики і боротьби зі СНІД Оленою Макаренко.

Олена Макаренко розповіла, що центр працює з 1992 року, ставши одним з перших в Україні. У перші роки роботи організовували методичну допомогу містам та районам області, навчання медичних працівників, інформаційно-освітню роботу. Наразі область за показниками поширення захворювання посідає 13-14 місце серед регіонів України, перебуваючи у середині переліку.Основні показники, яких вдалося досягти – організація обстеження населення. Так, в області рекомендують обстежувати, окрім обов’язкового контингенту (донорів та вагітних), 5% населення. Щороку обстежують 7-8% населення, присвячуючи увагу якості дослідження. Стабільно виявляють приблизно 0,31% ВІЛ-інфікованих від числа обстежених. Найвищий показник, вищий від середньоукраїнського, фіксують у Нововолинську, Володимирі-Волинському, Ковельському та Ківерцівському районах. Найнижчі показники ВІЛ-інфікованих фіксують у Ратнівському районі.

На запитання голови комісії Олександра Зінчука про фінансове забезпечення закладу і кількість померлих від СНІДу Олена Макаренко повідомила, що щодня в області виявляють одну ВІЛ-інфіковану людину, а 60 осіб щороку помирають від СНІДу. Ця цифра значно зменшилася завдяки впровадженню антиретровірусної терапії. Так, не померла жодна з 45 дітей, які перебувають в області на обліку, загалом 609 дітей народили ВІЛ-позитивні матері. Центр забезпечений тест-системами для обстеження, але не забезпечується лабораторний моніторинг перебігу ВІЛ.

Члени комісії рекомендували продовжити термін дії контракту з Оленою Макаренко на три роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus