USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинян закликають вакцинуватися від грипу

25 Жовтня 2017 10:49
Найбільш небезпечним вірусом грипу цього епідсезону буде вірус Мічіган, ускладненням якого є пневмонії. Наразі епідпоріг на Волині не перевищений і фіксують лише випадки захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції.

Про це йшлося під час прес-конференцію на тему: «Стан захворюваності на грип та ГРЗ в області» в колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації 25 жовтня у Луцьку.

Як зауважив заступник начальника управління Валерій Руцький, епідсезон завжди розпочинається на початку осені та є хвилеподібним. Наразі в жодному районі чи місті області епідбар’єр не перевищений. У період похолодання захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції підвищилася на 18%, зараз спостерігають тенденцію до зниження. Лабораторний центр здійснює моніторинг і дослідження штамів грипу і наразі виявляє в області лише захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції.

Медики мають на меті зорієнтувати населення та нагадати, що немає кращого захисту, ніж вакцинація. Наразі є 1-2 місяці для того, щоб зробити профілактичне щеплення від грипу. Посадовець нагадав, що під час минулого епідсезону в Україні захворіли 6 мільйонів осіб, померли 170. Оскільки страшним є не грип, а його ускладнення, волинян закликають за перших проявів хвороби звертатися до лікаря. В Україні планують появу трьох штамів грипу – двох типу А та одного – типу Б. Найнебезпечнішим серед них є штам Мічіган, ускладненням якого є ранні пневмонії. Цьогоріч планують на 14-15% вищий рівень захворюваності, ніж торік.


Зі слів заступник директора із впровадження системи управління якістю ДУ «Волинський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України» Людмили Дудковської, з 2 жовтня в області на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіли до 11 тисяч осіб. Процес розпочався без особливостей, хоч прогнозували, що він буде раннім та з тяжкими перебігами. В середньому щотижня хворіють по 4 тисячі осіб. Протягом останнього тижня показник захворюваності на Волині становив 369 осіб на 100 тисяч населення, середній показник в Україні – 404 особи на 100 тисяч. Найвищі показники захворюваності фіксують у Ківерцівському та Маневицькому районах та у Луцьку, найнижчі – у Ратнівському районі. Прогнозують, що цього сезону домінуватиме вірус Мічіган, що вирізняється вищою агресивністю. Підвищення рівня захворюваності очікують у середині грудня.


Своєю чергою, директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк повідомив, що до листопада приймають замовлення через аптеки від громадян. Підрозділи підприємства розміщені по усій області, і якщо громадяни бажають провести вакцинування, вони можуть звернутися в аптеку. Торік через мережу пройшло дві тисячі доз вакцин, цьогоріч є заявка на три тисячі. Вже відправлена вакцина «Джісі флю» виробництва Південної Кореї (300 доз), проходять пере контроль вакцини виробництва Франції та Китаю. Наразі індивідуально вакцинуються лише 10-15% осіб, що є низьким показником. Михайло Півнюк наголосив, що вакцина гарантує 90% безпеки та 75% гарантії того що у разі захворювання людина переноситиме його легше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus