USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинянам обіцяють 10 тисяч винагороди за інформацію про крадіїв мастила

24 Березня 2016 11:16
В області вже зафіксовали 21 випадок крадіжки мастила з трансформаторних підстанцій. Вже вкрадено більше 4,5 тонни мастила. Окрім збитків для «Волиньобленерго», крадіжка мастила призводить до того, що трансформатори виходять з ладу, і, відповідно, волинські села залишаються без світла. Факти можуть свідчити про те, що зловмисники добре підготувалися. Попри численні звернення в поліцію енергетиків, жодного винуватця так ніхто і не спіймав.

Вісті про масові крадіжки мастила з трансформаторних підстанцій в населених пунктах області докотилися до Луцька. Це стало темою для розмови під час засідання антикризового енергетичного штабу сьогодні, 24 березня.

Так, стало відомо, що географія крадіжок мастила з трансформаторних підстанцій включає Любешівський, Ковельський, Камінь-Каширський, Ківерцівський, Турійський, Луцький райони. Зі слів голови ОДА Володимира Гунчика, в 2013 році такі випадки були, але цього року їх кількість збільшилася майже на 50%. В Ковельському районі, приміром, було найбільше випадків - 15.

До охорони трансформаторних підстанцій голова ОДА пропонує залучити активістів.

«У нас є багато патріотичних організацій, які хочуть контролювати ліс, пісок. Що в нас ще є цікавого? Пропоную головам райрад та РДА залучити цих активістів і спільно з «Волиньобленерго» не допустити крадіжок», - запропонував він і звернувся до прокурора області взяти на особистий контроль відкриті кримінальні провадження.

Є випадки, що трансформатори, з яких крадуть зловмисники мастила, розташовані посеред населеного пункту, під вікнами волинян. І хоч з кожного трансформатора викрадачі зливають по 400 кілограмів мастила, ніхто нічого не чув і не бачив. Те, що мастило викрадають великими об’ємами, свідчить про те, що зловмисники використовують автомобіль з великими 200-літровими цистернами, або бочками.

Власне, крадіжки мастила призводять до того, що трансформатори виходять з ладу, горить обмотка, а село залишається без світла, виходять з ладу побутові прилади, виникають загрози коротких замикань і аварійних ситуацій.

Заступник директора ПАТ «Волиньобленерго» з технічних питань розповів, що в усіх трансформаторах зливні пробки були спеціально заварені додатковим металом. В трансформаторах, де були зливи, ці заварені місця були розрізані болгаркою, кусачками, або ж пилкою.

Рятуються енергетики позачерговими перевірками. Це, приміром, вдалося попередити крадіжку мастила в Горохові і Хорохорині – пробки були розрізані, але масло злити зловмисники не встигли.

В холодну пору трансформатори виходять з ладу після зливу мастила через 1-2 дні. Але цей час залежить від конструкції, від об’ємів споживання, від часу виготовлення трансформаторів: нові трансформатори малооб’ємні і мають менший запас мастила, і, відповідно, швидше виходять з ладу. Але турбує те, що навесні, коли буде підвищуватися температура, запасів мастила на трансформаторах вистачить на годину-дві роботи.

Розмови з місцевими мешканцями жодних результатів не дали – ніхто нічого не бачив. Тож голова ОДА попросив керівництво ПАТ «Волиньобленерго» призначити винагороду за допомогу в затриманні крадіїв. Він запропонував суму в 10 тисяч гривень, аби був результат.

На підприємстві пообіцяли подумати над цією пропозицією і за 20 хвилин дали відповідь: за інформацію, яка під час слідчих дій буде підтверджена і допоможе упіймати крадіїв мастила, підприємство виплатить винангороду в сумі 10 тисяч гривень. Сума збитків, завдана зловмисниками, доволі значна: вартість кілограма мастила – один долар. Тобто, ПАТ «Волиньобленерго» втратило 4,5 тисячі доларів.

На що можна використовувати такі об’єми вкраденого мастила - тільки здогадуються. Приміром, його можуть використовувати для розмішування дизельного палива в тракторах, для опалення (рідко), а ще є версія, що його використовують в дизельних мотопомпах для бурштинокопачів.

Тож, облдержадміністрація звернеться до правоохоронців, з проханням, аби вони перевірили, чи є сліди викраденого трансформаторного мастила в конфіскованих мотопомпах. І чи може це бути версією мотивів зловмисників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
владі Показати IP 24 Березня 2016 11:50
все просто зробіть програму запобігання злочинам - поставте сотню відео камер на дорогах, зобовяжіть поставити камери на всіх заправках, на великих підприємствах через пару днів крадіїї попадуться
владі Показати IP 24 Березня 2016 11:55
обленерго не мало та не має збиків, на ринку вони леруть за все, звичайно злочинців слід ловити, але обленерго потрібно прихильнішще ставитись до населення, тим більше при теперішніх тарифах від "сені"
Юр Показати IP 24 Березня 2016 13:19
Гу певно п"яний був..... Таке ніс на тій нараді

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus