USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянам розповіли про «слабкі місця» законодавства щодо захисту учасників АТО

23 Липня 2015 10:01
Експерти прогнозують, що кількість людей, які потребуватимуть юридичної підтримки, у найближчий час лише збільшуватиметься. Відтак, розширюватиметься і спектр проблем та питань, які необхідно вирішити. Саме тому спеціалісти запропонували законодавчі зміни, аби захистити воїнів АТО та їхні сім’ї.

Про це йшлося під час круглого столу на тему «Досвід та перспективи правового захисту учасників АТО», який відбувся 21-го липня в конференц-залі готелю «Україна» в Луцьку.

Серед «пікантних» питань – отримання статусу учасника АТО та учасника бойових дій (УБД), соціальних гарантій, збереження робочого місця та виплати заробітної плати мобілізованому, надання земельних ділянок учасникам АТО, звільнення з військової служби, мобілізація чи демобілізація, допомога полоненим (що робити, коли особа потрапила у полон, куди звертатись, як визволити) тощо.

Фахівці кажуть, що кількість щоденних запитів зростає, а кваліфікація кадрів у наданні волонтерської правової допомоги недостатня. На волонтерські організації щодня покладається велика кількість обов'язків, не пов'язаних із правовою допомогою та юридичним супроводом, а юридичні компанії не мають можливості надавати таку допомогу систематично.

Учасники круглого столу також звернули увагу на питання незадовільного соціального забезпечення: компенсації, покращення житлових умов, отримання земельної ділянки (окрім виділення матеріальної допомоги учасникам АТО). І причиною цього є не те, що коштів чи квартир, земельних ділянок не виділяють. Навпаки – все це є, а гальмує процеси відсутність чітких механізмів та процедур імплементації прийнятих законодавчих актів, направлених на забезпечення прав та законних інтересів осіб, які брали чи беруть участь в АТО.

Аби спросити вирішення цих проблем, Українська фундація правової допомоги внесла пропозиції для Кабміну змінити деякі закони України, що стосуються цієї теми.

Зокрема просять внести такі поправки:

– до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551 щодо можливості одночасно отримувати статус учасника бойових дій та інвалідів війни;

– до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення». Йдеться про тих людей, яким затвердили типові форми для довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції;

Також є пропозиція створити міжвідомчу робочу групу за участю громадськості для запровадження візитів до військових частин, щоб мати можливість відслідковувати військові правопорушення і направляти звіти про них до Міністерства соціальної політики України. Саме цей орган є головним у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики, зокрема, у сферах соціального захисту, соціального обслуговування населення, волонтерської діяльності.

Водночас, пропонують внести зміни до державних гарантій для військовослужбовців, зміст яких не переглядали протягом останніх 25 років, а також підготувати пропозиції щодо створення державної програми соціальної реабілітації для учасників АТО та членів їх сімей.

Загалом Українська фундація правової допомоги продовжує збирати конкретні пропозиції, які згодом направлять до Кабінету Міністрів України. Тому кожен може долучитися до цієї справи з власними рекомендаціями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучани Показати IP 23 Липня 2015 10:44
Не законодавсто треба змінювати, а ставлення чинуш,які кожен по-своєму трактують постанови.Чинуші повинні допомагати, а не шукати відмазки у законодавстві.
аа Показати IP 23 Липня 2015 11:27
пишуть, трандять, а що змінилося? коли учасник не може отримати посвідчення пів року: то комісар не підписав, то юрист забув. і так з кабінету в кабінет. певно в когось терпець лусьне. нахер ці бюрократи сидять в комісаріатах? обласних кріслах? толку ніякого. тільки мандять і все

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus