USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянам тихцем продають генетично модифіковані продукти

23 Січня 2016 22:10
Помідори, які не псуються і мають гени медузи, картопля, від якої гинуть колорадські жуки, та ще чимало продуктів із ГМО лежать на полицях продуктових магазинів Волині. Про них немає жодного слова застереження для покупців. Змінювати ситуацію взялися депутати облради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства вчора, 22-го січня.

Депутат Сергій Сівак розповідає, що продукт із ГМО можна часто придбати на Волині не здогадуючись про це, адже від «чистих» продуктів їх за смаком не відрізниш.

«У нас є помідори з Туреччини, такі великі, гарні, які не псуються. Вони довго зберігаються, бо там є ген медузи. Зараз багато великих виробників до цього ідуть, багато ГМОмістить соя, картопля. Навіть є така картопля, листки якої їсть короладський жук і вмирає. А що ж це за така картопля!? Загалом, на вигляд це та такі ж продукти як інші, не відрізниш візуально і за смаковими властивостями. Інколи на етикетках вказують, що є ГМО, а інколи й ні. Довіряти лише етикеткам марно, бо не всі бізнесмени добросовісні. Було б добре, аби у нас була спеціалізована лабораторія, де можна було здійснювати перевірку товарів з поличок», - розповідає депутат.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧЕРЕЗ ГМО І СТАРІ СИРИ ОШТРАФУВАЛИ РЕСТОРАН ПІД ЛУЦЬКОМ

Зваживши на це, члени профільної комісії рекомендували депутатам обласної ради підтримати колег з Вінничини й спільно звернутися до столичних чиновників:

«У досліджуваних зразках зерна кукурудзи вміст ГМО становив від 1,37% до 7,45 % при нормі 0,9 %, а в зразку сої - 18,33 %, що в 20 разів перевищує норму. У всіх досліджуваних зразках ріпака виявлено ген EPSPs (генетично модифікований).

Зважаючи на ризики впливу генетично модифікованих організмів на здоров’я людини, на стан навколишнього природного середовища, беручи до уваги рішення Європарламенту щодо заборони імпорту генетично модифікованих продуктів, ми, депутати Вінницької обласної Ради 6 скликання, повторно звертаємося до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів України з пропозицією заборонити виробництво, зберігання, транспортування та використання генетично модифікованих організмів в Україні».

ЧИТАТИ ЩЕ: У ПРОДУКТАХ З НАПИСОМ «БЕЗ ГМО» ВИЯВЛЯЮТЬ ГМО

Також волинські депутати у зверненні додають прохання виділити з держбюджету кошти на спеціалізовану лабораторію, щоб можна було досліджувати у продуктах вміст ГМО.

Зауважимо, що ціна питання – близько 4 мільйонів гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 23 Січня 2016 22:35
"... ми, депутати Вінницької обласної Ради 6 скликання, повторно звертаємося до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів України з пропозицією" порушити договір про асоціацію з ЄС. В чем именно понятно тем, кто этот договор прочитал.
Анонім до Анонім Показати IP 23 Січня 2016 23:17
а ти хоч в курсі, про що ти мелеш ? прочитай для загального розвитку: http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/09/21/7038038/
Корінний лучанин Показати IP 23 Січня 2016 22:48
Питання АКТУАЛЬНЕ, але вибачте, це не є новиною, що продукти є модифіковані. Дійсно , на етикетках ПОВИННА БУТИ ІНФОРМАЦІЯ про це. Хочеш купуй, а не хочеш - не купуй.
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 23 Січня 2016 23:06
що тобі з тої етикетки, коли нема можливості перевірити її достовірність ?
Семенівна до Анонім Показати IP 24 Січня 2016 00:26
І дійсно, проблема дуже гостра, якось її місцеві ЗМІ, та й і всеукраїнські оминають, а потрібно наголошувати , розслідувати та добиватися чистоти продуктів, щоб потім діти не народжувалися із заячими лапками двома головами!
тьотя мотя до Семенівна Показати IP 24 Січня 2016 08:06
А ви мабуть куряче м'ясо все життя їсте, бо мозок то у вас курячий. Це по вашій же аналогії. Ну їсть людство мясо тисячоліттями, мамонтів, кабанів, лосів, телятину свиней. І ні в коно шкрсть не виросла чи хвіст. Люли, почитайтк розумні наукові статті по цих питаннях. Шкідливі в їжі всілякі добавки Е, консерванти, стабілізатори, глутамати
волиняка до Семенівна Показати IP 24 Січня 2016 10:09
Це Єуропа! Далі буде...
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 24 Січня 2016 11:23
НЕ знаю як для тебе, а для мене це ІНФОРМАЦІЯ!!! Я не байдужий до цього. Це питання вже десятиліттями ( саме десятиліттями!!!) обговорюється в Україні, але в нашій державі постійно якісь КАТАКЛІЗМИ( революції, корупція , боротьба кланів і т.д. і т.п.) і ця проблема не вирішується, а лише час від часу загострюється. І не будь такий "вумний", бо виробник зобовязаний надавати інформацію про ГМО у продуктах!!! На кожному кроці лабораторії не потрібні бо вони НЕДЕШЕВІ, а держава повинна потурбуватись про ці "ЛАБИ".
Роман Показати IP 24 Січня 2016 13:50
Рано чи пізно всі тварини так рослини які ми їмо будуть генно модифіковані. Від прогресу не втечеш. Якби у вас перед народженням дитини була можливість зробити так, щоб вона народилась здоровою, не хворіла, з хорошим зором та слухом і тп., ви б скористались такою можливістю??
Компетентний Показати IP 24 Січня 2016 14:16
Черговий піар та даремна трата бюджетних коштів - дана лабораторія на Волині давно вже існує. Виникає питання - у нас що немає куди потратити 4 млн. грн. ???
Анонім Показати IP 24 Січня 2016 18:54
Чого шановних депутатів не хвилює, що дітей поять не молоком, а молокоподібним продуктом, що складається з води, емульгаторів,барвників, ароматизаторів і пальмового жиру ? А ГМО зацікавили шановних депутатів, бо можна на грошиках виділених на лабораторію ручки погріти
Василь Показати IP 24 Січня 2016 18:57
Ця стаття - замилення очей. Краще, прийміть закон який забороняє використання в продуктах ще більш шкідливої пальмової олії!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus