USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У продуктах з написом «Без ГМО» виявляють ГМО

10 Листопада 2010 09:30
У 6% зразків, які дослідив Держспоживстандарт, частка генетично модифікованих організмів ГМО перевищила допустимі норми.
Серед перевірених товарів були і ті, на яких був напис «без ГМО», повідомляє gazeta.ua.
Погіршує ситуацію, що серйозне покарання за ці порушення законодавством не передбачено.
За даними Держспоживстандарту, в 5,9% товарів, перевірених відомством з початку року, вміст ГМО перевищує допустиму законом межу в 0,1%.
Генетично модифіковані організми виявлені в хлібобулочних, кондитерських, м'ясних, ковбасних виробах, в м'ясних напівфабрикатах і молочній продукції. Всього з початку року комітет перевірив понад 11 тисяч зразків.
Цікаво, що ситуація практично не змінилася з минулого року, коли комітет зафіксував ГМО в 5,4% зразків.
До 10% продукції, в якій знайдені ГМО, були з позначкою «без ГМО», повідомив начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики Володимир Семенович.
На його переконання, в Україні не контролюється наявність ГМО в кукурудзі та сої, де вміст генетично модифікованих організмів найвищий. Швидше за все, для виготовлення хлібобулочних виробів використовується борошно з генно-модифікованої кукурудзи, а в кондитерські вироби додавався соєвий лецитин – один з найпопулярніших емульгаторів.
Крім того, за словами Семеновича, більшість м'ясопереробників використовують соєвий білок, вміст якого допускається стандартами в ковбасах I і II сорту.
«Практично всі м'ясокомбінати використовують для виробництва м'ясо-ковбасних виробів дешеве імпортне м'ясо з вмістом ГМО. За допомогою генно-модифікованих технологій іноземні виробники м'яса скорочують термін досягнення тваринами забійного віку і вирощують птахів з крихітним тільцем і величезними окостами», – розповіло джерело на великому м'ясопереробному підприємстві.
Повідомити назви компаній, в продукції яких виявлено ГМО, у Держспоживстандарті відмовилися.
«Комітет не має ні копійки бюджетних коштів для проведення досліджень, тому більшість з них були проведені на замовлення самих компаній. Розголошувати їхні назви було б некорректно», – пояснив Семенович.
За законодавством, вміст ГМО вище 0,1% у харчових продуктах в Україні заборонено і дозволяється тільки у зареєстрованих в державному реєстрі продуктах з інформацією про це на етикетці. Цікаво, що в цьому держреєстрі поки не зареєстрований жоден продукт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
SergVyg Показати IP 10 Листопада 2010 11:35
Держспоживстандарту просто необхідно повідомити в ЗМІ виробника цих продуктів.
M Показати IP 10 Листопада 2010 21:24
Задовбали із цим гмо! Треба не просто вводити маркування на продукти, а проводити контроль і ліцензування цих продуктів із підтримкою силових структур, щоб ніхто нікому не дав на лапу.
Rus71 Показати IP 12 Листопада 2010 11:56
у вас тоже самое ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus